Quantcast

RAI musí poskytovat programy všem divákům v Itálii

| redakce | tisk

Římský správní soud rozhodl, že italská veřejnoprávní RAI porušuje charakter veřejné služby a to tím, že v satelitní distribuci na Eutelsat Hot Bird (13°E) kóduje některé pořady. V ten okamžik nejsou dostupné pro všechny diváky v Itálii.

Vysílací práva k některým pořadům neumožňují vysílat pořady mimo území Itálie. Tento problém musí proto RAI řešit kryptováním vybraných pořadů. Jako systémy podmíněného přístupu využívá Mediaguard a Nagra Media Access (tzv. Nagravision). Druhý z nich patří DTH platformě TivúSat, kterou společně provozuje s vysílateli komerčních stanic Mediaset a Telecom Italia Media.

K zakódovaných relací RAI nejsou připojeny systémy provozovatele placeného vysílání Sky Italia. Abonenti této služby proto kryptovaný obsah sledovat nemohou. Proti tomu protestuje právě operátor italské Sky.

"Je to vítězství pro všechny abonenty Sky Italia a připomíná RAI, že musí plnit závazek veřejnoprávní služby směrem ke všem italským občanům," uvedla k rozhodnutí Andrea Zappia, CEO platformy Sky Italia.

zdroj: Advanced television + vl. zpráva





Reklama




Vybrané články