Quantcast

Tipy Prima ZOOM: Tajemství římské hrobky, Skutečný hobit

| redakce | tisk

Nenechte si ujít týdenní porci tajemna a záhad, které nabízí jen Prima ZOOM. Bude to fascinující fičák. Premiérové tematické bloky vždy pondělí až neděle v čase 18.00-20.00 a 20.00-22.00 hodin.

Z bohaté nabídky vybíráme:

19. 5. 19.00 - Lovci krajt III (Po stopách anakondy)
Zkušená trojice charismatických Lovců krajt se opět vydává do všech koutů světa, aby místním obyvatelům pomohla s problémem velkých plazů. Tentokrát se odváží i mimo zmapované oblasti do nitra peruánské džungle, kde se chtějí porozhlédnout po mohutné anakondě velké. Anakonda velká je nejtěžším hadem světa. O anakondě kolují hrůzostrašné historky, amazonští Indiáni ji nazývají „Požírač lidí“. Je pravda, že cítí-li se anakonda ohrožena, nebojí se bez zaváhání zaútočit i na člověka. Jak dopadne stopování tohoto bájného plaza?

19. 5. 20.00 - Megakatastrofy III (Zánik Atlantidy)
Dnes se podíváme na událost, která se odehrála před více než 3 600 lety na řeckém ostrově Santorini, zničila celou vzkvétající civilizaci a dala vzniknout legendě o bájné Atlantidě. Erupce, ke které kdysi na Santorini došlo, v mnohém předčí výbuch nechvalně známých sopek jako Krakatoa nebo Svatá Helena. Přítomnost dávné Minojské kultury na Santorini i na 100 km vzdálené Krétě potvrzují archeologické vykopávky a artefakty. Také je zřejmé, že Minojci byli vzdělaná a technologicky vyspělá civilizace s uměleckým cítěním a vyspělou architekturou. Tím, že erupce zahubila Minojskou civilizaci, změnila vývoj celé západní kultury. Vědecké výzkumy dokazují, že desetitisícová města na Krétě byla zničena vlnou tsunami ve stejnou dobu, kdy došlo k výbuchu sopky na Santorini. Trosky zdevastovaných měst, vesnic a lodí byly zasypány několikametrovou vrstvou popela. Bude se situace opakovat?

20. 5. 18.00 - Rituály světa (Australasie)
Každý den se všude ve světě odehrávají zvláštní a někdy dokonce svým způsobem šokující rituály. Osmidílný dokumentární seriál Rituály světa je ambiciózním a vyčerpávajícím průvodcem, který dosud neměl obdoby. Podívejte se, co jsou zástupci jednotlivých kultur ochotni podstoupit, aby nahlédli do spirituálního světa. Charismatický farář Pete Owen Jones podniká epickou celoroční výpravu, během níž navštěvuje různé kouty světa, v nichž se stává svědkem šokujících, bizarních a často velmi nebezpečných rituálů, praktikovaných vyznavači nejrůznějších náboženství. Průvodce zvyky a obřady z celého světa dokazuje, že ať už jsme kdekoliv a věříme čemukoliv, všichni potřebujeme určité rituály.

20. 5. 20.00 - Starodávné megastavby I (Katedrála v Chartres)
V základech ikonických starověkých staveb se ukrývají neuvěřitelné příběhy o tom, jak vznikly. Katedrála Notre-Dame, Koloseum a Velká pyramida v Gíze jsou megastavby proslulé po celém světě. První řada dokumentárního seriálu Starodávné megastavby vypráví o tom, kdo byli jejich stavitelé: odkud se vzali, jak žili a jak se jim vůbec podařilo realizovat jedny z nejobdivovanějších lidských výtvorů. Díky napínavým rekonstrukcím a podařeným digitálním efektům tento seriál věrně přibližuje, jak starodávné megastavby mohly vzniknout v dobách dávno před nástupem moderních technologií.

Tipy Prima ZOOM: Tajemství římské hrobky, Skutečný hobit
▲ Tipy Prima ZOOM: Tajemství římské hrobky, Skutečný hobit

Foto: Tajemství římské hrobky. Uvidíte na Prima ZOOM

20. 5. 21.00 - Tajemství římské hrobky
Když na začátku roku 2006 praskl věky opotřebovaný hlavní vodovod, pouhých třicet centimetrů od jedné z největších římských katakomb byla objevena neznámá hrobka vyplněná tisícovkou koster. Většinou se jednalo o kostry žen a dětí záhadně naskládaných jedna na druhou. Byly dobře oblečené a zachovalé. Zdá se, že jejich majitelé zesnuli ve stejné době. Co byli tito starověcí lidé zač, jak zemřeli a proč byly jejich ostatky hromadně naskládány do tajné pohřební místnosti? To je nejen archeologickou, ale i biologickou záhadou. V dokumentárním filmu Tajemství římské hrobky se tým odborníků snaží rozluštit hádanku pohřbenou v základech Říma.

21. 5. 19.00 - Forenzní vyšetřovatelé III (Případ Gladesville)
Další řada poutavého seriálu přináší proslulé historické i novodobé zločiny a různé šokující vražedné činy, stejně jako ojedinělé postupy policie a zajímavé vyšetřovací metody, díky kterým se podařilo odhalit pachatele. Mezi záhadnými případy s vyloženě mrazivou atmosférou se objeví maskovací žhárské zločiny, případ Parková či útok na turecký konzulát.

23. 5. 19.00 - Je to možné? III (Teorie dávných astronautů)
Fascinující investigativní seriál, který vědeckým přístupem zkoumá nejlepší důkazy paranormálních jevů, mýtů a nevysvětlitelných událostí, přichází se třetí řadou. Podíváme se na zoubek upírům, do Bermudského trojúhelníku, Atlantidu či na Jacka Rozparovače. V prvním dílu se vracíme do dávné minulosti, kdy Zemi údajně navštívili mimozemšťané. Ti prý lidstvo zotročili, aby získali zlato, a při své návštěvě vytvořili několik monumentů, které pro ně měly nejčastěji orientační význam. Další teorie mluví o spojení mimozemšťanů a lidí, možná ji potvrzuje nález podivné lebky ve 30. letech v Mexiku. Podaří se tato tvrzení potvrdit nebo vyvrátit?

24. 5. 19.00 - Koloniální impéria: Touha po zlatě
Od prvních výprav v 15. století si imperiální mocnosti jako Anglie, Španělsko, Portugalsko a Nizozemsko takřka překvapivě podmanili rozsáhlé oblasti Nového světa. Anglická vládkyně královna Alžběta i celý její ostrovní národ se rychle chopili příležitosti a díky vyspělé námořní flotile britského impéria se Anglie stala vládcem moří i nově objeveného kontinentu. Nizozemsko vstoupilo do této vysoké hry až v 17. století. Z malé země se přesto stala dominantní ekonomická síla a díky kontrole nad více než dvěma třetinami světového obchodu skutečná koloniální mocnost. Dokumentární film Koloniální impéria: Touha po zlatě vypráví příběh Hernanda Cortéze a dalších bezohledných, nemilosrdných dobrodruhů, průzkumníků a objevitelů, jejichž činy do dnešní doby ovlivňují současnou podobu amerického kontinentu.

24. 5. 21.00 - Tajemství přírody (Neuvěřitelné mouchy)
Překvapivá tajemství nabízejí i obyčejné mouchy. Na jednom místě (např. anglické farmě) jich můžete najít až 6 000 různých druhů. Na farmách, kde hrozí přemnožení much, se používají insekticidy s pachem samičky, kterému samci neodolají. U mouchy výkalnice platí, že poslední sameček, který se se samičkou spáří, bude otcem potomstva. Proto si samci své samičky bedlivě hlídají a brání. Výkaly jsou využívány také k nakladení vajíček, a to nad ně na rostliny. Larvy pak po vylíhnutí padají přímo na výkaly, kterými se živí. Ukážeme vám i nejnebezpečnější druh komára anofeles. Průmyslově vychované mouchy se dokonce používají při opylení rostlin pro komerční účely. I přes některé odpudivé praktiky však mouchy mají veliký význam na faunu a flóru kolem nás. Nahlédněte s námi do muší říše.

25. 5. 20.00 - Skutečný hobit
Na co vědci ve skutečnosti narazili, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores objevili mrňavou kostru záhadného neznámého stvoření, jež vypadala jako lidská? Jednou z nejkontroverznějších otázek dnešní vědy se zabývá tento snímek. Od chvíle, kdy byl objev zveřejněn, odborníky na antropologii rozdělují hořké neshody. Jedná se o dříve neznámý, bizarní a primitivní druh člověka? Pak bychom kvůli takovému objevu skutečného Hobita museli úplně přehodnotit některá z nejzákladnějších faktů o původu člověka. Jak Hobiti dokázali tak dlouho přežít? Kdo byli jejich předkové? A je snad možné, že lze původ člověka vysledovat ne v Africe, ale až v Asii?

25. 5. 21.00 - Dinosauří pohřebiště
V roce 2002 se vědci v jižním Utahu dočkali senzačního nálezu. Vyhrabali lebku dosud neznámého, rohatého dinosaura. Místo, kde ji našli, následně proslulo jako truhlice plná pokladů - aspoň pokud jde o zvídavé badatele, kteří tam narazili na neobvykle velké množství fosilních pozůstatků prehistorických škeblí, ryb, ještěrek, želv, ptáků, aligátorů i savců. Tvůrci dokumentu byli u toho a sledovali vědce při práci. Jejich zjištění vedly k založení úplně nového muzea, jež od roku 2010 láká fandy dinosaurů a jejich prehistorických souputníků z celého světa. Máte to za oceán daleko? Nevadí! Podívejte se na slavné dinosauří pohřebiště z pohodlí vlastního domova.

zdroj: FTV Prima





Reklama




Vybrané články