Quantcast

HDTV ve střednědobém horizontu i na UPC Direct

| Martin Vyleťal | tisk

Společnost UPC Česká republika dnes představila nový HD DVR set top box Philips DSR 8111/53 pro příjem programů satelitní placené televize UPC Direct. Tento přijímač umožňuje příjem vedle programů ve standardním rozlišení (SD) i sledování stanic ve vysokém rozlišení (HDTV). Uživatel tohoto přijímače může naladit několik volně vysílaných HD programů na satelitu Astra (19,2°E) - Anixe HD a promo kanál společnosti SES Astra - Astra HD.

Zda bude UPC Direct nabízet i vlastní placené kanály ve vysokém kvalitě zjišťoval server parabola.cz u společnosti UPC Česká republika. "Ve střednědobém horizontu plánujeme HD vysílání na platformě UPC Direct," uvedl na dotaz František Malina, tiskový mluvčí a ředitel PR a dodává, že vše je spojeno s rozhodnutím ohledně možnosti přesunu služby UPC Direct na jiný satelit a orbitální pozici. Tato platforma se v současnosti vysílá na 19,2°E a v úvahu přichází přesun služby na 23,5°E, která je populární v Česku a na Slovensku, případně na 1°W, která je zvláště oblíbená v Maďarsku a Rumunsku, tedy v dalších zemích, kde UPC nabízí placenou satelitní televizi. Termín, kdy bude známo stanovisko ohledně budoucí pozice UPC Direct zatím známý není. Teoreticky může UPC Direct zůstat i na stávající pozici 19,2°E, která se těší mimořádné oblibě díky bohaté nabídce nekódovaných programů zvláště z Německa, Rakouska, Francie a Španělska.

Na pozici 23,5°E vysílají platformy CS LINK a SkyLink. Je zde i hudební televize Óčko, které před týdnem opustilo pozici 19,2°E. Na pozici 1°W vysílá konkurenční služba Digi TV působící v šesti krajinách včetně ČR a SR a na sousední pozici 0,8°W je v provozu rumunská platforma Focus Sat společnosti UPC.

Některé země mají všechny či většinu svých programů na jedné orbitální pozici (Německo). Řada zemí ale vysílá programy z různých pozic (Polsko - TVP na 19,2°E, placené služby Cyfra+, Cyfrowy Polsat, N na 13°E). Každá rumunská placená televize vysílá z jiného satelitu - Digi TV z Intelsat 10-02, Focus Sat z Thor 3, Boom TV na Amos 1 a Amos 2, Max TV na Sirius 4, Hot Bird 7A a Eutelsat W2 a Dolce na Hellas Sat 2.

Přijímač Philips DSR 8111/53 začala UPC na Slovensku nabízet již minulý týden.





Reklama




Vybrané články