Quantcast

Tipy Prima ZOOM: Nečekaná budoucnost, Za tučňáky na Antarktidu

| redakce | tisk

Listopad vás na Prima ZOOM naladí přírodně, historicky, vědecky, tajemně... Jak jen si budete přát! Premiérové tematické bloky vysílá stanice vždy od pondělí do neděle v čase 18.00-20.00 a 20.00-22.00 hodin.

Z programové nabídky vybíráme:

19. 11. 19.00 - Znovuzrozená Indie (Indie v pohybu)
Tato čtyřdílná dokumentární mini série zachycuje vzestup nové světové velmoci. Zatímco se někteří ptají, jestli dějiny a mýty můžou stát této zemi v cestě k dosažení statutu supervelmoci, z Indie čím dál rychleji roste nová zářivá hvězda globální ekonomie. Opomenuté ale nezůstávají ani velké problémy v zemědělské sféře nebo ohromný komerční úspěch Bollywoodu, kde vzniká více než 1000 filmů ročně. Znovuzrozená Indie je zkrátka úplným portrétem této fascinující země.

19. 11. 20.00 - Den, kdy zastřelili Kennedyho
Exkluzivní hodinový dokument vznikal přímo ve městě Dallas v americkém státě Washington jako připomenutí padesátiletého výročí do atentátu na prezidenta Johna F. Kennedyho. Očití svědci v něm popisují své vlastní zážitky během několika posledních hodin, jež vedly k zabití JFK. Film je plný vzácných archivních záběrů i dosud neuveřejněných rozhovorů mimo jiné s novinářem, který strávil s Kennedym jeho poslední den, nebo zdravotní sestrou, co Kennedymu kontrolovala životní funkce. Díky tomu vrhá nové světlo na tragické události osudného dne roku 1963.

20. 11. 20.00 - Tajemství indické divočiny (Tygři z džungle)
Třídílná dokumentární série od oblíbeného britského přírodovědce a moderátora Richarda Attenborougha je plná půvabných záběrů, bizarních spojenectví, dřiny, nevyhnutelné smrti i zrodu nového života. Díky Tajemstvím indické divočiny se ocitnete přímo v první řadě a budete sledovat zázraky života v divočině, které se staly opravdovými klenoty v pomyslné asijské přírodovědné královské koruně. Je podivuhodné, že je pro zvířata v Indii ještě místo. Vždyť jde o domov více než miliardy lidí tvořící jednu pětinu celosvětové populace zabydlenou na pouhých dvou procentech zemského povrchu. Indická divočina je přesto plná tajemství.

20. 11. 21.00 - Lví správce (Smečka huberťáků)
Ze všech kočkovitých šelem jsou lvi nejděsivější, ale jeden muž se jich vůbec nebojí. Kevin Richardson věnoval celou svou kariéru snaze porozumět těmto majestátním zvířatům a sblížit se s nimi. Jeho přírodní rezervace je domovem lvů, ale i hyen, gepardů, leopardů a panterů. Kevin s nimi žije, spí zachumlaný do jejich srsti, plave s lvicemi, pečuje o mláďata a škádlí samce. Třídílná dokumentární mini série Lví správce je vzrušujícím výletem do africké divočiny a neobyčejným pohledem do života skutečného zaříkávače lvů.

21. 11. 19.00 - Vesmírná odysea: Robotičtí průkopníci
Když se člověk vydá do vesmíru, vždy se jedná o událost, která podněcuje fantazii, inspiruje nové naděje a vyvolává velká očekávání po celém světě. Jenže tyto lidské mise nejsou ničím proti tomu, čeho už se podařilo dosáhnout robotickým astronautům. Od doby, kdy v roce 1959 první ruský robot obletěl Měsíc, se do kosmu dostaly více než dvě stovky kovových objevitelů. Postavily se „tváří v tvář smrti“ a vyrazily na mise dlouhé mnoho milionů kilometrů, aby nám dodaly nesmírně důležité informace o vesmíru. Roboti si postupně zabrali vesmírné mise pro sebe. Člověk se přesto nechce nechat odsunout na druhou kolej a nadále usiluje o cesty na nehostinná místa, která jsou za normálních podmínek smrtící.

21. 11. 21.00 - Tajemství ponorky I-52
Pozdě večer 23. června 1944 spojenecký nadporučík Jesse Taylor kroužil v letadle nesoucím torpéda nad středním Atlantikem 800 mil jihozápadně od Azor. Sledoval pohyb japonské nákladní ponorky známé pod označením I-52. Ponorka větší než fotbalové hřiště vezla více než dvě tuny zlata do nacisty okupované Francie. Když spojenci prolomili její šifry, podařilo se jim zjistit její přesnou polohu a I-52 skončila na dně oceánu. Přesné místo jejího potopení zůstalo půl století neznámé. K jeho objevení došlo jenom díky neúnavné snaze námořního badatele Paula Tidwella.

22. 11. 18.00 - Vetřelci dávnověku III (Vetřelci a Divoký západ) - první díl nové série
Zatímco s napětím sledujeme nebesa i blízký vesmír a vyhlížíme mimozemské civilizace, je docela možné, že jsme se návštěvy z jiné planety už dočkali. Tento seriál pracuje s historickými fakty, díky kterým představuje hypotézy o starodávných astronautech a zmínkách o nich v historických pramenech. Archeologické nálezy a dávné legendy mohou obsahovat důkazy o tom, že ke kontaktu mezi lidstvem a mimozemšťany už došlo. Přinejmenším se o tom zmiňují staří Indové, Egypťané i Židé. Neidentifikovatelné létající objekty koneckonců pozorovali už ve 13. století v anglickém Bristolu, vídali je nad celou Evropou během velké epidemie moru ve 14. století a jako o světlech na obloze se o nich zmiňuje i Kryštof Kolumbus.
K tomuto kontroverznímu, ale výborně natočenému cyklu čtěte speciál na www.prima-zoom.cz!

Tipy Prima ZOOM: Nečekaná budoucnost, Za tučňáky na Antarktidu
▲ Tipy Prima ZOOM: Nečekaná budoucnost, Za tučňáky na Antarktidu

Foto: Nečekaná budoucnost. Uvidíte na Prima ZOOM

22. 11. 19.00 - Nečekaná budoucnost
Je málo známým faktem, že Země roste rychlostí 25 centimetrů za rok. To také znamená, že se její rotace za stejnou dobu zpomalí o zhruba 0,71 sekund. Mohlo by se stát, že začne významněji zpomalovat? Budou naše budoucí dny trvat až 30 hodin? Dokumentární film Nečekaná budoucnost odhaluje několik kontroverzních objevů a představuje hypotézy, které zaručeně rozdmýchají vášnivé debaty.

22. 11. 20.00 - Žraloci po setmění
Odhalte tajemství života žraloků, když slunce zapadne a na oceány padne tma. Bude se na co dívat, žraloci jsou koneckonců nočními tvory, takže jsou nejagresivnější i nejaktivnější ve tmě. O jejich aktivitách v noci nicméně víme jenom málo. Tým potápěčů vyzbrojených nejmodernějšími kamerami uzpůsobenými na natáčení ve tmě se proto ponoří do hloubky a navštíví nebezpečná noční loviště žraloků. Co se asi dozví?

23. 11. 20.00 - Úžasná mláďata II (Evropské lesy)
V druhé řadě oblíbeného dokumentárního seriálu se setkáme s dalšími výjimečně roztomilými mláďaty a budeme sledovat jejich život od narození, přes dospívání až do chvíle, kdy dosáhnou úplné samostatnosti. Těšte se na nejúchvatnější, nejpoutavější a nejrozkošnější zvířecí potomky. A držte jim palce - nebo raději pěsti, v každé fázi jejich vývoje, kdy se snaží naučit se o sebe postarat. Faktor roztomilosti je tentokrát nevyčerpatelný. Další série o zvířecích miminkách vás prostě dojme. Jejich příběhy jsou stejně srdceryvné jako veselé, plné komických situací a vtipných momentů. Jednotlivé epizody se postupně zaměřují na různé zástupce zvířecích druhů nebo mláďata podle oblasti výskytu.

Tipy Prima ZOOM: Nečekaná budoucnost, Za tučňáky na Antarktidu
▲ Tipy Prima ZOOM: Nečekaná budoucnost, Za tučňáky na Antarktidu

Foto: Za tučňáky na Antarktidu. Uvidíte na Prima ZOOM

23. 11. 21.00 - Za tučňáky na Antarktidu
Je snadné brát tučňáky jako neohrožené průkopníky života zabydlené v nelítostných podmínkách, které patří k nejdrsnějším na naší planetě. Na studenými větry bičované Antarktidě, kde teploty klesají pod minus 70 stupňů Celsia, jich žijí milióny, a dokonce se jim tam dobře daří. Jejich schopnost vyrovnat se s tak nehostinnými podmínkami bere dech. Ale jak zvládnou zatím největší výzvu - klimatickými změnami? Na to odpovídá film Za tučňáky na Antarktidu.

zdroj: FTV Prima





Reklama




Vybrané články