| 23.07.2009, 08:47.41 | |
Diseq motor...můžete mi prosím poradit? včera jsem nainstaloval motor s parabolou o velikosti 140 cm. chytím vše od 68,5E po 1W (ještě mírně zachytím silný transpondéry z Nilsatu) když chci jít dál na západ např na Hispasat tak už o signál ani nebrnknu. překážku nemám žádnou a stožár mám ve vodováze. myslíte že je problém v elevaci nebo bych měl pootočit celou parabolou i s motorem na stožáru? |
![]() quick |
| 23.07.2009, 09:30.04 | |
RE: Diseq motor...Pokud to jde od středu na jednu stranu dobře a na druhou ne, tak jsou dvě možnosti: křivý stožár nebo je parabola na chobotu připevněna mimo osu. |
![]() visper |
| 23.07.2009, 09:43.43 | |
RE: Diseq motor...pokud budu vycházet z toho že ta čára co je na "chobotu" je opravdu na středu tak potom je parabola rovně. ještě jedna věc pročetl jsem několik článků ohledně instalace motoru a píše se že se motor musí být v nulovým bodě na něj nasadím parabolu tak aby byla na středu "chobotu" a pak celým motorem i s parabolou otáčím na stožáru dokud nechytím signál z hot birdu. jenže pokud bydlím v praze tak v tomto případě budu motorem 1.5 stupně mimo přesný jih. nemělo by to být tak, že nasadím motor na stožár a otočím s ním přesně na jih, utáhnu motor. nasadím parabolu a natočím ji na hot bird, kde najdu nejsilnější signál a po té parabolu dotáhnu případně ještě doladím elevaci? |
![]() quick |
| 23.07.2009, 09:50.12 | |
RE: Diseq motor...Pokud Ti motor točí skutečnš mechanicky na západ (předpokládám, že nemáš zapnuté omezení) tak by to opravdu vypadalo na špatnou kolmost stožáru, případně pak nemáš nohu motoru, parabolu a konvertor v ose. Standa |
![]() StandaK |
| 23.07.2009, 09:54.35 | |
RE: Diseq motor...pokud budu mít motor, parabolu a konvertor v ose a přitom budu mít signál z hot birdu, tak ale nebudu mít motor přesně na jih...můj realný jih je na 14.5E ale hot bird je na 13stup.tudíž budu 1.5 stupně mimo přesný jih. to na to nemůže mít vliv? |
![]() quick |
| 23.07.2009, 09:58.30 | |
StandaMyslím, že to nastavuješ špatně. Motor se musí resetovat a potom podle tvé polohy (Praha cca 15,1°) s ohledem na kterou družici budeš nastavovat tak si určíš nulový bod. Já jsem nastavoval na 19,2° tak mi vyšel nulový na cca + 4,1°.Standa |
![]() StandaK |
| 23.07.2009, 10:00.57 | |
RE: Diseq motor...tak teď už se v tom úplně ztrácím. takže udělám reset motoru (ten mi ukazuje nulu)nasadím ho na stožár a nasměruju přesně na jih...a jak dál prosím tě? |
![]() quick |
| 23.07.2009, 10:04.08 | |
RE: Diseq motor...Zrovna včera jsem to zkoušel doma. Nastavil jsem Hotbird, potom v USALS nastavil zeměpisnou šířku a délku, potvrdil jsem v USALS nulový bod, dal jdi na Hotbird, motor se pootočil o 1,5 stupně, znovu jsem celý motor nasměroval přesně na Hotbird a vše maká jak má.Šlo o motor HH90+Topfield7700. |
![]() brambora |
| 23.07.2009, 10:06.14 | |
RE: Diseq motor...Koukni tady snad ti pomůže a pochopíš..https://www.parabola.cz/abc/null_point/ https://www.parabola.cz/abc/mot_sg2100_instal/ |
![]() Strojek |
| 23.07.2009, 10:08.29 | |
StandaŽádný kompas ani buzolu nepotřebuješ. Že máš nastavený 0 bod si vyzkoušej ne zemi. Tvůj 0 bod nebude na stupnici mototu 0 !! je potřeba si uvědomit, že ° satelitů jsou počítány od 0 poledníku. My všek žijeme o X stupňů na výchd. Praha konkrétně cca 15,1°. Standa |
![]() StandaK |
| 23.07.2009, 10:12.26 | |
RE: Diseq motor...takže pokud tomu dobře rozumím tak když se postavím za stožár tak mám stožár, motor, parabolu a konvertor v jedný ose a to všechno namířený přesně na jih takže na 15 stup východně. po té zadám v Usals svojí pozici 15E a motor by se měl otočit o 1,5 stupně na hot bird. je to tak? |
![]() quick |
| 23.07.2009, 10:20.29 | |
StandaJá jsem v tom také bloudil :o((. Motor jsem bez paraboly v obýváku napojil k přijímači + TV :o)). Potom jsem jej resetoval a popojížděním nastavil tak, že když jsem zadal "návrat do 0 polohy" tak mi najel automaticka na cca 4,1°. To je cca poloha Astry 19,2 ° při směrování z Prahy.Na přijímaši jsem si potom nastavil v předvolbě Astra 19,2°!Potom jsem vše přestěhoval na střechu na střeše jsem mechanicky doladil maximální výchylky v intenzitě a kvalitě. Standa |
![]() StandaK |
| 23.07.2009, 10:28.29 | |
RE: Diseq motor...takže pokud udělám reset motoru tak se vrátí na pozici nula na stupnici. pak zadám v menu receiveru svoji pozici 15E a on sám popojede o 2 stupně na můj skutečný jih? |
![]() quick |
| 23.07.2009, 10:46.12 | |
StandaPatrně jsem Ti zamotal hlavu. Já jsem tomu také tenkrát nerozuměl :o((. Dost dlouho jsem si s tím v obýváku hrál :o)). Motor mě stále neposlouchal a opakovaně jsem resetoval a nastavoval + 4,1° na noze motoru, aby se mi po pokynu "návrat do nulové polohy" vrátil na 0 !! Já jsem však chtět a by se mi vracel na ty moje požadované + 4,1°. Pohrej si s tím. Ty 4,1 jsou však při požadavku nastavovat na Astru 19,2 a mé poloze 15,1° v Praze Záběhlice. Standa |
![]() StandaK |
| 23.07.2009, 10:56.50 | |
quicktakže pokud tomu dobře rozumím tak když se postavím za stožár tak mám stožár, motor, parabolu a konvertor v jedný ose a to všechno namířený přesně na jih takže na 15 stup východně. po té zadám v Usals svojí pozici 15E a motor by se měl otočit o 1,5 stupně na hot bird. je to tak?Tak by to malo byť.Ešte aby si mal na motore správne nastavené Latitude.Niekde som čítal,že čím vačšia parabola,tím ťažšie sa nastavuje. :8) |
![]() A014 |
| 23.07.2009, 11:00.10 | |
RE: Diseq motor...Latitude se nastavuje podle toho kde bydlím ne? takže pro prahu 50 stupnů nebo se pletu? |
![]() quick |
| 23.07.2009, 11:09.22 | |
RE: Diseq motor...Ano,latitude sa dáva podľa zemepisnej šírky,síce neviem koľko má Praha,to si zisti,ale si daj pozor pri zadávaní parametrov do Usals na prepočet v stupnoch,či je v 60,alebo v 100 :8) |
![]() A014 |
| 23.07.2009, 11:27.31 | |
StandaS ohledem na polohu Prahy cca 15° by Tvůj nulový bod vycházel mezi satelity 13E a 16E. Zadej si některou z těchto družic v přijímači a mechanicky na stožáru dolaď. Předpoklad je vše v ose a na noze motoru 0. Dej si pozor, aby si při zadávání Tvé polohy do motoru nezadával omylem jižní polokouly, případně západ! I to se mi stalo. Motor se potom chová nevypočitatelně :o((. Standa |
![]() StandaK |
| 23.07.2009, 12:07.28 | |
RE: Diseq motor...hned odpoledne se na to vrhnu, snad se mi to povede. potom napíšu jak jsem dopadl, každopádně zatím dík |
![]() quick |
| 23.07.2009, 12:20.07 | |
RE: Diseq motor...no držím ti palce.... ale zároveň jsem rád, že mám svých 18 LNB na multifokusech :))) |
![]() kacenkin |
| 23.07.2009, 13:04.31 | |
RE: Diseq motor...stred Prahy 50.05 N 14.24 Edo Usals 50.1/50.08,3/N 14.4 /14.40,84/ E to si upresni podľa bydliska,na LATITUDE na motori 50-na šípke Na tvojom mieste by som skúsil to spraviť takto:Poznamanať si silu signálu na tých družiciach ktoré chytáš na E,otočiť motorom na Hispasat,nastaviť frekvenciu 12092 V 27500,kde vysiela m.i.TV 5 MONDE a pohybom paraboly/tip/smerom dole zachytiť signál.Po nájdení,vrátiť sa spať na východné družice a pozrieť silu signálu.V prípade neúspechu,posun motora na držiaku jemne mm /tip/ na východ. Máš prekrásne počasie,ešte si namontuj k parabole sprchu.Mnoho zdaru! :8) |
![]() A014 |
| 23.07.2009, 13:18.23 | |
kačenkintie LNB sa ti naukladali samé?Vedeli kde ktorí má ísť,ktorí kábel do ktorej koncovky atď.???Azda jediným plusom je rýchle prepínanie medzi družicami. :) :8) |
![]() A014 |
| 23.07.2009, 14:25.41 | |
StandaTu parabolu 140 cm ti závidím :o)). Já mám parabolu pouze 80 Al a na slabší družice nedosáhnu. Věřím, že máš motor s kovovými převodovými koly. Při větších náporech větru by to plastová kola motoru patrně odnesla. I tak je 140 cm na klasický motor až, až :o)) !! Standa |
![]() StandaK |
| 23.07.2009, 15:34.17 | |
RE: Diseq motor...právě že jsem teď koupil novou Gibertiny 135x125 tak jí chci maximálně využít, motor (opticum 3800) by měl mít kovový převody a píší že je určený pro paraboly do 140 cm takže by to mělo být v pořádku. zatím s ní problémy nemá a to ani v krajních pozicích kdy je motor namáhán nejvíc...teď to ještě všechno správně nastavit |
![]() quick |
| 23.07.2009, 17:52.39 | |
RE: Diseq motor...napis potom skusenosti s motorem ze bych taky vymnenil moje monstrum za Diseq. |
![]() sta |
| 24.07.2009, 07:57.16 | |
RE: Diseq motor...Tak sem to včera nastavil motor podle vašich rad co jste mi tu nechali a je to o mnohem lepší, ještě by to chtělo malinko poladit ale s touhle parabolou to fakt není sranda je docela citlivá hlavně se to týka satelitu v krajních polohách. co se týká motoru, tak zatím problémy s touto parabolou fakt a dokonce to přežilo i včerejší vichr který se to přehnal. Pro kolegu s nickem "STA" ji mohu jen doporučit a motor taky...jen to bude chtít použít pořádný stožár nebo to dát někam do závětří. ale rozhodně tý koupě i přes vyšší pořizovací náklady nelituji |
![]() quick |
| 24.07.2009, 09:40.45 | |
StandaJsem rád, že se Ti to podařilo. Ona ta parabole je citlivá ve všech polohách, ale ty krajní polohy satelitů jsou dost od nás vzdálené a pohyb parabolou o 1° může být i ujetí na družicích o 1000 km !! Pohyb barabolou o 1° mezi družicemi přímo nad námi (14 - 15°) je "ujetí" cca o 560 km !! čím vice vyhledáváme v krajních polohách, tak je ta výchylka podstatně větší. Standa |
![]() StandaK |
| 24.07.2009, 12:34.04 | |
RE: Diseq motor...každopádně to musím ještě trochu doladit protože hispasat naladím jen na 80 procent což myslím, že je na tak velkou parabolu dost málo. ale na čem je to hodně znát je Nilesat :( :( :( |
![]() quick |
| 27.07.2009, 18:53.38 | |
RE: Diseq motor...Procenta jsou velmi subjektivní a ke konkretnímu přijímači vázaný ukazatel. Navíc jejich výše závisí hlavně na síle signálu, pochopitelně na velikosti paraboly také, ale na některých transpondérech 100% nedosáhneš ani s podstatně větší anténou.používám v Praze stejnou parabolu - 124.5x133.5 cm, Gibertini - na motoru DiSEqC SG2100A a slouží dobře. Polohu svého stanoviště najdeš na:http://www.dishpointer.com/ Nalezené souřadnice jsou asi moc přesné, zaokrouhlíš je na jedno desetinné místo a zapíšeš do rubriky USALS v přijímači. Podmínkou správné instalace je přesně zvážená svislost stožárku nebo konzoly, na kterou motor připevňuješ. Pro snazší horizontální nastavování (azimut) a při váze sestavy, doporučuju průměr svislého profilu 6 až 7 cm, určitě to tvůj motor umožňuje. Na přírubě motoru jsou stupnice s totožným parametrem, použíj označenou pro zeměpisnou šířku - latitude - v Praze kolem 50°N. Sestavu už jsi smontoval, tak víš, že není jednoduché nastavit všechny prvky do jedné přímky. Já používal opět závaží(olovnici), libelu a kontrolovaně instaloval jednotlivé elementy postupně. Nulu na motoru jsem nastavil elektricky (tlačítkem) tak, aby chobot resp. příruba pro armaturu paraboly byly v této poloze svisle. Elevaci na stupnici paraboly nastavíš zatím přibližně tak, jak popisuje návod. V případě motoru SG2100A to je úhel 30° zmenšený o úhel deklinační, který najdeš v tabulce v návodu. Takto připravenou sestavu nasměruješ pokud možno k jihu. Pro mně je jih na 14.5° východní délky. K nastavení nulového bodu sestavy využívám satelitu Hot Bird na 13°E. Protože azimut satelitu HB je 1.5° západněji než v Praze jih, můžeš nulový bod nastavit tak, že motorem pomocí tlačítka najedeš o 1.5° na západ od nuly na stupnici motoru. Můj motor má ale stupnici dosti hrubou, proto nastavím diferenci od jihu pomocí přijímače, ve kterém naladím některý z kanálů Hot Birdu. Následně nastavím antenní sestavu na co nejsilnější signál horizontálně a jemně doladím elevační úhel pomocí k tomu určeného šroubu s maticemi na přírubě paraboly. Přes různící se názory, upravím i skew elenbéčka. I když je pro kvalitnější seřízení jednoznačně lepší používat u antény sat. resívr se zobrazovačem, slouží mně docela fajn jednoduchý a laciný satfinder, ručičkový a pískající. Ze satelitů v rozsahu od 43°w po 68.5°e se nejvíce snažím o občasný příjem kanálů Astry 2D a Nilesatu 7°w (naskenováno za nynějších horšících se vysílacích podmínek 416 jen TV kanálů). Ať se ti podaří dobrá montáž!! |
![]() knawi |