Quantcast

Události České televize vstupují do nové éry

| redakce | tisk

Hlavní zpravodajství České televize prochází největší komplexní změnou od roku 1998 a 1. dubna vstupuje do nové éry. Zásadními změnami, které započaly už na začátku letošního roku, prochází především obsahová a vnitřní struktura Událostí.

Česká televize nabídne divákům kvalitní zpravodajství veřejnoprávní instituce, které se bude výrazně odlišovat od nabídky ostatních televizí především v důrazu na vlastní síť domácích, regionálních, zahraničních reportérů a ekonomické, kulturní a sportovní redakce. Formální prvky, jako je grafická i reálná podoba studia nebo znělka, završí a podpoří změny v obsahu. Nově budou v Událostech fungovat i moderátoři. Dvojici předčítajících moderátorů nahradí jeden, který bude mít během živého vysílání k dispozici interaktivní virtuální prvky a dotykové plazmové obrazovky a bude se v mnohem větší míře podílet na konečné podobě Událostí.

Události procházejí nejkomplexnější změnou za posledních 14 let. Vnitřní proměnu, započatou na začátku letošního roku, završí 1. dubna i změna studia a celkový grafický redesign hlavní zpravodajské relace České televize. „Kvalitativní a komplexní proměnu Událostí vnímám jako velmi důležitý moment pro Českou televizi. Byl to jeden ze tří klíčových úkolů, které jsem vytyčil v rámci svého kandidátského projektu. Věřím, že nové Události naplní očekávání diváků a nabídnou jim to, co nenajdou v jiných televizích, a hlavní zpravodajství České televize tak naplní své poslání veřejnoprávní instituce,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.
Hlavní zpravodajství České televize se mění ve všech aspektech, od stopáže, studia, grafiky, znělky až po moderátory. Tou nejzásadnější změnou jsou však samotné zprávy.

Hlavní zpravodajská relace bude mít svou pevnou strukturu, delší stopáž Událostem umožní věnovat se několika hlavním tématům do hloubky, přičemž hlavní zpráva dne dostane prostor největší. Ve všedních dnech budou Události rozšířeny na 48 a přes víkendy na 45 minut.

Redakce Událostí se zaměří na vyhledávání vlastních témat a kauz, čímž se Události výrazněji odliší od denního kontinuálního zpravodajství na ČT24. Události budou využívat svou vlastní rozsáhlou síť domácích i zahraničních zpravodajů, budou přinášet vlastní agendu z domova, z regionů, stavět budou i na vlastní redakci ekonomiky a kultury. Na zahraniční zprávy, pro něž bude Česká televize využívat svou síť zahraničních zpravodajů, bude kladen daleko větší důraz a získají v hlavní zpravodajské relaci i více prostoru.

Charakteristikou nových Událostí bude pevná struktura relace, akcentace vlastních zdrojů a vlastních témat, vlastní sítě reportérů a hlavní zprávě dne budeme věnovat mnohem více prostoru,“ říká šéfredaktor zpravodajství Petr Mrzena.

Všechny tyto změny by nebyly možné bez nově nastaveného vnitřního chodu redakce. „Provedli jsme strukturální a organizační změny, přerozdělili jsme práci i kompetence. Proto jsme i navzdory delší stopáži a větším nárokům, které nové Události na celý tým kladou, nemuseli personálně posilovat,“ říká ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal.

Zcela nová bude role moderátorů. Jejich práce bude v mnohem větší míře založená na aktivní účasti v procesu přípravy zpravodajství od samotného počátku. „Znamená to, že by do budoucna měli na hlavních tématech Událostí také autorsky spolupracovat,“ dodává šéfredaktor Petr Mrzena. Výjimkou nebudou ani případy, kdy budou muset z pražského studia vyrazit do terénu, např. v případě některých exkluzivních reportáží o významných společenských nebo politických událostech. Ve studiu budou hlavními průvodci aktuálním děním, pomocí velkých dotykových obrazovek budou např. moci připojit k reportáži další kontextové informace, nebo jejich prostřednictvím zpovídat hosty v živých vstupech.

V moderování nových Událostí se budou střídat Marcela Augustová, Jolana Voldánová, Aneta Savarová a Jakub Železný. Obměnil se i tým sportovního zpravodajství Branek, bodů, vteřin, to budou od 1. dubna moderovat Barbora Černošková, Petr Vichnar, Vojtěch Bernatský a Jan Smetana. Moderátoři byli vedením České televize vybráni na základě kamerových zkoušek a pečlivého posuzování profesionálních kvalit. Vedení ČT nechtělo v tomto směru nic podcenit, a proto požádalo o pomoc odborníky, jejichž zkušeností a názorů si váží, a to bývalého ředitele české sekce BBC Víta Koláře, zpravodajku deníku Politikenn Danu Schmidt, zpravodaje BBC pro střední Evropu Roba Camerona a mediálního odborníka z Masarykovy univerzity v Brně, sociologa Jaromíra Volka.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články