| 13.08.2009, 20:27.38 | |
Aktívní rozbočovačMám no name colorku,která v pohodě utahne 1x tv,pokud dám pasiv.rozboč.kvalita klesne na minimum,Je lepší zesilovač nebo aktívní rozboč.,čím se napájí,kde ho umístit/co nejblíže k ant.?/Děkuji za radu. |
![]() spyko |
| 13.08.2009, 20:47.54 | |
Použij zesilovač a potom rozbočNapř. zesilovač ALCAD AM417 k němu zdroj 12V/250mA s napájecí výhybkou a za něj dáš ten pasivní rozbočovač.Jsou ještě jednodušší typy ALCAD zesilovačů, tenhle se dá ale využít univerzálně. Vstupy, které nezapojíš stáhni na minimum. |
![]() bob.r |
| 13.08.2009, 21:29.01 | |
Dobřeale zdá se mi zbytečně velký,zapomněl jsem napsat,že to bude jen na 2 tv,nejlépe by bylo napajet to z mascoma 530 5V,pokud to jde,nebo po sítu mi zbyly 12 voltovky,děkuji. |
![]() spyko |
| 13.08.2009, 22:15.05 | |
RE: Aktívní rozbočovačPoužít takovýto zesilovač pro tento účel je něco podobného jako zabíjet komára lopatou. Nehledě na to, že se jedná o zesilovač pro malé televizní rozvody. Sám o sobě tak má relativně velké šumové číslo a zbytečně velkou vybuditelnost. V daném případě považuji za rozumnější použít spíš předzesilovač s malým šumem, ziskem do 20dB a střední vybuditelností, laděný na patřičné kanály. V krajním případě pásmový. Pokud to ovšem situace dovoluje. Za něj pak použít rozbočovač. |
![]() Enik |
| 13.08.2009, 22:18.16 | |
@spykoCo blbneš?Proč vymýšlíš taková zvěrstva? Normálně to udělej tak, jak jsem ti minule psal, tj: Anténa, symetrizační člen, koax, teroz_434, koax, napájecí výhybka od terozu, koax, pasivní rozbočovač, 2x koax. 12V přiveď na napájecí vstup té napájecí výhybky. V takto zapojeném "rozvodu" se 12V mezi středním vodičem koaxu a stíněním vyskytuje pouze v úseku mezi výstupem zesilovače a výstupem napájecí výhybky. Do STB, ani směrem do antény už 12V nejde, tak nemusíš mít obavy, že by sis zkratoval symetrizační člen - v případě, pokud je řešen závitem na jádrě. |
![]() D2MAC |
| 13.08.2009, 22:38.02 | |
RE: Aktívní rozbočovačResp. zkratoval zdroj SS napětí tím symetrizačním členem...Z hlediska použitého pásmového zesilovače si vzhledem k počtu a signálovým parametrům přijímaných kanálů myslím, že je to ta nejjednodušší a nejlevnější varianta, jak docílit uspokojivého příjmu. |
![]() D2MAC |
| 14.08.2009, 00:01.31 | |
D2MACdíky,pokusím se,zajimavé je ale jedno,to staré napůl rezavé sito to utáhlo,ale jen 32,39,54,zbylé už ne 28,63,na te colorce je signál -síla i kvalita silnější,jakmile dam rozboč.,tak se rozpadne,jsou to věci ,kterým absolutně nerozumím a tak to řeším pokusem a omylem. |
![]() spyko |
| 14.08.2009, 00:23.28 | |
@spykoPoužitím toho 18dB nízkošumového jednotranzistorového zesilovače - co nejblíže anténě, ale zároveň do sucha do baráku - bohatě vykryješ ztráty na svodech a pasivním rozbočovači a ještě ti zbude rezerva. Však zkus a uvidíš, pokud jsi měl signál s alespoň minimální rezervou bez zesilovače před rozbočovačem, budeš ho v případě použití kvalitního zesilovče mít i za ním. Na kvalitním dvojnásobném rozbočovači by se nemělo ztratit více než cca 3 až 4 dB. |
![]() D2MAC |
| 14.08.2009, 00:31.50 | |
Jasněvyzkouším,pak to tu zvěčním.DĚKUJI. |
![]() spyko |
| 14.08.2009, 07:36.20 | |
není to až tak divnémyslím že síto je na středních kanálech UHF (Tvůj případ 32-54) co se týče zisku dost dobré, navíc míň citlivé na nehomogenitu pole a nasměrování antény než colorka (záleží kde bydlíš a jaký máš úhel mezi Hladnovem, Mor. náměstím a Klimkovicema) takže s colorkou nasměrovanou na slabé k63 nebo k28 můžeš mít víc potlačen Hladnov a proto menší rezerva na k32,39... než u síta - udělej to podle D2MAC a máš to za babku je to podle mě nenejlepší řešení a nemůže to nefungovat ;) |
![]() lance |
| 14.08.2009, 08:27.42 | |
to D2MAC @ k63 Mořkovi přes nedostatek času zvědavost mi nedala... - krátkým testem se sítem bez preamp.!! na louce těsně nad kolejema v Mořkově zachycen k63 bez výpadků (vlhko, po dešti). Vzdálenost od vysílače 35km, výška 400m, signál leze přes kopec vysoký 560m vzdálený od místa příjmu 3,5km,jsem příjemně překvapen. S dobrou anténou a dobrým preamp. bych nemusel být ani na mé střeše bez šance, je to výzva, uvidíme až to zkusím s colorkou a Terozem 434 :lookaround: |
![]() lance |
| 14.08.2009, 09:20.36 | |
@lanceTak to jsi nový rekordman, mám to k vysílači pouze 33km, blahopřeji.Vida, v tom případě je tam na louce lepší příjem muxu4, než u mě doma, protože se sítem se symetrizačním členem jsem tu nikde neuspěl, jedině s novou dlouhou colorkou, a to jen taktak. Alespoň máš o motivaci postaráno, jak to vypadá, bude záležet na každém výškovém metru. Ke mně jde signál z Mariánských hor přes 601m vysoký Kazničov, ale naštěstí je 8,2km daleko. Paradox je, že jsem dělal testy s colorkou na (plechové) střeše, mux4 jel ještě hůře, než když je anténa volně 4,2 metru vysoko nad zemí na stožáru. |
![]() D2MAC |
| 14.08.2009, 09:44.11 | |
RE: Aktívní rozbočovačVcera jsem na strese sveho domu 417 m.n.m na dlouhou Emmu a 30dB preamp/bez propusti/ zachytil K68 z Jauerlingu.Power 46dBuV, MER 5,8dB, CBER 1,2-2E.Bezelo to cele odpoledne bez problemu. Jauerling vzdalen 103KM, ERP 4KW, antenni system orientovan opacnym smerem do vnitrozemi a Videnska. Na spektraku jsem videl i oba Muxy z Kahlenbergu K24,34, byli ovsem pod hranici skenovatelnosti. Podarilo se mi naskenovat i Muxy K34 a 52 z Krasova.K48 je drcen K49 z Kleti. |
![]() Saxon |
| 14.08.2009, 10:44.02 | |
@SaxonMi se zase dneska podařilo sehnat bližší info o klimkovickém muxu na k28:FFT = 2K Modulace = 16QAM GI = 1/8 FEC = 3/4 Až budu vědět něco více, dám vědět. |
![]() D2MAC |
| 14.08.2009, 11:27.58 | |
Zesilovače na porovnáníZesilovač AM417:Max. vlastní šum na UHF = 2,5 dB Max. zisk na UHF = 36 dB Regulace na UHF = 16 dB Max. výstupní úroveň - DIN 4500 = 108 dBuV cena cca 600.- Kč Předzesilovač UHF Teroz 434: Vlastní šum = 1 dB Zisk = 18dB Ostatní údaje neuvedeny... cena cca 300.- Kč Pokud v místě příjmu bude nyní nebo později silnější vysílač na UHF lze opodstatněně předpokládat, že Teroz 434 bude přebuzen a začne se projevovat křížová modulace. Zisk je pro dva účastníky dostačující. Výhoda nižšího šumu se nyní ani potom neuplatní. AM 417 má regulovatelnou vstupní úroveň a vyšší přebuditelnost. Má i dva vstupy UHF, které je možné později využít s kanálovou zádrží pro vyrovnání signálů rúzných úrovní. Rozvod pro dva TV se dá také definovat jako "malý domovní". Jestliže, podle "zadání" v úvodu, vložení rozbočovače s charakteristickým útlumem do 4 dB způsobí už rozpad signálu, je nanejvýš pravděpodobné, že bude i větší útlum v účastnických přípojkách. AM417 nebo podobný typ dává jistotu "protlačit" signál i přípojkami s větším útlumem. Šum 2,5 dB je v tomto případě zcela zanedbatelný. Výstupní úroveň lze nastavit podle potřeby. "Zabíjení komára lopatou" pořízenou v tomto případě AM417 za pouhých 600.-Kč je jistotou. Já bych to určitě nijak NEFLEKOVAL "dočasným řešením" za 300,-Kč i kdyby to teď chodilo. Později s tím nic nenaděláš a je to při jedné práci. Ten zdroj 12V/100mA od polského síta se dá použít. Jeho SPOLEHLIVOST je ale nižší, napájecí výhybka je na nespolehlivém IEC konektoru. Také stává, že zdroj za provozu vypíná chybně nastavená zabudovaná elektronická ochrana proti zkratu a mívá na DC i vlastní brum. Dá se to ale opravou řešit. Zdroj 12V/250mA s výhybkou s FF konektory stojí cca 200.-Kč. Stojí to za to ? Když to jednou uděláš, mělo by to chodit tak, abys o tom ani nevěděl, že tam něco je... |
![]() bob.r |
| 14.08.2009, 11:53.40 | |
RE: Aktívní rozbočovačDomovní zesilovač s vlastním šumem 2,5dB je pro příjem hraničních signálů na mezi rozpadu obrazu absolutně nevhodný. Vyzkoušel jsem 2, a na problémových kanálech procpaly dále do rozvodu akorát tak kulový prd.FF napájecí výhybka stojí pár korun, k ní pak není žádný problém použít PL zdroj 12V ze síta. Je to otázka připájení 2 drátů. |
![]() D2MAC |
| 14.08.2009, 12:32.32 | |
Mně je spíš záhadou,že pouhé rozbočení na dvě TV způsobí totální ztrátu signálu. Pokud je vše ostatní v naprostém pořádku, pak je jasné, že signál z antény je na hranici šumového prahu. Za těchto okolností bych považoval vlastní šum zesilovače za naprosto kritický parametr. |
![]() Enik |
| 14.08.2009, 13:07.10 | |
RE: Aktívní rozbočovačVidím to jako Enik, akorát si myslím, že to může být v něčem jiném, protože to je dost divné, kdyby to bezvadně chodilo s jedním a úplně vypadlo se dvěma...vyloučit se to úplně nedá, ale pochybnost tady je. |
![]() Antonín |
| 14.08.2009, 13:07.30 | |
d2macNaprosty souhlas. Nejlepsi zesilovac je poradna a jeste lepsi antena, kvalitni symetrizacni clen a kvalitni kabel. Zesilovac maximalne 22dB s sumovym cislem kolem 1dB. Nic jineho na extremni prijem nebrat. Posledni dobou to docela resim a potvrzuje se to plnou merou. Zdravim! |
![]() Saxon |
| 14.08.2009, 14:38.38 | |
@ bob.r - budoucí silné vysílače v UHFv okolí budou pokud je mi známo výkonově slabší (max 100kW) než ty které jedou teď ze stejných míst v analogu (nyní i přes 300kW pokud jde o Českou stranu... např. nejbližší Hotálkovice 31k 600kW, o Polsku nemám přehled ale myslím že to bude podobně) takže podle mého laického názoru když to s Terozem pojede nyní tak by mohlo i do budoucna, i když se totálně překopou frekvence ... tomu jednostupňovému 18dB preampu bych věřil že vydrží hodně co se týče křížových modulací a přebuzení ... ale kdo ví že...? |
![]() lance |
| 14.08.2009, 15:05.55 | |
ENIKnení to totalní rozpad,ale obraz je nesledovatelný,kontroloval jsem jak koncovky tak i několik rozboč.,jeden i Fový,ztráta signalu je až 70%,dle ukazatelů ./mascom 530,42px80/,nový 20m kabel CUprůměr 6mm,příští tyden vyzkouším D2mac radu a pak se uvidí,mám sat.takže není problém! |
![]() spyko |
| 14.08.2009, 22:00.39 | |
RE: Aktívní rozbočovač@Saxon -Zdravím rovněž a přeji mnoho dalších úspěchů s novou colorkou. Díky za signálové parametry toho K68. Dneska jsem byl na chviličku rovněž vylezený na stožáru z důvodu vyvážení antény v rovině direktorů. Čím přesněji je horizontální polarizace nastavena, tím jsou výsledky lepší. Už odchylka cca 2° se u této antény projeví. @spyko - Doporučuji použít VÝHRADNĚ rozbočovač v provedení F a Fka pořádně udělat. Musí to být čistá práce. Jediná žilka stínění dotýkající se středního vodiče dokáže nadělat pěknou paseku. @lance, bobr - Rovněž se neobávám přebuzení a vzniku falešných stanic na cizích kmitočtech. Maximální výkony v digitálu budou u nás 100kW, v PL rovněž 100kW a v SK spíše 50kW, 100kW spíše výjimečně. Už dnes tu máme jednu situaci, která by mohla způsobovat problémy, a to analogová ČT1 na K31 (600kW, OV Hošťálkovice) a MUX3 na K32 (2kW, OV Hladnov) a u běžného individuálního příjmu jsem zatím nezaznamenal žádné problémy ani v případě použití 30dB zesilovače. S postupem digitalizace bude už pásmo jen a jen čistější a a tyto svářečky budou postupně odpadávat. |
![]() D2MAC |