Quantcast

Luch 5V a KazSat 3 dopraveny do kosmodromu Bajkonur

| redakce | tisk

Dne 24. března 2014 byly kosmické aparáty Luch 5V a KazSat 3 dopraveny do kosmodromu Bajkonur (Kazachstán). Zde se budou družice připravovat na start nosnou ruskou raketou Proton.

Dodání satelitů do Bajkonuru proběhlo bez potíží. Uvedla Rosmoskos. Pro přepravu se používá speciální kontejner, který umožňuje přepravu dvou satelitů střední třídy.

V nejbližší době odborníci z ISS Akademika Reshetneva zahájí přípravu satelitů na start. Let rakety Proton s horním stupněm Breeze M a s oběma satelity je předběžně naplánován na konec dubna 2014.

Luch 5V je třetí multifunkční satelit z řady Luch určený pro poskytování komunikace mezi ruským segmentem ISS, satelitů na nízké orbitální dráze, nosných raket s pozemními stanicemi. Satelit je součástí Federálního kosmického programu Ruska pro období 2006 až 2015.

Satelit KazSat 3 je navržen pro poskytování komunikace, televize a vysokorychlostního přístupu k internetu na území Kazachstánu a sousedních států. Družice bude pracovat na pozici 58,5°E. Vybavena je 28 transpondéry v Ku pásmu.





Reklama




Vybrané články