Quantcast

Podzim ČT art odstartuje přímý přenos Kytice

| redakce | tisk

Letošní podzim nabídne na ČT art dokumentární portréty významných osobností kulturní scény. Diváci budou moci zhlédnout příběh hudebníka, politika a moderátora Michala Prokopa, film mapující více než osmdesát let života hudebního kritika Jiřího Černého i stoletou historii jedné z nejznámějších českých loutek Josefa Spejbla.

Součástí pravidelného zářijového programu je Mezinárodní televizní festival Zlatá Praha, který se letos uskuteční od 23. do 26. září. V premiéře uvede snímky o dlouholeté primabaleríně Národního divadla Tereze Podařilové nebo o světoznámém operním pěvci Pavlu Černochovi.

Tradiční Týden dárků odstartuje inscenace živě přenášená z Národního divadla. Za mimořádným ohlasem a zájmem Kytice stojí podle režiséra Martina Kukučky z tandemu SKUTR vedle Erbenova textu, scénografie, kostýmů, choreografie a hudby také výrazné herecké obsazení.

Kytice (foto: Národní divadlo - Pavel Hejný)
▲ Kytice (foto: Národní divadlo - Pavel Hejný)

První zářijové dny dále nabídnou v televizní premiéře koncerty Pink Floyd, Queen s Adamem Lambertem nebo Hanse Zimmera. Portrét českého hudebního kritika Jiřího Černého nebo zesnulého amerického herce Patricka Swayzeho. Dále předávání knižních cen Magnesia Litera, zahajovací koncert Dvořákovy Prahy, ale i film Cirkus Rwanda o spolupráci českého Cirku La Putyka s africkým spolkem Future Vision Acrobat.

Od neděle 13. září se na televizní obrazovky vrátí Doupě Mekyho Žbirky, do kterého si populární slovenský zpěvák tentokrát pozve Michala Hrůzu, Katku Knechtovou nebo skupinu Mňága a Žďorp. Nové hosty přivítá na své šumavské usedlosti už počtvrté jazzman Rudy Linka. Mezi pozvanými nechybí Václav Neckář, Lenka Filipová nebo Dan Bárta.

Osobnostem se bude věnovat ČT art i v samostatných dokumentech. Ty připomenou skladatele vážné hudby Leoše Janáčka, současné hudebníky Luboše Pospíšila a Michala Prokopa nebo jednu z nejznámějších loutkových postav.

Výročí dvě stě padesáti let od narození Ludwiga van Beethovena připomene hned devět projektů zahrnujících výpravné životopisné drama, dokument o nejslavnější symfonii všech dob a několik klavírních koncertů. Milovníci divadla se mohou těšit například na drama Pan Halpern a pan Johnson z repertoáru Divadla Ungelt, které na podzim oslaví dvacet pět let od své existence, a nebo na hru Smíření ostravské Komorní scény Aréna se zpěvy o křivdě, moci, nenávisti a o tom, jak se Češi smiřovali s vyhnáním Němců z pohraničí. Osud mladé talentované brněnské skladatelky, dirigentky Vítězslavy Kaprálové představí záznam inscenace Vitka z Divadla Husa na provázku.

Nová scéna Národního divadla bude před posledním zářijovým víkendem hostit televizní festival Zlatá Praha. O zahájení se ve středu 23. září postará svým vystoupením tenor Pavel Černoch. O něm natočila dokument Olga Špátová, který uvidí návštěvníci festivalu o den později.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články