Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
19.07.2009, 11:53.48

Příjem DVB-T z Bukové hory

Dobrý den,pro příjem DVB-T z Bukové hory mám na střeše klasické síto se zesilovačem a přijímač Mascom MC 520T.
Při špatném počasí mi úplně zmizí signál na 33.kanále/Mux1/,kanál 58/Mux 2/ jede v pohodě.Neporadil by někdo,jak problém vyřešit?Děkuji
uživatel
klocpi
19.07.2009, 12:10.21

RE: Příjem DVB-T z Bukové hory

Vzdálenost k vysílači?
Překážky?
Podle mých zkušeností v podstatě nemá špatné počasí na pokles kvality signálu ve VKV i UHF pásmu moc vliv (nemluvím teď o inverzním počasí) - někdy mi box paradoxně za hustého deště ukazuje lepší signálovou kvalitu.

Zvaž, jestli ten zesilovač vůbec potřebuješ, je taky možné, že ti netěsní anténní krabička, prší ti do toho nebo se tam dostane vlhkost a výsledkem jsou pak právě takovéto záhadné jevy, kdy půlka pásma jde a druhá ne.
uživatel
D2MAC
19.07.2009, 12:22.16

To je celkem jednoduché.

Pozvi si někoho kdo tomu rozumí. Jelikož tu žádáš radu bez poskytnutí jakýchkoliv informací o místě příjmu a podobných "maličkoste" tak evidentně patříš mezi ty jedince, kteří o anténařině nemají ponětí, a tohle je právě anténářský problém!
uživatel
Enik
19.07.2009, 12:27.16

Vzdušnou čarou cca 60 km,překážky žádné,tedy kolem antény.Zesilovač je potřeba,bez něj je signál nulový na obou Muxech.Pro upřesnění jsem z Varnsdorfu a v cestě je několik kopců.Ted je pěkně a vše jede ok,ale jakmile začne trochu déle pršet, už je to špatný Rv
uživatel
klocpi
19.07.2009, 12:41.19

Chtělo by to

znát úrovně a parametry signálu za sucha a za mokra.
uživatel
Enik
19.07.2009, 12:48.22

Nejsem v DVB-T příjmu kovaný jako Enik nebo D2MAC,ale zkusil bych Yaginu na daný kmitočet.
uživatel
hobza
19.07.2009, 13:08.50

Mux 1 za sucha síla signálu 75%,kvalita 96%.Když déle prší síla signálu 75% a kvalita začne postupně klesat k 30%-začne se rozpadat obraz a pak až na 0%.U muxu 2 síla signálu 75% a kvalita 97%,když prší tak parametry se nemění a vše jede ok
uživatel
klocpi
19.07.2009, 13:11.50

Já dal do síta (4patrové poslké) místo toho polského zesilovače kvalitní jen UHF zesilovač 26dB. Jak jsem to přetím testoval (2patrové síto) jen na ten polský neměl jsem tam krytku a jak pršelo signál se ztratil úplně (asi vadila ta voda na těch spojích). Teď je to přišroubované krytkou a navíc je ten zesilovač vevnitř v plechové krabičce. A jak píše D2MAC taky za normálního počasí je signál 77% a když prší-lije vyleze až na 89%. Kvalita je většinou furt na 97% ale při těch lijácích-bouřkách dochází o zlomkovým výpadkům-zásekům obrazu (signál s kvalitou taky skokově spadly). Přijímám tak u rodičů Javořici 33k. - obec Vír. Vzdálenost 80km. Zkoušel jsem ten set-top-box Comaq SL 25T tady u známého v Bystřici (u mě to nejde) a ukázal 100% signál ale kvalita byla furt na 97%.
uživatel
Standa2
19.07.2009, 13:20.06

Jenže

parametry signálu se neudávají v % ale v dB, dBuV a pod. Z těch procent se nic vyčíst nedá. Mimo to by bylo vhodné vidět konstelační diagram a impulsní odezvu pro vyloučení vlivu echa z JH. Tohle se prostě bez měřáku udělat nedá. Už to pochop.
uživatel
Enik
19.07.2009, 13:39.06

Děkuji za názory.Zkusím sehnat odborníka z okolí
uživatel
klocpi
19.07.2009, 13:39.49

Zajímavé

postřehy,u mne/Havířov,no name colorka/se v dešti signál malinko zesiluje,pokud se blýská nad ostravou ,lítají kostky,pokud nad karvinou je všechno v poho,na poláky sem nechal staré síto ,přidal 2antenky z druhého/kruci zapomněl jsem jak se to menuje/,signal se zlepšil o 15%,asi je třeba zkoušet,někdy zabere i maličkost.
uživatel
spyko
19.07.2009, 13:43.35

Jasný, je to jen takové vodítko. Navíc je divné že prostě kvalita je méně než signál, když to je většinou naopak. Co ta tvoje zkratka JH znamená?
uživatel
Standa2
19.07.2009, 13:48.20

Měřák bohužel nemám a ty údaje o síle a kvalitě v % jsem vyčetl v zobrazení infa na Mascomu
uživatel
klocpi
19.07.2009, 14:07.09

JH = Jedlová hora - Chomutov. vysílá v SFN s BH. Směr příjmu je téměř v zákrytu obou vysílačů. Je tak velmi pravděpodobné, že na přijímací anténu dopadají signály z obou vysílačů. V případě zvýšené vlhkosti terénu stoupá jeho odrazivost. V takovém případě stoupá množství odrazů dopadajících na anténu. Pravděpodobná příčina potíží je tak právě v těchto odrazech. U MPXu 2 může být situace poněkud odlišná. Odrazy na těchto kanálech nejsou tolik ovlivněné počasím jako signály v dolní části spektra.
uživatel
Enik
19.07.2009, 14:39.33

klocpi:

Sito je o ničom. Mal som podobný problém (Buková hora v Železných horách). Sito som vyhodil, dal tam Yaginu a fachčí to bez problému.
uživatel
Crescenzio
19.07.2009, 15:34.20

Tak to se mě netýká, Vír je za Javořicí směr na východ (severo-východ). Asi to patřilo spíš klocpi(mu).
uživatel
Standa2