| 07.06.2009, 22:56.59 | |
Problém s rozvodem dvb-t signálu nad k60Dobrý večer.Chtěl bych zdejší zkušenější anténáře poprosit o radu, jak dále postupovat. Na příjem dvb-t používám extérní anténu (nová verze supercolor) s originálním symetrizačním členem. S vysílacími sítěmi 1-3 není problém. Příjem vysílací sítě 4 je v mé lokalitě vzhledem k vzdálenosti, nadmořské výšce, výkonu vysílače a použitém kanálu (k63) DX příjem. Mám-li k anténě připojen cca 8 metrový koaxiální kabel a zkouším-li příjem napřímo, je signálová kvalita na k63 právě dostatečná = hraniční příjem s jedním-dvěma úniky za minutu, které se projeví kostičkami. Problémem je, že musím signál dále rozvést do 3 TV a chtěl bych, aby na každé z nich 4. mux šel alespoň tak dobře, jak jde napřímo hned u antény. Když ovšem takovýto signál rozbočím trojnásobným pasivním rozbočovačem, settopbox u TV pak samozřejmě neukáže na k63 vůbec nic, vzhledem k útlumům na kabelech a pasivním rozbočovači... Když do anténní krabičky namísto symetrizačního členu umístím dvoutranzistorový předzesilovač SWA-3 (zisk cca 25 dB), je příjem k63 před i po rozbočení rovněž neuspokojivý (absolutně nesledovatelný). Rovněž domovní zesilovač, který jsem doposud používal na analog, mě se svým ziskem nad k60 velmi zklamal, výsledný signál po rozbočení je ještě horší, než v případě anténního předzesilovače SWA-3. Mám tak nějak pocit, jakoby snad všechny UHF zesilovače byly vyráběny pro kanály K21-K60. Problém se tedy redukuje na výběr vhodného (raději domovního) zesilovače s dostatečným ziskem i v pásmu k60-k69. Ideálně bych si představoval kovovou krabičku s jedním signálovým vstupem a jedním výstupem (F konektory), napájenou buď extérně nebo po kabelu 12V. Důležitý je zaručený zisk v pásmu k21-k69 takový, abych i na k63 pokryl ztráty ve svodech, konektorech a rozbočovači. Existuje něco takového? |
![]() D2MAC |
| 07.06.2009, 23:10.05 | |
RE: Problém s rozvodem dvb-t signálu nad k60Respektive jinak - Na internetu v e-shopech je možné si najít celé hromady širokopásmových anténních předzesilovačů a domovních zesilovačů se "zaručeným ziskem" v pásmu klidně i K1 - K69....můj dotaz spíše ale směřuje k tomu, zda má někdo na podobném problému ověřen konkrétní typ takového zesilovače, který dokáže "protlačit" dále i hraniční signál na 810 MHz. |
![]() D2MAC |
| 07.06.2009, 23:30.25 | |
RE: Problém s rozvodem dvb-t signálu nad k60Objednat u Teroz, stačí číslo kanálu a zisk.http://www.teroz.cz/flash/prezentace.htm |
![]() Tomik535 |
| 07.06.2009, 23:45.26 | |
@Tomik535Ano, díky, tuto možnost jsem uvažuval jako plán B pro případ, kdyby ani jeden běžně prodávaný širokopásmový zesilovač nezvládnul mé požadavky.Teroz nabízí i dvoustupňové širokopásmové, otázkou je, jak to bude vypadat na k60+. Pokud to jinak nepůjde, budu muset zkombinovat kanálový k63 a širokopásmový... |
![]() D2MAC |
| 07.06.2009, 23:53.45 | |
RE: Problém s rozvodem dvb-t signálu nad k60V tvém případě bych širokopásmový nebral, vzhledem k tomu, že ostatní kanály máš o dost silnější. A ten zase nejvíc zesílí znova je.Vzal bych přímo kanálový 63 do anténní krabičky(s napájením po kabelu), teda pokud s tou anténou ještě nechceš chytat i ty ostatní muxy..? |
![]() Tomik535 |
| 08.06.2009, 00:09.03 | |
@Tomik535Raději bych širokopásmový domovní z důvodů:- atypická anténní krabička, atypická rozteč svorek (musel jsem ji dočasně upravit, abych si vyzkoušel anténní předzesilovač) - na tu anténu hodlám přijímat všechny 4 ostravské muxy + 2 budoucí PL muxy z mého pohledu Ostravě nejbližšího směru (Czestochowa, 155km), odlišnost úhlu oproti vysílači Ostrava-Mariánské hory (k63) bude cca 5°. |
![]() D2MAC |
| 08.06.2009, 00:15.53 | |
RE: Problém s rozvodem dvb-t signálu nad k60Ve výsledku (po přeladění CZ muxů) si to představuji takto:Ostrava - Hladnov/Hošťálkovice: mux1 - k54 mux2 - k37 mux3 - k48 Ostrava - Mariánské náměstí: mux4 - k63 Czestochowa - Wrzeczyca: mux1: k35 mux2: k39 A doufám, že to půjde na jednu anténu. :laughing: |
![]() D2MAC |
| 08.06.2009, 00:29.29 | |
RE: Problém s rozvodem dvb-t signálu nad k60Atypická krabička a rozteč svorek by nebyl problém, krytka tam být nemusí a rozteč se dá lehce upravit, ne jak u sva3 s předvrtanými otvory(i když i tam lze nožky přiletovat vedle), ale celkově je ten zesák o ničem. Popř. se dá objednat v provedení na kabel.Problém je pouze ta jedna anténa na vše. Pak nezbývá než zkusit třeba některý z těch K21-69 z vyrovnanou charakteristikou a regulací a doufat, že nebude zahlcen některým z ostatních kanálů. Pak mají třeba tříkanálový, jeden 20db, dva po deseti, jenže ty jich chceš rovnou 6.. Já bych tam brnknul, možná ti širokopásmový s vyšším ziskem nad K60 na zakázku vyrobí. Bral jsem od nich na objednávku deset kusů slučovačů k27,43/rest(u nás analog. čt1,2) za standardní dop. prod. cenu. R^ |
![]() Tomik535 |
| 08.06.2009, 00:40.45 | |
Tohle není jednoduché.Chtělo by to znát úrovně signálů na anténě. V každém případě ale signál na k63 bude na hranici šumového prahu. Z tohoto pohledu je nutné použít zesilovač s velmi malým vlastním šumem. To je také důvod proč se uvedené zesilovače neosvědčily.V tuto chvíli bych vyzkoušel zesilovač č. 410 od TEROZu. Použil bych provedení X, tedy s F konektory na obou stranách. Při použití tohoto zesilovače by nemělo dojít k jeho přebuzení. Za tímto zesilovačem pak bude možné případně provádět další úpravy signálů v podobě filtrování a pod. Pokud by došlo k přebuzení zesilovače použil bych před tímto zesilovačem LCL člen jako náklon. Tím by bylo možné potlačit úroveň nižších kanálů a zabránit tak přebuzení zesilovače. Nebezpečím by pak mohla být jedině blízká BTSka GSM. Toto řešení bych volil já osobně, a považuji ho za nejlepší možné. |
![]() Enik |
| 08.06.2009, 00:42.28 | |
RE: Problém s rozvodem dvb-t signálu nad k60No, nechcem byť skeptický, ale na jednu anténu to moc ružovo nevidím. Pokiaľ je daný signál taký slabý, ako popisuješ, išiel by som asi do varianty sólo kanálová anténa + kanálová priepusť + kanálový zosilňovač, na výstupe zlúčiť s ostatnými.Kedysi dávno som niečo obdobné realizoval pri príjme TV Nova (tuším K10 z Brna) kde z v mieste príjmu (Martin-SK) je v približne v rovnakom smere silný vysielač na K11 (Krížava) a inej možnosti ako použiť výkonnú sólo anténu s odlaďovačom, kanálovou priepusťou (vtedy použité trubičkové rezonátory CuSn, popis bol kedysi v modrom AR) a následným zosilnením nebolo. Obdobná situácia bola pri príjme K37 (Frýdek-Místek), lokálna Krížava na K35. Ako píše Tomik535, ak je v danom smere aj silná lokálka, súčasný príjem slabého DX signálu na jednu anténu je skôr o šťastí a o náhode... Veľa zdaru - a nech sa ti to podarí ;) |
![]() Ferrari |
| 08.06.2009, 00:52.33 | |
RE: Problém s rozvodem dvb-t signálu nad k60Ty úrovně jsou bezpodmínečně nutné. Třeba bych to pak rozdělil a řešil druhou anténou. Až na to, že tam máš 35-37-39 za sebou :laughing:Ať se daří. |
![]() Tomik535 |
| 08.06.2009, 01:06.35 | |
RE: Problém s rozvodem dvb-t signálu nad k60Tak mě napadá že tohle je skoro nemoc, když si vzpomenu kolikrát jsem kdysi jen na našem dvoupatrovém baráku vyběhnul všechny schody na půdu až na střechu a furt se mi to nezdálo dost dobré... ;)Teď co mám cca 20 volných poláků z hotbirdu a astry se tomu už jen směju. Alespoň je to levnější koníček než auta. :scared: |
![]() Tomik535 |
| 08.06.2009, 01:19.32 | |
@Tomik535;) O.K.Ale keď ten testeriál má predsa len svoje čaro, je akosi tak lepšie horší :laughing: A hlavne, keď sa už niečo podarí, tak je s tým na dosť dlhú dobu pokoj, mnohé veci idú aj cca 20 rokov a neviem o nich. Žiadna znena družice, TP, kódovania, žiadne key... To teda platilo aspoň doposiaľ, do nástupu digitálu, čo bude ďalej, uvidíme. |
![]() Ferrari |
| 08.06.2009, 01:52.32 | |
RE: Problém s rozvodem dvb-t signálu nad k60jj, to je přesně to čaro, akosi tak lepšie horší :laughing:S tou výhýbkou od Enika bych to taky viděl nadějně, akorát předpokládám, že za ní měl na mysli zesilovač širokopásmový, ne kanálový(410). Jsem rád za to, že mám dobrý výhled, mohu mít na baráku co chci a tím pádem mi mohou být ostravské muxy(snad mimo hd) ukradené. Stejně je u mě nechytím ani kouzelnou hůlkou(to už dřív ty polské) a prvního dbvt muxu se tu snad i někdy dožiju.. :))) |
![]() Tomik535 |
| 08.06.2009, 06:36.51 | |
RE: Problém s rozvodem dvb-t signálu nad k60Vse jiz tady bylo receno:- pravdepodobny prijmovy prah z pohledu C/N a tedy inasledny MER, - vhodne zmerit a znat uroven primo z anteny, - pouzit aplikaci solo prijmu na K63, - pouzit predzesilovac velice selektivni s co nejnizsim sumovym cislem (vzpominate na stare doby a prijem ORF II s CF300B Telefunken? Vsichni z regionu se sejdem na laborovani u D2MACE - at uz to chladi:) |
![]() hdpe |
| 08.06.2009, 07:00.39 | |
Ano. Udělal jsem chybu.V tu noční dobu jsem to přehlédl. Vhodný zesilovač by byl č.434 nikoliv 410. |
![]() Enik |
| 08.06.2009, 07:49.24 | |
RE:Dla obiektu RTCN Częstochowa/Wręczyca Wielka TP EmiTel-a zaplanowane są 2 kanały zarezerwowane dla DVB-T:?kanał 39 moc - 50 kW ERP charakterystyka anteny kierunkowa polaryzacja pozioma ?kanał 46 moc - 50 kW ERP charakterystyka anteny kierunkowa polaryzacja pozioma |
![]() habr |
| 08.06.2009, 08:14.46 | |
Anténní receseKanál 63 musí být sólo ze samostatné kanálově vyladěné antény, případně dvojče a basta. Zesílí se kvalitním kanálovým zesilovačem s nízkým šumovým číslem. Pak následuje za ním kvalitní konvertor, který převede kmitočet na nižší pásmo. Kanál nižšího pásma se sloučí se zbytkem.Vzájemná úroveň se doreguluje vhodnými regulovanými útlumovými členy. Po síti bude pak menší útlum žádaného programu z původního kanálu K 63. Řešení je komplikované. ale možné.Podle mého názoru je však technicky lepší výledek HD ČT ze satelitu od 6.9.2009.Ceny HD přijímačů půjdou dolů... |
![]() samorost |
| 08.06.2009, 09:30.19 | |
RE: Problém s rozvodem dvb-t signálu nad k60Nápad s kanálovým měničem třeba až do kanálu VHF kvůli útlumu v rozvodu a následnému sloučení obou antén taky není špatný. Jsou i se ziskem kolem 15db, to by mělo v pohodě stačit a slučovač vhf/uhf má útlum minimální do 1db. Ale i do měniče bych ten signál nejprve selektivním kanálovým zesilovačem umístěným už v anténě zesílil, ať nejsou výpadky žádné.Varianta s dvěma anténama se mi zdá nejjistější. Ale přesněji bych se rozhodl až po změření těch úrovní. @samorost Že by kolektivní výlet na Radhošť? :O :))) |
![]() Tomik535 |
| 08.06.2009, 09:49.09 | |
RE: Problém s rozvodem dvb-t signálu nad k60D2mac: asi bych volil variantu to zesílit nahoře u antény pouze jednokanálovim zasíkem s né moc velkym ziskem a hned za něj bych dal kanálový konvertor na nižší pásmo....myslím,že použítí silného široko.zes. to nebude dobře fungovat,kord pokud je v okolí(radiový bordel)Pokud je signál na hraně ,tak to bude opruz tak jako tak |
![]() cb21 |
| 08.06.2009, 10:22.58 | |
RE: Problém s rozvodem dvb-t signálu nad k60Chlapi nezapomente,ze s prevodem DVB-T 8 MHz rastr do VHF 7 MHz rastr muze byt problem se set-top boxema.Jine je to strihnout po kulkach UHF/UHF napr. 63/22 ,ale to je jiz zbytecne drahe.Uvedenou aplikaci mam pouzitu pro prevod Skrzyszne 38.K na 26.K,nebot nebylo mozne to s 39.K dati do kupy. (je tam menic ALCAD programovatelny PC-404 + zdroj,bez programatoru to prislo na 7 litru vcetne dane) |
![]() hdpe |
| 08.06.2009, 12:55.18 | |
@allDíky moc za vaše zkušenosti.Jako nejlevnější postupný bod se mi z toho jeví Terozácký 434 18/1 dB v F provedení + napájecí výhybka. Objednám, vyzkouším a dám vědět. Vzhledem k tomu, že SWA-3, který jsem zkoušel (jako jediný byl po ruce), má definovaný vlastní šum cca 2,5 dB a výsledný příjem na k63 byl mírně horší, než v případě použití symetrizačního členu, se varianta s 18dB širokopásmovým zesilovačem s vlastním šumem 1 dB vyplatí vyzkoušet. |
![]() D2MAC |
| 08.06.2009, 13:12.33 | |
RE: Problém s rozvodem dvb-t signálu nad k60Zdar,nechces vyzkouset tuhle sestavu:http://www.ftemaximal.com/ingles/productos2.php?idt=1&idss=3&idp=11&num=4&idserie=4&j=1 http://www.ftemaximal.com/ingles/productos2.php?idt=4&idss=26&idp=140&num=1&idserie=26 Mel jsem to pro borce z Celadne,ale se cuknul.Do popelnice je to skoda hodit a docela by mne zajimal vysledek teto anteny. |
![]() hdpe |
| 08.06.2009, 13:34.56 | |
@hdpeJestli bude čas, možná později, proč ne...Odkud jsi? Popř., kolik by taková sranda stála, v případě, že by se osvědčila? (LP + zes.) Mám teprve pár dnů na stožáru supercolorku, zatím si hraju a získávám zkušenosti...už tak na mě začínali být doma poněkud nevlídní, že jsem si dovolil tu drzost anténářinou "proflákat" dva dny. Jsem sluha tří pánů, kteří chcou výsledky hned a minimálně 2 z nich nechápou problémy téhle duchařiny... ;) :( |
![]() D2MAC |
| 08.06.2009, 13:58.42 | |
RE: Problém s rozvodem dvb-t signálu nad k60Podobny problem som riesil pred par rokmi u analogu na k59,asi 80km od vysielaca v hornatom terene,vsetky vysledky boli neuspokojive,zabrala az "kanalova" antena a kanalovy nizkosumovy gasfet predzosil. |
![]() Kasr |
| 08.06.2009, 14:12.31 | |
RE: Problém s rozvodem dvb-t signálu nad k60Zdar,mam kratky zobak,tudiz jsem z Ostravy.Pingni kontakt na mail hdpe@seznam.cz,zaslu podrobnosti. |
![]() hdpe |
| 08.06.2009, 16:41.13 | |
D2maclovíš z 63 všechno,nebo jen mpeg2?/zmiňoval ses o maximu/Objednal jsem kratkou color. taky kvůli 63,v patek by měly začít experimenty.Bylo zde psáno,že 63 jede desetinovým testem,možná to zvednou.Stejně mi jako laikovi není jasné,že 28 je ještě slabší a jede bez problémů.Přeju hodně štěstí!!! |
![]() spyko |
| 08.06.2009, 18:05.16 | |
@spykoZatím jen MPEG2, pokud nebudu teď schopen dostat k TV kvalitní signál, odložím nákup Maxima do spuštění nějakého chytatelného muxu v MPEG4 - odkudkoliv.28 chytáš dobře proto, bo se nacházíš v zóně maximálního výkonu (viz. diagram, co jsem tu minule dával) a PL síto má na k28 daleko lepší zisk, než na k63... U mě je k28 utopie, v místě kde bydlím, není na Klimkovice moc dobrý výhled a pokrytí tu vůbec není definováno - ani kus přede mnou směrem k vysílači... |
![]() D2MAC |