Quantcast

Ukrajina: Satelitní televize má být placená

| redakce | tisk

Na Ukrajině pokračují práce nad změnou ústavy o autorském právu. Změny mají změnit distribuci ukrajinských programů na satelitu a omezit je na území Ukrajiny, což je de facto zakódování signálu. Píší o tom ukrajinské noviny Kommentari.

V současné době mají Ukrajinci přístup ke zhruba 60 neplaceným programům. Podle statistik okolo 3 milionů domácností na Ukrajině mají satelitní anténu, abonenty DTH platforem je ale jen 300 až 400 tisíc.

Poslanci bedlivě komentují návrhy změny zákona, které mají za cíl zakódovat ukrajinské programy na satelitech. Myšlenku podporují provozovatelé satelitních platforem.

Zakódování signálu má vést ke zlepšení kvality obsahu, který vysílatelé pořizují a jejich vysílání bude výhodnější. Řekla to ředitelka satelitní platformy Viasat Ukraine Oksana Fiercuk. Podle ní provozovatelé, kteří nyní získají licenci u místního regulátora Národní Rada, mají zakódovat svůj signál. Ne všichni provozovatelé s tím počítají.

Zatím není jasné, na jakém základě bude vláda zasahovat do činnosti subjektů televizního vysílání, které se skládá výhradně z pořadů vlastní produkce. Do této kategorie patří mimo jiné všechny informační a zpravodajské stanice i kanál RADA. Po zakódování signálu budou kanály nedostupné pro většinu Ukrajinců a sledovat je budou moci jen abonenti kabelových sítí.

Široká nabídka neplacených programů neumožňuje rozvoj placené televize. Největší ruská satelitní platforma Trikolor TV chce spustit svoji obdobu i na ukrajinském trhu pod názvem Lybid TV. Problémem je volné vysílání několika desítek stanic v ruském nebo ukrajinském jazyce. Trikolor TV se specializuje zejména na rozvoj placené televize.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články