Quantcast

Hirošima a Nagasaki - kaňky na historii USA i Japonska na Viasat History

| redakce | tisk

Většině lidí, kteří ve škole dávali pozor na hodinách dějepisu, přeběhne při slovech Hirošima a Nagasaki mráz po zádech. Do konce 2. světové války přitom šlo o dvě úplně obyčejná japonská města, jenže pak se v hlavách amerických generálů a prezidenta Harryho Trumana zrodil ďábelský plán.

Právě letos ve dnech 6. a 9. srpna uplyne přesně 75 let od chvíle, kdy na Hirošimu a Nagasaki dopadly atomové bomby, nesené americkými bombardéry. Spojené státy se tak snažily hrůznou a krvavou, ale efektivní tečkou ukončit 2. světovou válku na dálném Východě. Zatímco v Evropě už v té době bylo možné konflikt považovat za ukončený (i když související zvěrstva se přirozeně děla ještě měsíce i roky po něm), Japonsko se s ultimátem definovaným Postupimskou dohodou nehodlalo smířit.

Hirošima a Nagasaki - kaňky na historii USA i Japonska na Viasat History
▲ Hirošima a Nagasaki - kaňky na historii USA i Japonska na Viasat History

Důsledky pádu jaderných pum, označených jmény Little Boy (Chlapeček) a Fat Man (Tlusťoch), byly katastrofální. Desítky tisíc lidí zemřely na místě, další desítky tisíc jich pak umíraly v následujících měsících.

A právě na téma svržení jaderných bomb (mimochodem, šlo o jediné dva případy použití atomových zbraní ve 2. sv. válce) bude při příležitosti zmíněného výročí vysílána dokumentární série pod souhrnným názvem Hirošima a Nagasaki, v níž se diváci dostanou na klíčová místa v čase i prostoru, a kde si štáb i dotazování odborníci položí nejednu otázku týkající se možného právního a etického ospravedlnění útoků. Někdo by možná řekl, že účel světí prostředky, ale opravdu přitom muselo zemřít tolik nevinných lidí?

Hirošima a Nagasaki - kaňky na historii USA i Japonska na Viasat History
▲ Hirošima a Nagasaki - kaňky na historii USA i Japonska na Viasat History

Předměty a události, které mají pro Japonce zásadní význam, nesou vlastní specifické označení. Jedním z nejznámějších příkladů je kromě karóši (smrti z přepracování) také hibakuša, což je slovo označující přeživší jaderných výbuchů (které doslova znamená „lidé zasažení explozí“). Jedním z nejznámějších hibakuša byl Cutomu Jamaguči, který se nacházel v blízkosti epicenter výbuchů v obou městech. Nešlo zdaleka o jediného „dvojitého přeživšího“ (nidžú hibakuša), ale dožil se ze všech asi nejvyššího věku. Zemřel v roce 2010 ve věku nedožitých 94 let.

Jedním z mement atomového výbuchu v Hirošimě je tzv. Atomový dóm (či Hirošimský památník míru), který byl nejbližší stavbou u epicentra výbuchu. Tato budova jako jediná přestála americký útok a její torzo v Hirošimě stojí dodnes. Zajímavostí je, že budovu navrhl a postavil více než 30 let před shozením bomb český architekt Jan Letzel, který v Japonskou dlouhodobě působil.

Na dokumentární filmy z cyklu Hirošima a Nagasaki, vysílané při příležitosti 75. výročí obou smutných událostí, se čeští diváci mohou podívat každý všední večer vždy od pondělí 3. srpna ve 21:00 na kanále Viasat History.

zdroj: Viasat





Reklama




Vybrané články