Quantcast

Discovery se loučí s legendou, končí Bořiči mýtů

| redakce | tisk

Po 14 letech a téměř 250 dílech končí seriál, který změnil pohled na vědu. Bořiči mýtů vlastně zbořili vůbec ten největší mýtus - myšlenku, že matematika, fyzika a další vědecké obory patří jen za dveře akademických kabinetů.

Pátrat po tom, co a jak vzniklo a jak to funguje, může přece úplně každý. Zábavnou, explozivní metodou předvedli Adam Savage a Jamie Hyneman světu ten nejzábavnější způsob popularizace vědy. V poslední řadě se pustí do nejvýbušnějšího speciálu i největších experimentů v historii pořadu.

Poslední série legendárního pořadu je vzpomínkou na téměř 3 tisíce pokusů. Ty podnítily především zájem mladých lidí o vědecké metody a kritický způsob myšlení, což ocenil i americký prezident Barack Obama. Dva hlavní bořiči mýtů Adam Savage a Jamie Hyneman jsou ale mezi popularizátory vědy spíš pankáči, které spojuje hlavně nadšení pro speciální efekty.

Jejich příběh začal před 14 lety v dílně M5 Industries v Kalifornii, kde začaly vznikat první díly pořadu. Dramaturgie byla jasná. Pomocí experimentů a velmi sofistikovaných metod vyvracet konkrétní mýty a legendy. A hlavně aby to nebyla nuda. Z Bořičů mýtů se tak stala třaskavá show, která prověřuje lidová pořekadla, zkoumá městské legendy, provádí monstrózní experimenty s výbušninami nebo zkoumá důvěryhodnost pokusů z kultovního seriálu McGyver.

Discovery se loučí s legendou, končí Bořiči mýtů
▲ Discovery se loučí s legendou, končí Bořiči mýtů

Jaké je hledání jehly v kupce sena, může do člověka s piercingem snadněji udeřit blesk a lze pomocí tryskového motoru poslat do vzduchu taxík? To je jen minimum z toho, co tahle dvojka a její tým v historii pořadu vymyslela.

Poslední série prověří hned v úvodním výbušném speciálu jednu z epizod seriálu McGyver a zjistí, zda je možné po vzoru slavného holywoodského kutila zneškodnit kamion plný trinitrotoluenu náloží cementu z nedaleko stojícího náklaďáku. Pozadu nezůstanou ani další epizody, kdy se Adam a Jamie pustí do největšího experimentu v historii pořadu a pokusí se rozdrtit obří nákladní vagon pomocí vakua.

Desátá řada je poctou dobrovolníkům i fanouškům. Během 14 let pomáhalo s realizací experimentů víc než 3 tisíce lidských "pokusných králíků". Dvě stovky z nich se objeví v roli zombies ve zkoušce toho, jaká zbraň efektivně zneškodní oživlé mrtvoly. Svým příznivcům pak Adam a Jamie svěřili dramaturgii finální série a z tisíců návrhů vybrali 4 konkrétní mýty, které je potřeba ještě zbořit.

Náš pořad má být pro každého, kdo chce porozumět světu. Nikdy jsme neměli vědecké ambice. Věci se snažíme udělat tak, aby byly co nejsrozumitelnější pro všechny, ale používáme základy vědecké metody a vše důsledně prověřujeme pomocí experimentů, “ popisuje Jamie Hyneman. Bořiči mýtů se během svého vysílání setkali s pozitivními reakcemi laické i odborné veřejnosti, i s oceněním amerického prezidenta. Po 14 letech se dva milovníci bláznivých nápadů stali zřejmě nejslavnějšími osobnostmi popularizace vědy v historii televizního vysílání.

Poslední, desátá řada pořadu Bořiči mýtů se bude vysílat od 2. července na Discovery Channel - vždy v sobotu od 18.05 hodiny.

zdroj: Discovery





Reklama




Vybrané články