Quantcast

Fantastický svět zvířecích mláďat na TV Spektrum

| redakce | tisk

Nejen štěňata a koťata pořádají závody v roztomilosti. I mláďata divokých zvířat trhají rekordy sledovanosti. Během května budete moci na stanici Spektrum sledovat minisérii Mláďata, první měsíce a první kroky horské gorily, slůněte a polární lišky. Jak poznají, kdo je nepřítel, jak se vyznají v hlubokém pralese? Svět divokých mláďat je fascinující, vybrali jsme jen pár zajímavostí.

1) 22 měsíců čeká maličký slon, než spatří světlo světa. A ke svému překvapení má na obličeji něco nezvyklého. Ano, přesně tak, slůňátka netuší, k čemu jim je chobot, zakopávají o něj a než se naučí chobotem napít, vypustí spoustu bublinek. Jedna věc je jim ale hned jasná: chobot je skvělý dudlík!

2) Koaly jsou vačnatci, takže se rodí extrémně nedopečené. Slepé, hluché, o velikosti fazolky, rychle přelezou k mamince do vaku. Zůstanou tam půl roku a dalších půl roku se pak pevně drží máminých zad. Do vaku chodí jen jíst a spát.

Mláďata - první měsíce, první kroky (foto: AMC)
▲ Mláďata - první měsíce, první kroky (foto: AMC)

3) Prasata jsou extrémně inteligentní zvířata, říká se, že jsou chytřejší než psi. Vědci tvrdí, že ve dvou týdnech selátka dokážou rozpoznat hlas své matky. A také tvrdí, maminky svým selátkům zpívají ukolébavky.

4) Taková panda může vážit až 136 kg a vysoká může být až 1,5 metru. Ale mláďata se rodí skutečně kapesní - malé pandy váží při narození jen 100 gramů. A maminka ji první měsíc opravdu bedlivě střeží - nechává ji ležet jen na sobě a přikrývá ho tlapou nebo hlavou.

5) Zimní spánek nelze ošidit, potvrdí deset medvědů z deseti. Během hibernace se jejich srdeční frekvence sníží na minimum, přestanou jíst, pít a trávit. A to dokonce i těhotné. Mláďata medvědů hnědých se rodí v listopadu a prosinci, medvědice se probudí jen na nezbytně nutnou dobu porodu. Mláďata se tedy kojí sama, dokud se na jaře celá rodinka šťastně neprobudí.

6) Nosorožci jsou chodícím tankem s obrovským razidlem vpředu. Naštěstí pro nosorožčí maminky jim tento roh roste až po narození. Na svět přicházejí jako roztomile zavalití vrásčití poníci a trvá zhruba pět měsíců, než se jim z čeníšku začne vynořovat strach budící ozdoba.

7) I ježčí mámy mají štěstí. Ježčata se rodí s jemnou růžovou kůží. Už jsou na ní ale patrné hrbolky se základy ostnů. Už po pár hodinách se vyklubou první, ještě nepatrné bodliny. Po několika dnech je nahradí druhé, větší a tmavší, a postupně se přidá i typické proužkování. Teprve za několik měsíců dostanou ježci teenageři „dospělé“ bodliny.

8) Stejně jako lidé, i psi mají ze začátku mléčné zuby, kterých je podstatně méně než těch stálých. Štěňata mají 28 zubů, ale v dospělosti jich bude 42.

Mláďata - první měsíce, první kroky (foto: AMC)
▲ Mláďata - první měsíce, první kroky (foto: AMC)

9) Plácnutí po zadečku v porodnici? To žirafy se rodí s pořádnou herdou. Žirafy rodí ve stoje, takže mláďátko padá ze 180 cm. A neztrácí čas, už do půl hodiny se žirafátko postaví na vlastní a zkouší - rozkošně nemotorně - první krůčky.

10) Spousta rodičů v nebezpečí své mláďě opustí nebo dokonce sežere. To pokud veverka narazí na opuštěné veveřátko, adoptuje si je a vychová jako svou vlastní.

11) Máte chuť vyhodit váhu z okna, když ráno ukáže o kilo víc? Malý plejtvák obrovský přibere za jediný den více než 100 kg! Mláďata největších zvířat na světě přibírají až 4,5 kg za hodinu.

Nechte se ohromit mláďaty na TV Spektrum v minisérii Mláďata - první měsíce, první roky. Sledujte v sobotu 26. června od 10:05 na TV Spektrum.

Mláďata - první měsíce, první kroky
Typické způsoby chování. Dojemné příběhy. Vědecké poznatky. První měsíce a první rozkoukávání... Tento seriál sleduje šest zvířecích mláďat v prvních dvanácti měsících jejich života v divočině, plných objevů a dobrodružství. Mládě horské gorily se čím dál tím lépe orientuje v labyrintu hustého lesa. Slůně se naučí, jaký je rozdíl mezi přítelem a nepřítelem. Hromada mláďat polární lišky zápasí s prostředím, aby se v něm každé samostatně naučilo žít a přežít. A to ještě dřív, než nastane krutá zima. Díky záběrům natočeným z minimální, téměř intimní vzdálenosti vrhá tento seriál nové světlo na svět mláďat, smeček a jiných zvířecích skupin, jakož i na rozličné nové situace, před které je už pouhou svou existencí staví člověk.

zdroj: AMC





Reklama




Vybrané články