Quantcast

ČT nabídne osmnáctidenní sváteční program a 2 pohádkové premiéry

| redakce | tisk

Více než sedmdesát pohádek či padesát hodin kultovních filmů na ČT2, i to nabídne letos rekordně dlouhý sváteční program České televize, který také poprvé doplní vysílání dvou nových kanálů, ČT :D a ČT art.

Roli tradiční štědrovečerní pohádky se ujme příběh Zdeňka Zelenky Duch nad zlato s Viktorem Preissem a na Boží hod Česká televize divákům nabídne premiéru pohádky Sněžný drak režiséra Eugena Sokolovského. Vánoce zpestří také povídkový cyklus Škoda lásky, který propojuje přední české spisovatele a režiséry.

ČT nabídne osmnáctidenní sváteční program a 2 pohádkové premiéry
▲ ČT nabídne osmnáctidenní sváteční program a 2 pohádkové premiéry

Letošní sváteční program završuje rok, který byl pro Českou televizi v mnoha ohledech výjimečný. Oslavili jsme šedesát let televizního vysílání a úspěšně jsme spustili dva nové kanály, které jsme dokázali za extrémně krátký čas rozšířit do většiny českých domácností,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „Nyní jsme navíc mohli díky tomu, že bude sváteční program trvat celých osmnáct dní a že se poprvé odehraje na šesti kanálech, rozšířit nabídku klasických vánočních pořadů a zároveň přijít i s originálním programem pro ty, kteří od televizních Vánoce očekávají něco specifického.“

V roce 1993 odvysílala Česká televize novou pohádku Sedmero krkavců a založila tak tradici štědrovečerních pohádkových premiér. Tou letošní bude Duch nad zlato režiséra Zdeňka Zelenky napsaný na motivy Andersenova Křesadla, ve kterém se hlavní role ujal Viktor Preiss. „Duch, kterého hraji, je starý několik staletí, zakletý za trest do záhrobí, protože na světě hodně zlobil, kradl a hromadil zlato a netušil, že jsou na světě jiné, trvalejší hodnoty,“ říká Viktor Preiss a doplňuje: „Stanu se ale napraveným duchem, který po různých peripetiích toto všechno pochopí a zmoudří.“ Druhou premiérovou pohádku nabídne první program České televize na Boží hod. Sněžného draka natočil režisér Eugen Sokolovský a jako královská dvojice se v něm představí Jitka Čvančarová a Saša Rašilov.

Dva dny před koncem roku Česká televize odvysílá také první díl povídkového cyklu Škoda lásky, ve kterém se objeví Karel Gott v roli zpěváka pronásledovaného svou oddanou fanynkou. Režie se ujal Jan Hřebejk a role přítele, který zpěvákovi pomůže, Karel Šíp. „Zprvu jsem se zdráhal, necítím se být hercem. Ale jednak mně přesvědčil Jan Hřebejk, jednak kvalita scénáře. Dialogy se mi zdály tak skvělé, že to nešlo odmítnout,“ říká Karel Šíp.

Druhý program České televize letos nabídne na Vánoce více než padesát hodin kultovních snímků, jako jsou Půlnoční kovboj, Zkrocená hora či Když Harry potkal Sally. Těmi potěší v hlavním vysílacím čase také nový kanál ČT art.

Svátky na Artu budou ale také ve znamení výjimečných uměleckých počinů světových divadelních či hudebních souborů a skvělých dokumentů,“ říká ředitel programu Milan Fridrich. Pro nejmenší připravil festival nejlepší dětské tvorby zase kanál ČT :D, a to včetně českých i zahraničních animovaných filmů či speciálních bloků oblíbených večerníčků.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články