Quantcast

TV Nova podporuje digitalizaci na Domažlicku

| Tisk

logo TV Nova se rozhodla podpořit na Domažlicku přechod z analogového na pozemní digitální vysílání. Kromě informační a osvětové kampaně, která běží v televizním vysílání Novy na Domažlicku a na internetových stránkách televize, pomůže TV Nova také přímo organizacím, jako jsou domovy důchodců, nemocnice či dětské domovy. Těm poskytne v nejbližších dnech set-top boxy nebo prostředky na jejich nákup v úhrnné hodnotě 1,5 milionu Kč.

Praha 2. srpna 2007 – TV Nova dnes oznámila, že uvolnila částku 1,5 milionu korun na to, aby podpořila bezproblémový a hladký přechod z analogového na digitální vysílání na Domažlicku. Poté, co v sobotu 1. září 2007 přestane vysílač na Vraním vrchu šířit analogový televizní signál, stane se právě Domažlicko prvním místem v České republice, kde bude možný příjem televizního signálu pouze s pomocí digitální technologie. Digitální signál, včetně signálu TV Nova, zde šíří již od prosince loňského roku vysílač umístěný rovněž na Vraním vrchu.

TV Nova již od počátku července vysílá na Domažlicku spoty, které na blížící se vypnutí analogového signálu diváky upozorňují. Další podrobnosti k tomuto tématu pak diváci najdou na webových stránkách TV Nova: htpp://www.nova.cz/digitalizace. Již během prvních devíti dnů kampaně viděl spot na obrazovkách TV Nova alespoň jeden člen z 90 % domácností na Domažlicku, a to minimálně jednou.

Digitalizaci na Domažlicku již delší dobu podrobně sledujeme, protože právě tady se v praxi ukazuje, jaká úskalí s sebou přechod z analogového na digitální televizní vysílání přinese. Naší prioritou je, aby přepnutí na novou technologii v žádném případě nepoškodilo naše diváky. Ti o svůj program nesmí v žádném případě přijít – musí mít doma připravenu technologii pro příjem, musí být v dosahu digitálního televizního signálu a v nové programové nabídce musí najít naši televizi. Nazýváme tento přístup ‚zásadou 3 P‘ – penetrace, pokrytí, program,“ uvedl generální ředitel TV Nova Petr Dvořák. „Podle našich informací je v této chvíli slabinou přechodu na digitální vysílání nepřipravenost například domovů důchodců, nemocnic nebo dětských domovů. Přestože vybavenost těchto organizací pro příjem digitálního signálu obvykle v zahraničí zaštiťuje stát nebo organizace k tomu založená, rozhodli jsme se, vzhledem k časové tísni, že v tomto případě pomůžeme sami,“ dodal.

logo Program podpory digitalizace na Domažlicku pomůže řadě místním organizacím připravit se na přechod na digitální televizní vysílání. Již v úterý 31. července předali vybraným organizacím (Diakonice - Merklín u Přeštic, Dětský domov - Horšovský Týn a Středisko výchovné péče – Domažlice) set-top boxy osobně moderátoři TV Nova vystupující ve spotu upozorňujícím na blížící se digitalizaci – Markéta Fialová a Karel Voříšek. Dalším místem, kam TV Nova darovala zařízení pro příjem digitálního televizního signálu, byla nemocnice v Domažlicích. Šek na nákup zařízení tam dnes osobně předal generální ředitel TV Nova Petr Dvořák.

Pomáháme dvojím způsobem – buď darujeme organizaci přímo set-top boxy, nebo


jí poskytneme prostředky na jeho nákup,“ uvedl ředitel techniky TV Nova Ivo Ferkl. „Z dopisů diváků, které v souvislosti s přechodem na digitální vysílání do televize Nova dostáváme, jasně vidíme, kde jsou největší úskalí digitalizace. Pokud o to budou mít odpovědné organizace zájem, jsme připraveni se o své zkušenosti s přípravou a realizací této pomoci podělit. Každopádně by ale podobná akce měla při příštím vypínání analogového signálu proběhnout daleko dříve a v režii státu, nebo Koalice pro digitální vysílání
,“ dodal.

Signál TV Nova je šířen digitálně již několik let. Již 30. června 2000 TV Nova souhlasila s experimentálním vysíláním svého programu v multiplexu společnosti Czech Digital Group.

21. října 2005 bylo zahájeno řádné vysílání DVB-T v multiplexu Českých radiokomunikací s účastí TV Nova v Praze a Brně. 9. září 2006 se pokrytí DVB-T signálem TV Nova rozšířilo o území Ostravska a od 15. prosince 2006 je digitální vysílání TV Nova součástí multiplexu společnosti RADIOKOMUNIKACE na Domažlicku. V současné chvíli tak může signál TV Nova přijímat celkem 34 % obyvatel České republiky.

TV Nova je v současnosti připravena pro šíření digitálního signálu na celém území republiky, celý její vysílací řetězec je plně digitální a svůj signál předává v digitální podobě až na jednotlivé vysílače. Připravuje se dokonce na digitální vysílání v HD kvalitě.

Veronika Šmítková
Tisková mluvčí TV Nova





Reklama




Vybrané články