Quantcast

Satelit Arabsat 4A je ještě možné zachránit

| redakce | tisk

V noci 28.února 2006 byl z kazašského kosmodromu Bajkonur vynesen nosnou raketou Proton M nový telekomunikační satelit Arabsat 4A. Z důvodu nestandardní operace startovacího bloku Breeze M se nepodařilo družici vynést na orbitální dráhu a podle prvních informací se považovala družice za ztracenou.

Nyní existuje naděje, že se podaří družici Arabsat 4A zachránit. Podle informací MSNBC je možné satelit přesunout na geostacionární dráhu s využitím gravitačního pole Měsíce. Podle výpočtů je na palubě dostatek paliva pro provedení uvedeného manévru s tím, že dojde ke zkrácení životnosti družice. Tento postup s dvojnásobným letem kolem Měsíce se specialistům společnosti Hughes Spacecraft vydařil v roce 1997 s telekomunikačním satelitem AsiaSat-3, která se tehdy taktéž nedostal do vypočítané dráhy.

Zda budou prováděny manévry s přesunem satelitu Arasat 4A na geostacionární dráhu se rozhodne po vyřešení právních a organizačních problémů. Arabsat 4A měl být umístěn na pozici 26°E a mezinárodní konsorcium Arabsat jej považovalo za důležitý satelit, který měl nahradit družici Arabsat 3A, která má v posledních letech technické problémy.





Reklama




Vybrané články