Quantcast

DigitAll World SFT-2000

| Tisk

DigitAll World SFT-2000Na českém trhu jsou stále nejpopulárnější digitální satelitní přijímače značek Humax a ID Digital. Oba výrobci jsou Made in Korea. V této zemi sídlí několik dalších výrobců set-top-boxů - mj. i DigitAll World.

Dnes Vám představujeme od výrobce DigitAll World velmi zajímavý model SFT-2000, podle údajů na krabici určený pro příjem volných programů FTA. Po rozbalení ale zjistíte, že má přídavnou možnost dekódování i mnoha systémů, včetně Cryptoworks.

POHLED NA PŘIJÍMAČ
Na předním panelu stříbrného modelu SFT-2000 nalezneme tlačítko STANDBY a dvě tlačítka pro přepínání programů. Pod dvířky předního panelu jsou dva úzké otvory pro vložení karet a větší otvor pro dva moduly CI, vše uzavřené plastovými krytkami.
Vzadu pak LNB IN a OUT (sloužící pro propojení s dalším satelitním buď analogovým nebo digitálním přijímačem), komunikační rozhraní RS-232, 2 x audio cinch (L+R), video cinch a cinch 0/12V. Dále vzadu nalezneme i 2 zásuvky SCART (TV a VCR) a optický výstup Dolby Digital.

DÁLKOVÉ OVLÁDÁNÍ
Samotné provedení dálkového ovladače vzdáleně připomíná ovladač od populárních Humaxů. Krom číselných tlačítek je zde i tlačítko STANDBY, EPG, EXIT, 5 barevných tlačítek s podfunkcemi, tlasické tlačítko OK spolu se šipkami vlevo/vpravo, nahoru/dolu, dále pak ovládání hlasitosti, favoritní skupiny, mute, TV/RADIO mód a další.

MOŽNOSTI PŘIJÍMAČE
Přijímač podporuje automatické a ruční vyhledávání programů v Ku i C pásmu a to jak MCPC, tak i SCPC kanály v symbolových rychlostech 1 ~ 45 Ms/s. Vybrané nainstalované programy můžeme umístit do některé ze čtyř favoritních skupin. Přijímač má kapacitu pro 4000 TV a R programů, podporuje DiSEqC 1.0 , 1.2 USALS komaptibilní, s možností uložení 50ti pozic družic.

MENU PŘIJÍMAČE
DigitAll World SFT-2000OSD menu je ve více jak 10 jazycích. Krom anglického, německého menu je k dispozici i menu české.

Samotné hlavní menu se skládá z nabídek: Seznam kanálů, Průvodce programy, Nastavení, Instalace. Jestliže význam prvních dvou položek je zřejmý (výpis nainstalovaných programů, elektronický programový průvodce /EPG/), obsah zbývajících dvou již tak lehce nelze odhadnout. V menu Nastavení můžeme měnit jazyk ve kterém s námi přijímač bude komunikovat, výstup SCART, typ obrazovky, čas v záhlaví, jazyk zvukového výstupu, jazyk titulků, barva a průhlednost průvodce OSD, informace o systému.

Z menu INSTALACE vyhledáme nové družice a TV/R programy, dále zde můžeme měnit PIN, rodičovský zámek a zámek přijímače a nakonec lze nastavit přijímač do nastavení od výrobce.

DigitAll World SFT-2000Stiskem tlačítka OK si můžeme zobrazit seznam nainstalovaných TV či R programů (u TV programů se zobrazí 'náhled'). Výpis programů (vlevo) je pro diváka velmi přehledný - nekódované programy mají čísla předvoleb bíle, kódované oranžově.

Program lze vybrat klasicky šipkami nahoru/dolů, vybraný program se zobrazí v okně až potvrzením (tlačítko OK).

DigitAll World SFT-2000

Stisknutím zeleného tlačítka (symbol 'i') se nám zobrazí základní informace o právě vybraném programu - tzv. číslo předvolby, název družice a programu, informace o času a signálu. Dalším stiskem 'i' se zobrazí další (doplňkové) informace - zda stanice vysílá teletext, titulky a další.

DigitAll World SFT-2000

Z hlavní nabídky SEZNAM KANÁLŮ se zobrazí přehled nainstalovaných programů ve dvou sloupcích, ve třetím se pak zobrazují informace o právě vybraném programu (tj. zda je program přiřazen do některé ze tří favoritních skupin, zda vysílá teletext, titulky a informace o Video, Audio a PCR PIDu.

DEKÓDOVÁNÍ PROGRAMŮ
Jak jsme se již v úvodu zmínili, samotný přijímač nemá sloty CI (náš vzorek, v sortimentu firmy však přístroje se sloty CI jsou) a je proto běžně určen pro příjem jen volných TV a R programů - ovšem jen na první pohled. V krabici s přijímačem označeným FTA najde zákazník součástku, kterou musí umístit do přístroje. Jde o rozšiřující rozhraní (klasický malý tištěný spoj se čtečkou karet), který připojíme uvnitř přijímače. Po odejmutí plastové krytky na přední části přístroje lze pak v přijímači dekódovat pomocí vložené FUN karty programy ze šesti kódovacích systémů (Irdeto, Betacrypt, Seca/Mediaguard, Viaccess, TPS Crypt, Nagravision).
Možnosti dekódování však nejsou u konce. Do stejného slotu totiž můžeme vložit i originální kartu CryptoWorks např. Czech Link, Slovak Link či UPC Direct a na přijímači tak můžeme sledovat domácí programy. Výrobce zřejmě v obavách z možných legislativních problémů u přijímačů s UCAS moduly, používá zajímavou cestu k vyřešení této problematiky - prodává přijímač na FTA a zprovoznění dalších programů provede samotný zákazník...



ZKUŠENOSTI S PŘÍJMEM
Menu přístroje je graficky velmi povedené a je rychlé. Během našeho krátkého testu jsme nezaznamenali problémy. Jediné, co lze přijímači vytknout, je nemožnost uložit program s vybranou audio stopou. Přijímač se vždy vrací na první audio stopu. Tento drobný problém by mohl být v dalších verzích sw odstraněn.

ZÁVĚR
Přijímač DigitAll World je určen pro příjem digitálních TV/R programů. Díky rozšíření je možné vedle nekódovaných programů přijímat i programy ze šesti kódovacích systémů s FUN kartou, podobně jako v modulu Magic. Ve stejném slotu může být i libovolná CryptoWorks karta (např. Czech Link). Přístroje se zatím do ČR nedováží ve větším množství, zkušební vzorek dodala firma Omko.cz. Předpokládaná maloobchodní cena přístroje v ČR - necelých 9 tisíc Kč.

    Vybrané parametry modelu SFT-2000
  • MPEG2/DVB-S plně kompaktibilní
  • Uživatelsky přívětivé grafické rozhraní
  • Aktualizace software přes RS-232
  • Kapacita pro uložení až 4000 TV & Radio programů
  • 256 barevné OSD
  • Výkonné EPG: nyní/následující & EPG na 7 dní
  • Podpora pro vyhledávání více družic
  • DiSEqC 1.0 , 1.2 USALS komaptibilní
  • Podpora teletextu
  • Třídění a editování programů (favoritní, FTA, kódované, TV/R programy)
  • OSD ve více jazycích : anglicky, španělsky, francouzsky, německy, italsky, turecky, arabsky, farsi, maďarsky, dánsky, portugalsky, česky
    Přípojky:
  • LNB In & LNB Out (loop)
  • Scart TV & Scart VCR
  • optical Digital Out
  • Cinch Audio Out L/R
  • Cinch Video Out
  • Cinch 0/12V Out
  • RS 232 Interface


Parabola.cz





Reklama




Vybrané články