Quantcast

Slovak Telekom má nový TP pro HD programy

| redakce | tisk

Na satelitu Thor 6 změnil transpondér číslo 14 svého provozovatele. Rumunská společnost ESS (Eastern Space Systems) ukončila distribuci programů na kmitočtu 11,977 GHz, pol. H. Tento transpondér následně převzala společnost Slovak Telekom (ST) pro vylepšenou Digi TV.

Slovak Telekom používá TP 14 v normě DVB-S2/8PSK, který bude patrně používat jen pro šíření programů ve vysokém rozlišení - na kapacitě jsou již programové pozice stanic Animal Planet HD, Digi Sport HD, Digi Sport 2 HD, Discovery HD, Eurosport HD, Eurosport 2 HD, History HD, NGC HD a Slovak Sport 2 HD. V době publikování textu žádný z kanálů zatím nebyl v provozu.

Testy na TP 14 patří vylepšené službě Digi TV, která bude poskytovat nejenom více programů v SD rozlišení ale i HD stanice. Názvy stanic naznačují, že diváci se mohou těšit na řadu atraktivních programů v HD kvalitě - mj. i na Slovak Sport 2 HD, jenž vysílá přenosy z anglické fotbalové Premier League. Zatím se ukazuje, že ST zřejmě zatím nepočítá se sdílením programů s jinými providery. Stanice jako Animal Planet, Discovery HD Showcase, Eurosport HD, Eurosport 2 HD, History HD, NGC HD jsou dostupné na jiných transpondérech satelitů Thor 5 a Thor 6.

technické parametry nového transpondéru Slovak Telekom (ST):

• Thor 6 (0,8°W), freq. 11,977 GHz, pol. H, SR 30000, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK, CA Nagra MA

Slovak Telekom bude na pozici 0,8°W/1°W využívat celkem tři transpondéry v DVB-S2. Dva jsou již v provozu. Třetí multiplex bude šířit družice Intelsat 10-02 (1°W) po ukončení distribuce chorvatských programů VIP Net (dříve Digi TV Hrvatska), která se přesouvá na 16°E.

Technické testy vylepšené nabídky Digi TV je zakódovány systémem Nagra MA (tzv. Nagravision) s CAID 1882, což je jiný systém proti komerčně využívaným kartám Digi TV na satelitu Intelsat 10-02.





Reklama




Vybrané články