Quantcast

Stanice Spektrum pomáhá dětem s učením

| redakce | tisk

Televizní stanice Spektrum by školákům, kteří kvůli probíhající pandemii nového koronaviru COVID-19 nemohou chodit do školy, ráda pomohla s učením prostřednictvím seriálu s názvem Brutální věda.

Od 23.3. proto každý týden od pondělí do čtvrtka odvysílá jednu epizodu ze série Brutální fyzika, Brutální chemie, Brutální biologie a Brutální historie, které přináší zajímavé a užitečné informace. Zároveň už dnes najdete první epizodu i na YouTube a Facebooku televizní stanice.

Od 23. března můžete každé pondělí od 09:00 hod. na TV Spektrum sledovat epizodu věnovanou fyzice, v úterý chemii, ve středu biologii a každý čtvrtek historii. Repríza bude následovat v 16:00 hod. Již od 17.3. však můžete sledovat první epizodu i prostřednictvím YouTube kanálu nebo Facebookového profilu TV Spektrum. Každá série Brutální vědy má čtyři epizody dlouhé 45-60 minut. Odvysílané budou vždy dvě série, dohromady 32 epizod, čímž mají školáci na dalších 8 týdnů o zábavu postaráno.

Stanice Spektrum pomáhá dětem s učením (foto: AMC)
▲ Stanice Spektrum pomáhá dětem s učením (foto: AMC)

Jako první odvysílá TV Spektrum část věnovanou elektřině. Prostřednictvím úžasných fyzikálních experimentů přiblíží elektrickou energii a život ohrožující blesky. Další přijde na řadu chemie - těšit se můžete na téma Chemie světla ze série Brutální chemie.

Seriál Brutální fyzika šíří populární formou vědecké poznatky, seznamuje diváky se základními přírodními ukázkami a vysvětluje jejich příčiny. Kromě toho i názorně ukazuje, jak při každodenních činnostech využíváme nebo můžeme využívat fyzikální zákony. Ústřední roli sehrávají pokusy uskutečňované s pomůckami sestavenými z běžně používaných prostředků a předmětů pod vedením Károlyho Härtleina, pracovníka Katedry experimentální fyziky Budapešťské technické univerzity. Tyto poučné pokusy prezentujeme divákům tou nejzajímavější formou, která slibuje velký zážitek a využívá všechny moderní technologie, které mají dnešní filmoví tvůrci k dispozici.

Stanice Spektrum pomáhá dětem s učením (foto: AMC)
▲ Stanice Spektrum pomáhá dětem s učením (foto: AMC)

Brutální rozvrh hodin televize Spektum obsahuje i chemii. Expertem a demonstrantem Brutální chemie bude Gergő Zoltán Nagy, mladý vědec aspirující na doktorský titul, který divákům ve čtyřech tematických okruzích předvede nejkrásnější a nejsilnější chemické reakce: půjde o tematické okruhy katalýzy, oxidace, hoření a kovy. Diváky očaruje plamen, erupce, ale také světelné efekty. Budeme vyrábět obrovskou sirku z trámu, uvidíme spontánní samovznícení, ale také ohňostroj s hořící pěnou. S urychlenými reakcemi přichází brutální stránka chemie!

Dr. Gábor Szerényi, vystupující jako hlavní expert v televizním seriálu Brutální biologie, nabízí divákům zajímavou a vzrušující cestu objevování. Porovnává lidské i zvířecí vlastnosti, např. vyjde najevo, zda dokáže člověk napodobit určité pohyby zvířat. Muži i ženy budou muset podstoupit nelehkou zkoušku v roli řidičů a poutavá akční scéna nám názorně předvede, jakou formou činnosti toho lidi zvládnou více: individuálně nebo kolektivně. Pan profesor Szerényi zároveň na několika optických jevech objasní vztah mezi lidským zrakem a mozkem a přistoupí k detailnímu výkladu brutální biologie rostlin.

Na jakém principu funguje gilotina? Jak vypadal ohnivý trůn Jiřího Dóži? Jaká je konstrukce římského vojenského vozu, na kterém jezdili i závodníci v antických hipodromech? Co je ohnivý ježek? To jsou některé z otázek, na které nám odpoví čtyřdílný seriál televizní stanice Spektrum. Další člen seriálové rodiny z vlastní tvorby TV Spektrum vysílaný pod názvem Brutální historie nás zavede do nejkrutějších a nejzajímavějších období světových dějin. Relace se vydá po stopách různých historických legend, aby jejich skutečnost popřela nebo naopak potvrdila. Tak se například dozvíme, zda husté vlasy Ladislava Huňady skutečně dokázaly zarazit katovu sekeru, případně či tzv. placatka může zastavit vystřelenou kulku, letící rychlostí několika stovek metrů za sekundu. Zároveň nám program objasní původ legendy o tom, že si staří Maďaři dávali maso pod koňské sedlo, aby při jízdě změklo.

zdroj: AMC





Reklama




Vybrané články