Quantcast

Poznejte mikrostáty v Evropě s Prima ZOOM

| redakce | tisk

To nejmenší i to největší může být zajímavé i krásné. Prima ZOOM vám přináší pohled na světová nej ve dvou novinkových seriálech. V rámci cestovatelského bloku si projedeme šest nejmenších států Evropy.

Evropské mikrostáty snadno přehlédnete, i když mají co nabídnout. Vydejte se spolu s Prima ZOOM na vzrušující poznávací zájezd za bohatou kulturou mravenčích státečků. Země jako Andorra, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Malta, Monako a San Marino jsou sice poměrně známé, ale na mapě je snadno přehlédnete. Jsou vmáčknuté do škvír mezi hranice některých z největších států celé Evropy. Přesto se těmto mikrostátům podařilo uchovat si vlastní tradice a ochránit typickou flóru a faunu, včetně dnes nejvzácnějších druhů na světě.

Doku seriál Evropské mikrostáty, Andorra (foto: FTV Prima)
▲ Doku seriál Evropské mikrostáty, Andorra (foto: FTV Prima)

Mravenčí státy se často rozkládají na minimální ploše ve výjimečné krajině extrémních horských nebo pobřežních regionů. Díky tomu se staly učiněným rájem mnoha ohrožených druhů. Ale stabilitu i půvaby místní přírody ohrožují problémy spojené se změnami životního prostředí, ke kterým je třeba postavit se čelem.

Doku seriál Evropské mikrostáty, Lucembursko (foto: FTV Prima)
▲ Doku seriál Evropské mikrostáty, Lucembursko (foto: FTV Prima)

Šestidílný doku seriál Evropské mikrostáty začne na Prima ZOOM 3. dubna 2023 ve 21:10 hodin (reprízy ve čtvrtek v 10:00 hodin). Během šesti týdnů Prima ZOOM přinese:

3. 4. - Andorra
10. 4. - Monako
17. 4. - Malta
24. 4. - Lichtenštejnko
1. 5. - San Marino
8. 5. - Lucembursko

zdroj: FTV Prima





Reklama




Vybrané články