Quantcast

Skylink: Navýšíme kapacitu pro nové programy a zlepšení kvality

| Tisk

Jaromír Glisník, člen představenstva společnosti M7 Group, v rozhovoru pro web parabola.cz přibližuje chystané novinky pro diváky - otevření nové kapacity na satelitu Astra 3B pro nové programy a překlopení stávajících stanic do vysokého rozlišení a plánovaný přesun klientů freeSATu na novou pozici.

Parabola.cz: Společnost Canal+ Luxembourg (M7 Group), provozovatel satelitní platformy Skylink, otevřela v poslední době tři nové transpondéry na satelitu Astra 3B, z toho na jednom z nich se již vysílají testovací pozice pro programy. Půjde o dodatečnou kapacitu pro Vaše služby nebo jen náhrada za jiné transpondéry?

Jaromír Glisník, Canal+ Luxembourg (M7 Group): Nová kapacita bude určena pro naše služby. Nejedná se o náhradu stávajících transpondérů.

Jaké máte záměry s novou kapacitou? Chystáte pro zákazníky Skylinku na satelitu nové programy?

Rozšíření kapacity bude sloužit pro zkvalitnění našich služeb. Řada programů vysílaných nyní ve standardním rozlišení přejde na HD a postupně budou přibývat nové programy.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Domácí hřiště na programu Skylink7 (foto: M7 Group)

Co mohou zákazníci na nové kapacitě očekávat?

Konkrétní přehled všech novinek prozatím nemohu zveřejnit. Prosím o trpělivost.

Plánujete zákazníkům nabídnout i další programy v Ultra HD rozlišení?

S programy v Ultra HD na nových transpondérech nepočítáme.

Společnost Canal+/M7 Group poskytuje satelitní televizi na pozici 23,5°E nejenom na českém a slovenském trhu ale i v zemích Beneluxu. Kolik procent kapacity z nových transpondérů je alokováno pro české a slovenské programy?

Kapacita nových transpondérů je určena primárně pro programy dostupné v České republice a na Slovensku.

Canal+ Luxembourg (M7 Group) vlastní vedle platformy Skylink také další satelitní službu - freeSAT. Zatímco Skylink je na Astře na pozici 23,5°E, freeSAT poskytuje své služby zákazníkům z jiné pozice 0,8°W/1°W ze satelitů Thor a Intelsat 10-02. Budete nadále používat na českém a slovenském trhu programy ze dvou různých pozic? Nechystáte v tomto směru strategické rozhodnutí - přesun zákazníků jedné platformy na druhou orbitální pozici?

Rozhodující většina našich zákazníků přijímá signál z pozice 23,5°E. Pro český a slovenský trh ji považujeme za jednoznačně perspektivní a do jejího rozvoje hodláme investovat. Pozice 1°W hraje tuto roli pro nás v Maďarsku a Rumunsku. K přechodu zákazníků mezi pozicemi již dochází. Zatraktivněním nabídky na pozici 23,5° se přechod zintenzivní.

Znamená to tedy, že jste si pro poskytování služeb na českém a slovenském trhu vybrali Astru 3B a u zákazníků freeSATu budou přesměrovány přijímací paraboly na pozici 23,5°E?

Astra 3B je orbitální pozice, kterou budeme dále rozvíjet v České republice a na Slovensku, v Maďarsku a Rumunsku to bude 1°W.

Zákazníkům freeSATu již nebudete na pozici 1°W přinášet žádné programové novinky? V minulých dnech došlo k zapojení kryptovacích systémů freeSATu u programu ČT24 HD.

To nedokážu takto paušálně říci. Každopádně dosavadní kapacitu určenou pro českou a slovenskou programovou nabídku neplánujeme na pozici 1°W rozšiřovat.

Kdy dojde k přesměrování satelitních antén zákazníků freeSAT na satelit Astra 3B (23,5°E)? Je již stanoven nějaký časový plán?

Plošné přesměrování antén zatím neplánujeme. Bylo by nákladné a nic by nám nepřineslo. Spíše budeme přetáčení nabízet vybraným segmentům zákazníků a budeme je motivovat vhodnými pobídkami.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Černý baron. Uvidíte na Skylink7 (foto: M7 Group)

Do kdy budete zákazníkům freeSATu souběžně nabízet programy ze dvou satelitních systémů Astra a Thor/Intelsat?

Termín stanoven není, v roce 2021 to nebude.

Jakým způsobem bude probíhat stahování programů na Thoru/Intelsatu pro český a slovenský trh? Začnete od nejvyšších balíčků?

Je předčasné o stahování programů hovořit. Konkrétní plán dosud neexistuje.

Zákazníkům se bude přenastavovat jen parabola nebo se bude měnit i přijímač (modul) a přístupová karta?

Převážná většina zákazníků FreeSATu má přijímač, který bude dobře fungovat i na pozici 23,5°E. Ani přijímač ani kartu nebude nutno měnit. Existují však přijímače, které bude nutno vyměnit za nové.

Takže na pozici 23,5°E budete používat kódování freeSATu?

Ano, kódování freeSATu bude funkční jak na 1°W tak na 23,5°E.

Zákazníci freeSATu si přechodem na programovou nabídku Skylinku, bohužel, pohorší. Řada základních programů jako Nova 2, Nova Gold, Prima Krimi se vysílá na Skylinku jen v SD rozlišení. Navíc Skylink nenabízí programy Discovery, Eurosport a řadu dalších kanálů jako například CBS Reality, Extreme Sports Channel, Spektrum Home, hudební programy MTV a VH1 či maďarské stanice. Jakou budou mít klienti motivaci "přeladit" na 23,5°E?

Zákazníci freeSATu si rozhodně nepohorší. Právě naopak. V okamžiku zahájení migrace budou mít na Astře k dispozici širší programovou nabídku a mnohem více programů v HD. Jinak by migrace nedávala smysl.

S odchodem zákazníků freeSATu se uvolní kapacita po českých a slovenských programech. Máte již nějakou představu, jak tuto kapacitu na pozici 0,8°W/1°W využijete?

Uvolněnou kapacitu budeme postupně využívat pro rozšíření HD nabídky v Maďarsku a Rumunsku.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Rodina sleduje nabídku operátora platformy Skylink (foto: M7 Group)

Vraťme se zpátky k pozici 23,5°E, kde slouží satelit Astra 3B. Kapacitu na této družici využívá také srbský telekomunikační operátor Telekom Srbija. Několik programů na kapacitě této společnosti byste mohli poskytovat i na českém a slovenském trhu. Jak se vyvíjí tato možnost spolupráce s příchodem nového vlastníka Skylinku? Je simulcrypt s tímto operátorem nadále ve hře nebo s takovou možností již nepočítáte?

Možnosti simulcryptu jsou evidentní. Dosud stály v cestě určité překážky, avšak podařilo se je překonat. Věřím, že se pozastavený projekt velmi brzy zase rozjede a počátkem roku 2021 se dočkáme prvních výsledků.

Skylink začátkem loňského roku představil svůj první exkluzivní kanál s názvem Skylink 7. Zpočátku se zaměřoval na převzaté pořady poskytovatelů placených stanic, které má Skylink ve své nabídce. Postupně se nabídka rozšířila o další obsah - mimo jiné také o vlastní produkci Canal+. Jaké máte další záměry s programem Skylink 7?

Skupina Canal+ je jedním z největších globálních hráčů v tvorbě programů. Skylink 7 je zatím jediným vlastním kanálem na našem trhu. Je vhodnou platformou pro vysílání exkluzivních programů, a to nejen z dílny Canal+. Připomínám úspěšné seriály Vítejte ve Švédsku, Domácí hřiště, Zmijovisko a nově Černý baron. Zatraktivňování programu Skylink 7 a současně i naší videotéky Skylink Live TV patří mezi naše priority.

Zůstane program Skylink 7 pod svým názvem, nebo dojde k přejmenování na jeden z programů pod značku Canal+?

Změnu názvu neplánujeme.

Canal+ je silný na domácím francouzském ale i polském trhu v nabídce sportovního obsahu. Dokonce má i vlastní sportovní stanice. Přinese nový majitel Canal+ vlastní sportovní kanál i na český a slovenský trh?

Otázka sportovních práv je poněkud složitější. Naši strategii v této oblasti prozatím nemohu komentovat.

Koronavirová pandemie mění televizní trh. Ceny za vysílací práva narazily na pomyslný strop a zřejmě budou klesat. Může to pomoci v posílení sportovní nabídky Skylinku?

Samotná pandemie s podmínkami na trhu sportovních práv mnoho neudělá. Pokud se najde kupec za vysokou cenu, poskytovatel práv za vysokou cenu prodá. Ke změně v ceně práv může vést pouze změna přístupu platforem, které práva kupují. Skupina Canal+ v tomto ohledu bude jistě aktivní. Jedná se však o běh na dlouhou trať.

V první polovině letošního roku jste vyřadili z nabídky všechny programy americké společnosti Discovery, včetně stanic Eurosport. Tyto programy „vypadly“ nejenom z česko-slovenské platformy Skylink ale i z balíčků DTH/OTT služeb v Beneluxu, v Německu i Rakousku. Vrátí se do nabídky zmíněné stanice nebo s nimi již nepočítáte? Jaký je aktuální stav v jednání s Discovery?

Komerční nabídka, kterou jsme dostali na začátku léta, nebyla pro nás akceptovatelná. Na tom se nic nezměnilo.

Vyřazení programů Eurosport a Discovery z balíčků Skylinku kritizovali mnozí čtenáři webu parabola.cz. Jak se vyřazení projevilo na případném odlivu zákazníků? Máte již nějaký přehled o tom, kolik abonentů tyto programy chtělo a jsou ochotni i kvůli tomu změnit poskytovatele televizních služeb?

Kritické ohlasy zákazníků jsme samozřejmě zaznamenali. Jen velmi těžko se však odhaduje, nakolik jedna konkrétní změna nabídky ovlivnila úroveň přechodu k jiným platformám. Počet odcházejících zákazníků je výslednicí různých faktorů. Změny programové nabídky, které jsme v poslední době realizovali, někdo vítá, jinému vadí. Příznivý vliv na stabilitu báze měla pravděpodobně pandemie. Co do absolutních čísel i procent, byl v prvních 8 měsících letošního roku odchod zákazníků Skylinku výrazně nižší než v uplynulých 5 letech.

Canal+ provozuje vedle satelitních platforem také OTT aplikace. Zřejmě nejdál jsou služby ve Francii a v Polsku. Dojde s příchodem nového vlastníka ke sjednocení OTT platformy? Mají v tomto směru diváci očekávat nějaké zásadní změny ve fungování aplikace Skylink Live TV?

Funkce a vzhled Skylink Live TV postupně přibližujeme platformě myCANAL, jak ji znají naši zákazníci ve Francii, Polsku a na dalších trzích. Na druhou stranu je naše aplikace mnohem více rozšířena než myCANAL na smart televizorech populárních značek.

OTT aplikace Skylink Live TV by se dala označit jako doplněk a rozšíření satelitní služby Skylink. Ve zmíněných zemích Francie a Polsko skrze OTT poskytujete plnohodnotnou televizní službu. Plánujete ji i na českém a slovenském trhu?

Skylink Live TV je již nyní plnohodnotnou televizní službou a tisíce zákazníků Skylinku satelitní příjem vůbec nemají a užívají pouze naši televizi přes internet.

Aplikace Skylink Live TV je plnohodnotná služba. Nicméně nedosahuje množství stanic, které máte v satelitní nabídce. Pokud si divák chce zpětně přehrát pořady například Viasat Explore či UP Network, nemůže. Tyto programy nejsou ve službě Skylink Live TV.

OTT služba nikdy nebude moci konkurovat satelitu co do počtu programů. Naši zákazníci mají přístup ke stovkám či tisícům satelitních stanic. Pro Skylink Live TV vybíráme ty nejsledovanější. OTT poskytuje přesné informace o sledovanosti. Nepovažuji za efektivní investovat do OTT funkcionality, pokud ji u konkrétního programu využívá mizivý počet zákazníků nebo vůbec nikdo. Tím ovšem neříkám, že se programová nabídka Skylink Live TV nebude rozšiřovat. Samozřejmě s tím počítáme.

Vedle exkluzivního lineárního kanálu Skylink 7 nabízíte prostřednictvím Skylink Live TV také výhradní obsah od National Geographic a jiných dodavatelů, včetně produkce od Canal+. Kolik zákazníků službu pravidelně využívá?



Využívání služeb VOD velmi rychle roste v USA a západní Evropě a bezpochyby se tato revoluční změna diváckých preferencí projeví i u nás. Připravujeme se na to. Naši zákazníci si za kvalitní programy nemusejí připlácet. Videotéku mají v ceně služby. Aktuálně videotéku pravidelně využívá přibližně 10 % našich zákazníků.

Když to na závěr shrneme: diváky v nadcházejících dnech, týdnech či měsících čekají nové HD programy na Skylinku, možnost přesměrování antén zákazníků freeSATu na Astru a možný simulcrypt s Telekom Srbija. Chystáte ještě další novinky pro své zákazníky?

V Praze a okolí spouštíme naši novou službu Skylink Anténa+ určenou pro uživatele pozemního televizního příjmu. O dalších novinkách budeme naše zákazníky a veřejnost průběžně informovat.

Děkuji Vám za rozhovor.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články