Quantcast

52E: Paket WNS s testem v HEVC

| redakce | tisk

Další zajímavé vysílání se objevilo v nedávno spuštěné DVB-S2 platformě WNS (Wide Network Solutions). V tomto paketu se objevil testovací kanál ve video kodeku HEVC (H.265).

Programová pozice s názvem "HEVC Test", již naznačuje, co mohou diváci na daném slotu najít. Jde o technické testy distribuce v úspornějším video kodeku HEVC (rozlišení videa 2048x1080p, zvuk AAC). Společnost doposud pro SD využívala MPEG-2, pro HD kodek MPEG-4. Nedávno začala testovat i 4K v kodeku MPEG-4, nikoliv v efektivnějším enkódování HEVC.

HEVC Test - záběr z příjmu z testovací pozice
▲ HEVC Test - záběr z příjmu z testovací pozice

HEVC Test se vysílá ve stejném multiplexu jako nedávno spuštění 4K Test. Tedy na kmitočtu 10,762 GHz s horizontální polarizací. Vysílání je šířeno volně ( FTA) ve východním paprsku. Příjem je proto možný v Čechách s parabolami od průměru cca 60 cm. Směrem na východ signál slábne a je nutné zvolit anténu o větším rozměru.

Kapacitu ve východním svazku na pozici 52°E využívají především programy v perském jazyce. Ty nabízejí zajímavý obsah i pro evropského diváka - především nové filmy a sport v HD rozlišení.

technické parametry - JK TV (HEVC Test):

• TürkmenÄlem/MonacoSat (52°E), freq. 10,762 GHz, pol. H, SR 30000, FEC 3/4, DVB-S2/QPSK, FTA





Reklama




Vybrané články