| 08.02.2009, 08:03.50 | |
Záruka na výrobkyZdravím, docela by mě zajímalo následující:Koupím v českém intern.obchodě nějaký výrobek na který výrobce dává nadstandartní záruku a výhody/např.Olympus, Sharp u LCD TV, apod.Co když prodávající ale zboží doveze z ciziny a ne od nějakého oficielního dodavatele pro ČR.Přizná pak výrobce toto zvýhodnění? Ze svých zkušeností z minulosti vím, že kdysi u dnes již neexistujícího slovenského výrobce TV OTF se na trhu objevovaly 3druhy záručních listů a z toho dva nechtěly autorizované servisy vůbec uznávat.Výrobce pak i navíc zkrachoval a nastaly další problémy.Jasně že je možnost se obracet v zár.době na prodejce, ale co když do té doby zmizí? Uvítám názory a zkušenosti na téma záruk od ostatních, díky... |
![]() Ajap |
| 08.02.2009, 08:31.20 | |
RE: Záruka na výrobkyNěkdy můžeš mít i v řešení záručního případu smůlu. Je dobré nakupovat jen u prověřených prodejců. |
![]() grupen |
| 08.02.2009, 10:14.13 | |
RE: Záruka na výrobky1. Záruka je vztah mezi prodejcem a kupujícím.2. Zákon vymezuje základní pravidla. Cokoliv nadto musí být smluvně dohodnuto. 3. Výrobce s tím nemá nic společného, kromě své pověsti a dobré vůle. Nelze ho žalovat ani si nic vynutit. Leda by byla uzavřena smlouva mezi výrobcem a zákazníkem, což sice možné je, ale ne příliš obvyklé, navíc vynutitelnost čehokoliv je mizivá (nebo snad umíte podat žalobu někde v Tokiju? neb Soulu? a tedy japonštině případně korejštině?). 4. Pokud prodejce mezičasem zkrachuje, je těžké záruku uplatnit. (jestli zkrachuje výrobce je víceméně fuk.) 5. Způsob uplatnění záruky definují obvykle záruční listy (tedy jestli je servis, tak kde apod.) Vřele doporučuji však reklamaci provést formálně v sídle prodejce, a formálně ho informovat o to, že reklmaujete, že postupujete podle instrukcí, a vyžádat si na toto souhlas prodejce... Servis opět neníé vztah mezí výrobce a zákazníkem, ale mezi prodejcem a zákazníkem, tedy prodejce určí, který servis je ten příslušný a prodejce s tím servisem musí mít smlouvu (a platit náklady za opravy apod.). 6. Prověření prodejci aspoň nedělají dětské chyby, ale jinak se o vaše práva starat taky nebudou. Anonymnost internetu samozřejmě určité trvdosti jenom napomáhá. 7. U e-shopů si prověřte, kde to má vlastně síslo, protože podle těch zákonů na kupujete. Třeba pixmania.cz není český, ale francouzský obchod. Žádných třicet dnů reklamace neplatí, a mnoho jiných věcí neplatí. Nekoupil bych tam nic, co by mohlo mít reklamační problém - byl bych prakticky závislý jenom na jejich dobré vůli. |
![]() Antonín |
| 08.02.2009, 12:56.08 | |
RE: Záruka na výrobkytady si myslím že jde o souvislosti s nákupem u nás, jako příklad uvedu LNB Inverto, 5let záruky od výrobce natištěných na obalu opravdu neplatí, platí pouze 2 roky a to i při koupi v kamenném obchodě. |
![]() poky1 |
| 08.02.2009, 13:39.28 | |
RE: Záruka na výrobkyMyslim si, ze kdyz vyrobce dava zaruku 5 let, tak to musi dodrzet, pokud ti neprokaze, ze je to rozbite tvoji vinou, jako spatnou montazi a zachazenim. Jinak by jsi ho mohl zazalovat. A obzvlaste, kdyz to ma vytistene na kartonu.Sony ma taky na kartonech pro urcite rady Bravia vytisteno 5 let zaruka a opravdu tu zaruku 5 let poskytuje, alespon co vim, tak Sony Deutschland. |
![]() docdoutnik |
| 08.02.2009, 13:42.38 | |
RE: Záruka na výrobkyTo je sice možné, ale když ti ji neposkytne tvůj prodejce(protože ze zákona třeba nemusí), pojedeš po dvou letech reklamovat do Japonska? |
![]() Tomik535 |
| 08.02.2009, 13:45.35 | |
RE: Záruka na výrobkySamozřejmě nepochybuji, že by ti ji tam nevyreklamovali. V továrně ten HW na pásu stojí pakatel. |
![]() Tomik535 |
| 08.02.2009, 14:02.08 | |
RE: Záruka na výrobkyco ma s tim spolecneho Japonsko?, pro plasmu nebo lcd, kterou koupim v nemecku, je odpovedne Sony Deutschland, maji svuj servis, ktery jsi pro televizi prijede, odvezou, opravej a pokud je neopravitelna, nebo uz byla 2x v oprave,a problem nebyl opraveny, jako ta moje, tak sony D. poslal prodejci, kde jsem televizi koupil penize a ja jsem si u nej koupil novou. Zrovna takovy servin ma Pioneer, Panasonic, ktere si pro ty velky Plasmy prijedou a postaraj se o to samy. To v cesku nemaj takove servisy???Sony, Panasonic nebo Pioneer? Vsechno slo mimo prodejce, ten se vubec o nic nestaral, jenom mi rekl tel. cislo na servis Sony. |
![]() docdoutnik |
| 08.02.2009, 14:07.42 | |
RE: Záruka na výrobkyPak je to tedy o autorizovaném obchodním zastoupení. Když ti to tak funguje, nezbývá , než si blahopřát. Já nedoufám, že mi po čtyřech letech někdo přijede přes celou republiku pro zkažené inverto. |
![]() Tomik535 |
| 08.02.2009, 14:12.10 | |
RE: Záruka na výrobkyasi ti nikdo pro inverto nikdy neprijede, ale mohl by jsi ho poslat na distributora s uctem. On ten vyrobce si to tam jen tak pro srandu psat nemuze. |
![]() docdoutnik |
| 08.02.2009, 14:13.38 | |
@docdoutnikublbneš nebo co? :))) tady přijede zaručeně jen exekutor :))) u nás musí hora k Mohamedovi :8) |
![]() poky1 |
| 08.02.2009, 14:15.50 | |
RE: Záruka na výrobkyPro srandu jistě ne, spíše pro svou reklamu.Jak se znám, televizi koupím v nejbližším nejlepším obchodě a s invertem praštím do pudlice.. :))) |
![]() Tomik535 |
| 08.02.2009, 14:49.45 | |
@poky1chces mi rici, ze kdyz si koupim v cesku Pioneera Plasmu Kuro 6090 za pribl.150000 Kc a rozbije se mi, ze s ni musim k prodejci?, no to je teda hammer!!! Rv |
![]() docdoutnik |
| 08.02.2009, 14:51.33 | |
RE: Záruka na výrobkyV tom případě půjde Mohamed. Vždyť jsi mu dobře zaplatil. :8) |
![]() Tomik535 |