Quantcast

ČT24 vysílá 10 let

| redakce | tiskobrázek k článku: ČT24 vysílá 10 let

85 000 hodin, z toho 63 % živě. Taková je prozatímní bilance vysílání zpravodajského kanálu České televize za deset let jeho existence. ČT24 odstartovala 2. 5. 2005 a od té doby se stala nejsledovanější ryze zpravodajskou stanicí v Evropě, kterou si týdně pustí čtyři miliony lidí.

Své začátky si s diváky ČT24 připomene dvouhodinovým speciálem, který začne přesně deset let po startu kanálu, v sobotu 2. 5. ve 13:05.

ČT24 byla třetím ze šesti stávajících kanálů České televize. Ta se při jeho přípravách inspirovala v zahraničí, především ve Velké Británii a Švédsku. „Když jsme začínali, nebylo ani studio, ani lidi, ani struktura, vše jsme museli vytvořit. S Michalem Kubalem, nynějším zástupcem šéfredaktora zpravodajství, jsme vybrali několik veřejnoprávních zpravodajských kanálů po Evropě, ze kterých jsme čerpali inspiraci, a od ledna 2004 jsme začali vše stavět a prakticky zkoušet,“ vzpomíná na začátky vysílání nynější ředitel Zpravodajství Zdeněk Šámal. „První schéma budoucího vysílání Čtyřiadvacítky jsme napsali na rub papíru potištěného nějakým bodovým scénářem po večeři v jedné restauraci ve Stockholmu,“ doplňuje jej Michal Kubal.

ČT24 vysílá 10 let
▲ ČT24 vysílá 10 let

Foto: David Borek v prvním zpravodajském studiu ČT24

První čtyři měsíce vysílala ČT24 v osmnáctihodinovém režimu, plný provoz začal 5. září. Mezi její nejsledovanější pořady patří tradičně speciály věnované významným domácím i zahraničním událostem, kterých za deset let odvysílala už přes pět tisíc.

Právě ve chvílích, kdy se u nás či ve světě děje něco skutečně závažného, se ČT24 stává pro většinu diváků základním zdrojem informací. Pětihodinové mimořádné vysílání k prvním prezidentským volbám například sledovalo na Čtyřiadvacítce více než jeden milion lidí, povodňové zpravodajství v roce 2013 zasáhlo přes dva a půl milionu diváků. Tato čísla sama o sobě nejsou důležitá, ukazují ale, že veřejnoprávní zpravodajství plní svoji celospolečenskou roli dobře a že neztrácí svůj náskok ani v době rychlého technologického a mediálního vývoje. Dnes je vysílání plně propojeno s webovým zpravodajstvím a sociálními sítěmi, využíváme virtuální studia, dotykové obrazovky. Jsme schopni připojit se přímého přenosu přes Skype nebo 4G sítě. Rychlost, flexibilita a důvěryhodnost informací jsou dnes podle mě jedny z největších předností ČT24,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

V sobotním speciálu vzpomenou na začátky ČT24 osobnosti, které veřejnoprávním zpravodajstvím za deset let prošly, a připomenou zlomové události, představí technologické zázemí nebo detaily práce zahraničních zpravodajů.

10 let ČT24 v datech:

• ČT24 je druhým nejsledovanějším zpravodajským kanálem v Evropě. Prvenství drží dánský kanál DR2, který ale vedle zpráv vysílá přes den například i dramatiku.
• Týdně si vysílání ČT24 pustí 4 000 000 lidí.
• Za deset let existence odvysílala ČT24 54 000 hodin živě, je to 63 % celého zpravodajství.
• 70 % pořadů ČT24 je vysíláno premiérově.
• Během zásadních událostí se ČT24 stává hlavním zdrojem informací. Při povodních 2013 ji sledoval každý pátý divák, prezidentské volby na ČT24 očekávaly v jediný okamžik přes tři miliony lidí (Reach 3 168 000).
• ČT24 sledují výrazně více muži a vzdělanější část publika. Průměrný věk diváka ČT24 je 60 let.
• V roce 2005 zaměstnávala ČT24 95 lidí, dnes je to to 112.
• K pořadům s nejdelší tradicí ve vysílání ČT24, tedy pořadům vysílaných od roku 2005, patří například Černé ovce, Objektiv, Otázky Václava Moravce nebo Reportéři ČT.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články