18.10.2007, 12:35.23 | |
Prima 59. kanál, okolí kojáluProsím o radu.Už nějakou dobu mám trvale nebo téměř trvale horší sognál. Vždy jsem to chytal na kanálový zesilovač třístupňový. Anténa (místo, výška) a zesilovač, je to odjakživa na hranici chytitelnosti. Nyní signál zeslábl a nelze sledovat TV. Při přidání průběžného zesilovače 27 dB je to jako dřív. Je problém na mé straně? Máte taky slabší signál? Nevíte, co se děje? Je to aktivní problém (snížili výkon v Jihlavě, ruší to něco)? Je dlouhodobě nežádoucí počasí? Na takovou dobu jsem takovýto pokles před tím nikdy nezaznamenal. Takový špatný signál jsem měl před tím zcela vyjímečně a na pár minut. Díky za odpovědi |
![]() aaaTonda |
18.10.2007, 13:28.03 | |
Prima okolí KojáluTam jsem to řešil v Drahanech, není to jednoduché...vůbec..pokud se nedostaneš na Brno, a tam jsme se nedostali i přes velmi dobrý výhled neboť ten směr byl u Kojálu... pokud to jde, tak Olomouc....nebo Svitavy...upřesni lokalitu a jestli ti jede ORF 1,2, či digitální terester.. |
![]() 710nav |
18.10.2007, 14:18.43 | |
RE: Prima 59. kanál, okolí kojáluJá jsem v jedné vesnici za kopcem.Než jsem to dříve instaloval, po konzultaci s montérama (v elastře) a po mém lovení přišla v úvahu jen jedna varianta, 59. kanál Jihlava. Mně se teď jedná o to, že mně to jelo stabilně dva roky. A teď posledních několik týdnů je signál skoro trvale horší. Proto chcu vědět, jestli nejsou na signálu z Jihlavy nějaké změny. Pro info. Jsem za kopcem a u těchto signálů hraje roli metr výšky, všechny jsou na hranici chytitelnosti. Každá TV je bere jinak. Na některé jedou vpohodě a na některé ztlumuje úplně zvuk, je černobílý obraz, atd. : STV1, STV2, Markíza, Jojka, ORF1, ORF2, Prima. Například soused o pět metrů výše chytá všechny kanály bez problémů (trochu to zrní) i dvb-t chytne a soused o pět metrů níž nechytne nic. Jen Čt1, Čt2 a Nova z kojála. A lidi na vrchním konci nepotřebují, když se spokojí se zrněním, ani zesilovač. Nebo na všechno jeden celý UHF. Co se týče dvb-t, nezkoušel jsem to, čekám na Kojál nebo až bude z Brna vysílat i Prima. Co jsem tak zaregistroval, tak komu trochu jede na 44. kanále Markíza, jede i z Brna dvb-t. Je to na hranici chytitelnosti. Asi bych to chytil. Ale mně se jedná jen o ten dotaz výše. |
![]() aaaTonda |
18.10.2007, 14:28.10 | |
RE: Prima 59. kanál, okolí kojáluKup si satelit a neřeš nesmysly. Terestriální příjem se hodí tak do muzea ;P |
![]() technikTKR |
18.10.2007, 14:41.08 | |
přesně ,jak radí TKR !!!pokud se budeš na někoho, nebo něco spoléhat, tak jen řešeníoddaluješ...satelitní řešení je pragmatické, je kvalitní... ¨Na výběr je dost..vždyť, proč není PRIMA na Kojálu...???? na 23,5 E je, 19,2 E je ,1W je... na kojálu ne...??? |
![]() 710nav |
18.10.2007, 14:59.24 | |
...a pro jistotu..:si přečti, kdo je vítězem české cesty digitalizace...Je to satelitní příjem..článek o který zakopneš při vstupu!!!!!! |
![]() 710nav |
18.10.2007, 15:01.22 | |
RE: Prima 59. kanál, okolí kojáluTo by mně skutečně nenapadlo, to jste mně teda poradili. Samozřejmě, že řešení je jednoduché, ale až budu milionář.Prosím, kdo víte, odpovezte na otázku a ne na to, na co jsem se neptal. Děkuji |
![]() aaaTonda |
18.10.2007, 15:04.23 | |
RE: Prima 59. kanál, okolí kojáluKdyby ty celoplošný kanály byly na SAT FTA, tak bych to samozřejmě neřešil. |
![]() aaaTonda |
18.10.2007, 15:06.31 | |
RE: Prima 59. kanál, okolí kojálupodle mě je ten kanálový předzesilovač v čudu ( může být i jen jeden z tranzistorů) |
![]() honemir |
18.10.2007, 15:11.43 | |
honemirDíky, právě. Ale než polezu k anténě. Tak by se mně hodila informace, jestli je tedy signál z Jihlavy bez změny. Bylo by dobré, kdyby mně někdo odpověděl, kdo příjmá signál taky velice na hraně. |
![]() aaaTonda |
18.10.2007, 15:20.19 | |
RE: Prima 59. kanál, okolí kojáluPodle mě je dvb-t totální nesmysl a totalitní vydírání lidí, kteří chcou sledovat TV. Zřejmě máte taky podobný názor.Jinak je cena pro mě velmi rozhodující. V budoucnu nakoupím k některým TV nějakej dvb-t příjmač za pár stovek. Když už člověk musí rozhazovat zbytečně. Páč na některých televizích mně stačí celoplošné. Jinak je to v obýváku: tam mám lepší vybavení ve střední kvalitě (GI, motor paraboly, atd.). |
![]() aaaTonda |
18.10.2007, 15:22.33 | |
RE: Prima 59. kanál, okolí kojáluVycházím z toho, že nikdy nebudu platit nějaký měsíční poplatky, kromě koncesionářských samozřejmě. |
![]() aaaTonda |
18.10.2007, 16:56.18 | |
RE: Prima 59. kanál, okolí kojáluObávám se, že za ty terestriální monstra vyhodíš mnohem víc peněz, než za příjem ze SATu. A to se ani nebavím o tom, kolik času nad tím ztrávíš (zatímco bys mohl dělat něco jiného a vydělávat peníze). |
![]() technikTKR |
18.10.2007, 17:16.38 | |
RE: Prima 59. kanál, okolí kojáluVíc za to určitě nevyhodím.Sat se čtečkou+lnb+předražená karta stojí o hodně víc než levný dvb-t příjmač. Kojál vidím přímo z okna a je to 3 km vzdušnou čarou. Ani antény nebudou problém. Kdyby byly celoplošné kanály na sat fta, volil bych saty. I kdyby byly dražší nebo stejně cenově. |
![]() aaaTonda |
18.10.2007, 17:24.07 | |
RE: Prima 59. kanál, okolí kojáluJenomže z Kojálu ti žádné DVB-T nevysílá a v dohledné době ani vysílat nebude (jestli vůbec někdy bude), takže fakt nechápu co nacvičuješ, když se chceš dívat už dnes... |
![]() technikTKR |
18.10.2007, 17:52.52 | |
RE: Prima 59. kanál, okolí kojáluJá doufám, že to bude vysílat co nejpozději, že za co nejdelnší dobu budu muset povinně něco nakupovat. Teď byla někde dobrá zpráva pro mě, že až v roce snad 2009.Dnes se chci dívat na sat v obýváku, který tam mám a na ostatních televizích se chci dívat na pozemní analog. Doufám, že to tak vydrží co nejdéle. Co teď nacvičuji? Já pouze řeším analogovou primu, jejíž řešení bude stát pakatel. Tak to je. Už to chápeš? Nic ve zlém. |
![]() aaaTonda |
18.10.2007, 17:56.12 | |
RE: Prima 59. kanál, okolí kojáluTato diskuze se ubírá jiným směrem, protože všichni mně zatím odpověděli na to, na co jsem se neptal. Je to paradoxní. |
![]() aaaTonda |
18.10.2007, 18:07.33 | |
RE: Prima 59. kanál, okolí kojáluNo jak je vidět, tak řešení analogové Primy asi nebude za pakatel a už vůbec ne v technicky uspokojivé kvalitě. Navíc to řešení může být jenom dočasné, zatímco v DVB-S je dlouhodobé (Prima vysílá v DVB-S od 23.1.1997).Pokud na pozemním analogu tak vehementně trváš, tak si zavolej firmu jenž ti provede měření signálu a navrhne řešení. Tady se ti (jakožto nepoučitelnému) nic jiného radit nedá ;P |
![]() technikTKR |
18.10.2007, 18:12.44 | |
RE: Prima 59. kanál, okolí kojáluTy jsi nepoučitelný, protože mně zase odpovídáš na něco, na co jsem se neptal. Prima mně stačí jako dříve. Výměnu zesilovače za 300 kč si provedu sám. To je triviální.Proč se mně poradit nedá? Nejspíš proto, že mně radíte něco, na co jsem se vůbec neptal. Až se tě někdo zeptá, že mu třepe škodovka, taky to spravíš satelitem? |
![]() aaaTonda |
18.10.2007, 18:15.20 | |
RE: Prima 59. kanál, okolí kojáluJá už fakt nevím, jak jasněji položit otázku.Jestli to nikdo neví, dobře. Tak proč reagujete furt dokola, když píšu, že mě zajímá jen jedna jiná věc? Já už fakt nevím. Ano, v tom, že nechci odpovídat na něco, na co jsem se neptal, jsem nepoučitelný. |
![]() aaaTonda |
18.10.2007, 18:31.43 | |
RE: Prima 59. kanál, okolí kojáluJe problém na mé straně?Ano - problém je na tvé straně. Máte taky slabší signál? Chytám Primu v okolí Černé Hory ze Svitav a jede. Jak ty ji můžeš chytat poblíž Kojálu až z Jihlavy - tomu nerozumím. Nevíte, co se děje? Je to aktivní problém (snížili výkon v Jihlavě? Proč by snižovali výkon - nevím. ruší to něco? to je klidně možné. Ale co to ruší, ti musí někdo změřit v místě tvého bydliště. Antény jsou pro obyčejného smrtelníka trochu alchymie. Můžeš odpojovat jednotlivé aktivní prvky po cestě k anténě a zjišťovat, kdy se něco změní. Taky se můžeš domluvit se sousedem o 5metrů výš, a rozbočit si signál, který má on. |
![]() colombo |
18.10.2007, 18:31.54 | |
RE: Prima 59. kanál, okolí kojáluKdyž si triviálně provedeš výměnu zesilovače (jako správný home-kutil alá ČR), tak nechápu co tady řešíš. Jistě seš dobře vybaven měřícími přístroji, takže úroveň signálu na vstupu do antény zjistíš hned, stejně jako zjistíš zisk zesilovače a nic dalšího nepotřebuješ na vyřešení svého problému. |
![]() technikTKR |
18.10.2007, 18:35.55 | |
aaaTonda:Jinak nevím co sem taháš nějakou škodovku, protože to je dopravní prostředek (zatímco satelit ne, takže dost těžko to lze tímto nahradit), ale u tvého problému satelit 100 procentně řeší potíže s terestriálním příjmem. Místo té ztráty času tady v diskuzi už mohls někde vydělávat peníze a koupil by sis těch satelitů plnej barák... |
![]() technikTKR |
18.10.2007, 18:37.31 | |
RE: Prima 59. kanál, okolí kojáluMěřící přístroj na to nemám, ale ikdybych ho měl nebo bych si ho mohl půjčit, tak jsem položil jednoducho otázku, protože se mně nechce lest k anténě.Že jsem položil tuto otázku, byla ode mě veliká chyba. Místo úspory času jsem ztratil čas, protože tu musím pořád dokola obhajpvat, proč se na to ptám. Mě už to nebaví. A zase jeden takovej, co reaguje zbytečně. |
![]() aaaTonda |
18.10.2007, 18:41.32 | |
columboDěkuji za seriózní odpověď.Od souseda bych to rozbočoval přes větší venkovní terén, nejsem v bytovce. |
![]() aaaTonda |
18.10.2007, 18:44.06 | |
colomboTvoje odpověď je jakou jsem potřeboval. Teď vím, že má cenu lést k anténě, zkontrolovat kontakty a zesilovač. Případně změřit signál. Děkuji ještě jednou. |
![]() aaaTonda |
18.10.2007, 18:51.00 | |
colomboPodle tabulek www.cra.cz je možná jen Jihlava, má 600kW a příjmám to na 59 kanále. A jsem na jedné straně kopce relativně. Anténa je ode mně na západ. |
![]() aaaTonda |
18.10.2007, 18:53.45 | |
technikTKRNa tvoje přízpěvky nebudu dál reagovat, to nemá už cenu |
![]() aaaTonda |
18.10.2007, 19:09.28 | |
aaaTonda:Opravdu nemáš cenu, protože houby celé problematice rozumíš, když ti dá někdo nejlepší možnou radu, tak se začneš vztekat a trvat na tom, že to chceš dělat po svém - seš obdivuhodný člověk ;P |
![]() technikTKR |
18.10.2007, 19:18.36 | |
technikTKRChtěl jsem se vyhnout urážkám, proto jsem napsal, že už nebudu reagovat, dříve jsem i napsal proč to chcu, jak to chcu, a stejně zbytečně. Nevím, co tím sleduješ. Dál už nebudu psat. To je případ sám pro sebe.Loučím se, ahoj. Nic jsem nemyslel ve zlém. |
![]() aaaTonda |
18.10.2007, 20:03.33 | |
RE: Prima 59. kanál, okolí kojáluTy seš případ sám pro sebe, protože nechceš radu a navíc už začínám pochybovat, že vůbec nějaký problém skutečně řešíš (spíš to vidím na to, že sis chtěl pokecat a založils tak trapný příspěvek...) ;P |
![]() technikTKR |
19.10.2007, 19:53.21 | |
JihlavaNení důvod, aby snižovali výkon Primy na 59. kanálu. Tento vysílač Primy chytá i kolega z práce na chalupě kdesi u Bučovic, u Kojálu to tedy není nic nepochopitelného (je to nejsilnější pozemní vysílač Primy v ČR). Hledal bych problém ve vlastním zařízení. A DVB-T bude i na Kojále - buď v klidu, možná už za rok touto dobou to bude aktuální :-) |
![]() PeVy |
21.10.2007, 18:12.00 | |
test demokracieKdyž tak trváš na terestrálním příjmu, zkus se obrátit na svého poslance nebo senátora a tlač ho k tomu, aby prosazoval změny legislativy, aby se stanice PRIMA nemohla smát některým skupinám lidí sprostě do očí, že sice má licenci na celoplošné terestrální vysílání, ani nikdo a nic ji nedonutí vysílat i pro tebe, nebo aby ČT musela napřed dokázat že ji přijímáš, že dopraví signál až k tobě domů a pak měla právu chtít od tebe peníze.Zkus to, ale jestli je tvůj senátor nebo poslanec tak "odolný" jedinec jako byl senátor pan Smutný, tak to budeš mít těžké. Já už jsem to vzdal a pořídil satík! K původnímu dotazu - velkým problémem je kmitající zesilovač. Ten se někdy pak chová jako kdyby šel hůře a přitom si někde "vedle" vesele kmitá a třeba ruší někoho jiného. U nás ve vsi naprosto běžný jev. Ale mě nenaserou, satík se tak snadno rušit nedá! |
![]() monterjirk |
23.10.2007, 15:41.09 | |
Prima u KojáluVelký problém je zahlcení zesilovače kanály 29, 46. Nejlépe je použít v anténě pásmový jednostupňový nízkošumový předzesilovač (Teroz 434 F nebo X (u X musí byt v anténě symetrizační transformátor T978 a předzesilovač co nejblíže) zisk 18 dB, šum 1 dB, vybuzení 95 dB?V. Místo pro anténu je třeba pečlivě najít! U tak vysoké frekvence se maxima a minima střídají na krátké vzdálenosti a jsou velmi intenzivní. Nejvyšší úroveň signálu bývá zhruba uprostřed plochy šikmé střechy přivrácené k vysilači. Nikdy ne na hřebeni! Zkuste příjem i na půdě. Za předzesilovač dát na půdu selektivní zádrže, 527X 29,46 a za ně výkonový lineární zesilovač 415X, zisk 10dB, šum 5dB, vybuzení 107 dB?V průchozí. Délka vedení od antény s předzesilovačem k průběžnému zesilovači již není nijak kritická. Mělo by to chodit i s hustým sítem Tepros - bílé (to pak po ukončení analogového vysílání lze s výhodou použít pro všechny muxy v UHF DVB-T), ovšem lépe je anténa "rybí kost" kanálová 979S Unikom, zisk 16,5dB. Je ovšem drahá a investice se na krátkou dobu již zřejmě nevyplatí. Máte-li doma "ježka" ColorSuper, určitě jej použijte. Je lepší než síto. V celém systému použít kvalitní koaxiál (CB100F) s dvojitým stíněním proti průsaku signálu Kojálu. Pozor na převaděč Letovice! Pracuje na kanále 59 (Nova) a někdy i přes velkou vzdálenost (je vysoko na kopci) a malý výkon ruší žaluziemi přes obraz. Třeba v Knínicích, Šebetově atd. úplně znemožnil příjem Primy z Javořice. Fungovat by to opravdu mělo, signál z Javořice by měl být stále stejně silný. Přikláním se k názoru "technika TKR": Asi je SAT s motorem a kartou TaT, ci Gital lepší. Vzhledem k množství a kvalitě programů je jeho cena přijatelná. Navíc dnes po posílení signálu na pozici 23,5 st východně Astrou E úplně stačí parabolická anténa 60 cm. SAT příjem je ovšem jen na jeden televizor nebo lze rozbočit jeden signál na více TVP. SAT přijímač pak musí obsahovat modulátor, či můžete použít běžné video, které ho téměř vždy má. Pokud máte přijímačů více, použijete asi klasický analogový příjem kombinovaný s DVB-T, pokud jej z Hádů, ci Barvičky na K40 zachytíte. I u DVB-T pozor na přehlcení! Pak lze též snadno DVB-T a Primu sloučit do jednoho vedení a pak rozbočit na několik TVP. U každého televizoru pak musí být přijímač DVB-T (SetTopBox). Propojením anténního výstupu přijímače DVB-T a TVP budete mít příjem všeho bez přepojování kabelů. |
![]() Susill |