Quantcast

HD kanály Novy a Primy nebudou v DVB-T2 zadarmo

| redakce | tisk

HD verze komerčních kanálů předních televizních skupin Nova a Prima nebudou poskytovány na klasickou pozemní anténu. Během dnešní konference Digimedia 2018 to potvrdili Josef Uher za TV Nova a Marek Singer za FTV Prima.

V Česku aktuálně probíhá postupný přechod na druhou generaci pozemního vysílání, které je známé pod zkratkou DVB-T2. Nové multiplexy v tomto standardu umožní vysílat více služeb a také programů, včetně stanic v HD rozlišení. Zatím se diváci dočkali jen HD stanic ČT (ČT1 HD, ČT2 HD, ĆT24 HD, ČT:D HD/ČT art HD a ČT Sport HD), JOJ Family HD a regionálních programů V1 HD a Polar HD. Dnes se tato nabídka rozšířila o zábavní stanici Prima Comedy Central HD.

Kanály Novy a Primy se mohou objevit v HD i pro diváci terestrického vysílání. Je ale otázkou, zda by diváci pozemního vysílání měli o placenou službu zájem. Nova a Prima poskytují HD verze svých programů kabelovým a satelitním operátorům jen za poplatek.

Přes padesát procent domácností platit nechce. Problém není v tom, zda poskytovat na anténě placenou televizi, nebo ne, ale to, jestli diváci jsou ochotni za programy zaplatit,“ uvedl generální ředitel Českých Radiokomunikací Martin Gebauer. Píše o tom RadioTV.cz.





Reklama




Vybrané články