Quantcast

Netradiční rozlišení programů v DVB-T2

| redakce | tisk

Od dnešního dopoledne mohou obyvatelé Prahy a středních Čech přijímat televizní vysílání na klasickou pozemní anténu v nové generaci digitálního vysílání - v DVB-T2. První přechodový multiplex obsahuje celkem 11 komerčních televizních programů.

V DVB-T2 multiplexu se nacházejí stanice TV Prima, Prima COOL, Prima LOVE, Prima ZOOM, Prima MAX, TV Barrandov, Barrandov Plus, Kino Barrandov, Óčko, Óčko Gold a Šlágr TV. Programy nejsledovanější komerční skupiny Nova zcela chybí.

DVB-T2 multiplex bude obsahovat 15 až 20 SD programů, oproti 5 až 9 stanicím ve stávajících DVB-T sítích. Půjde podle ČRa o kvantitativní skok.

Všechny programy se vysílají jednotně v novém video kodeku HEVC (High Efficiency Video C). Doprovodné zvukové stopy se vysílají ve formátu AAC-HE. Stejný audio formát nově zvolil i Český rozhlas u některých svých programů na satelitu Astra 3B (23,5°E).

Televizní stanice v DVB-T2 používají rozlišení 960x540, 50fps, progresívní řádkování, což je formát, který doposud pro pozemní vysílání nebyl používán. Stávající SD programy v DVB-T používají max. 720x576, 25 fps, prokládané řádkování, nejčastěji v MPEG-2, HD programy ČT se vysílají v 1920x1080, 25 fps, prokládaně.





Reklama




Vybrané články