Quantcast

BBC chce vysílat do EU z Bruselu

| redakce | tisk

Britská BBC by mohla vysílat své programy pro země Evropské unie (EU) z Bruselu. Belgie spolu s Irskem a Nizozemím jsou na seznamu možných nových sídel BBC pro šíření programů do zemí EU po odchodu Spojeného království z EU.

BBC bude potřebovat EU licence pro své mezinárodní kanály, včetně televizních stanic BBC World News, BBC Entertainment, BBC First a BBC Earth, aby mohla vysílat na území EU i po 29.3.2019 nebo po skončení přechodného období, pokud bude schváleno.

Britská vláda chtěla zahrnout audiovizuální průmysl do dohody o volném obchodu, aby se předešlo těmto problémům. Británii EK nevyhověla. Francouzský prezident Emmanuel Macron potvrdil, že nemá v úmyslu povolit Velké Británii, aby nadále ovládala tvůrčí odvětví.

Brexit se dotkne nejenom BBC ale i více než 500 celoevropských kanálů, které v současnosti používají licence vydané britským regulátorem Ofcom. Velké mediální společnosti údajně utrácejí ve Velké Británii ročně přibližně 1 miliardu GBP (1,14 miliardy eur, tj. cca 29,4 miliard Kč).

zdroj: Advanced television





Reklama




Vybrané články