Quantcast

Válečné týdeníky v dokumentárním projektu na CS Filmu

| redakce | tisk

České filmové archivy vydávají jedno z nejhrozivějších a zároveň nejvíce fascinujících tajemství: nacistické filmové týdeníky. Ty odhalují nejenom umění propagandy, ale také způsob, jak se s ním vypořádala česká kinematografie. Ukázky z původních a nijak nesestříhaných materiálů doplnil svým komentářem Zdeněk Zbořil, přední český politolog a znalec extremismu. Osm dílů exkluzivního materiálu odvysílá CS film v dubnu a květnu.

Nově se rodící média jako rozhlas a film hrála velmi důležitou roli při vzestupu nacistického režimu. Proto bylo krátce po nástupu nacistů k moci v roce 1933 zřízeno ministerstvo propagandy, jehož šéfem se stal nechvalně proslulý Joseph Goebbels. Jeho cílem bylo ovládnout všechny informační zdroje v Německu a posléze i na podřízených územích, a přesvědčit tak lid, aby byl plně oddán myšlence národního socialismu.

Pilířem propagandy se staly filmové týdeníky - krátké soubory zpráv zařazené před promítání hlavního filmu. V roce 1940 byly všechny různé variace sloučeny do jedné. Jmenoval se prostě Deutsche Wochenschau a jeho výroba byla podřízena přímo ministerstvu propagandy.

Poslání měl více než jasné: oslavovat německé válečné úspěchy. Všechno bylo podřízeno optimistickému duchu: vypravěč, jazyk, střih i hudba měly diváka naplňovat nadšením. Obsah se neuchyluje ke lži, ale zdůrazňuje jen to dobré. Válka tak zde vypadá jako něco zajímavého, dobrodružného, scelujícího kolektiv i celý národ. Zcela chybí utrpení i smrt.

Každý týden byly vyrobeny více než tři tisíce kopií ve třech desítkách jazykových mutací, mezi nimiž nechyběla ta česká. Nejednalo se jen o přejatou a nadabovanou německou verzi, ale i o reportáže z Protektorátu.

Nesměly v něm chybět návštěvy nacistických pohlavárů na různých místech země a hlavně zprávy z českého průmyslu: hrdinou dne se stal dělník a horník pracující v potu tváře za lepší zítřky - v těchto místech je rétorika téměř neodlišitelná od týdeníků, které se v kinech vysílaly o dekádu později.

Abychom lépe pochopili zvrácenou logiku propagandy a její nebezpečí stejně tak jako dobové souvislosti, požádali jsme o spolupráci předního českého politologa a znalce pravicového extremismu Zdeňka Zbořila. Ten doprovodí reportáže svým komentářem a v závěrečné úvaze se pustí do rozboru mnoha aspektů neonacismu, který na myšlenky nacistického Německa v mnohém navazuje.

Tento unikátní dokumentární projekt bude vysílán na CS filmu v dubnu a květnu. V premiéře každé úterý od 24. dubna ve 21.30 a reprízách ve čtvrtek a pátek.

zdroj: CS Film





Reklama




Vybrané články