Quantcast

ME v krasobruslení se do Česka vrací po 18 letech

| redakce | tisk

Evropský šampionát krasobruslařů se do České republiky vrací po osmnácti letech, naposledy jej hostila v roce 1999 Praha. Nyní bude od 25. ledna v Ostravě připraveno dvacet jedna kamer České televize, které divákům nabídnou více než pětatřicet hodin vysílání.

Přenos z mistrovství pak Česká televize zajistí nejen pro Evropu, ale i Japonsko či Severní Ameriku.

Ostrava se od 25. do 29. 1. stane po osmnácti letech dalším českým hostitelem Mistrovství Evropy v krasobruslení. Po čtyřech letech v něm navíc čeští reprezentanti obsadí všechny kategorie. Všechny soutěžní jízdy uvidí diváci České televize v přímých přenosech. Na ČT sport pak půjde o více než pětatřicet hodin přenosů, které doplní slavnostní zahájení, závěrečnou exhibici a studio ČT. Vysílání České televize ale dalece přesáhne naše domácí hranice.

Vyrábíme přenosy pro většinu vysilatelů v Evropě i televize z Japonska, Koreje nebo Severní Ameriky. Šampionát nabídne na dvě stovky soutěžních jízd, všechny přitom uvidí diváci České televize živě,“ avizuje výkonný ředitel programu ČT sport Jiří Ponikelský.

Studiem České televize provede diváky Petr Vichnar společně s mnoha experty a řadu významných krasobruslařských osobností, v čele s někdejšími mistry světa a Evropy, Evou Romanovou, Karolem Divínem, Radkou Kovaříkovou nebo René Novotným. Soutěžní program bude komentovat Miroslav Langer.

V roli expertů se představí Kateřina Kamberská, bývalá rozhodčí Olga Žáková, choreografka Gabriela Žilková Hrázská i mistr Evropy z roku 2008 Tomáš Verner.

Čtyři soutěžní dny a nedělní přenos závěrečné exhibice bude snímat jedenadvacet kamer České televize. Jedenáct z nich se bude věnovat dění přímo na ledové ploše, pět bude snímat studia pro přestávkový program a pět dalších zamíří do zákulisí sledovat přípravy krasobruslařů i jejich reakce na výsledky.

Krasobruslení je specifickým sportem a jako takové má i svá pravidla pro snímání, některá naznačuje režisér ostravských přenosů Charilaos Karadžos: „Krasobruslení se snímá poměrně konzervativně, jedná se o estetický sport, a proto u něj není kladen takový důraz na akčnost, ale na výraz krasobruslaře a samozřejmě na technické prvky. Souvisí s tím i jiný, specifický rytmus střihu. V přenosu by nemělo být nic, co by odvádělo pozornost. Když sledujete krasobruslení naživo v hale, díváte se hlavně na ledovou plochu. A v televizi byste měli vidět to samé. Novým prvkem, který máme připravený právě pro ostravský šampionát, je přenášení emocí z místa, kterému říkáme green zóna. Tedy do prostoru, kde závodníci, kteří už mají závod za sebou, čekají na výsledky svých soupeřů a kde je prostor pro, dosud divákům skryté, emoce.“

V celé historii mistrovství Evropy zatím čeští a českoslovenští krasobruslaři získali 29 medailí, z toho 11 zlatých.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články