Quantcast

Jak přežít v sevření mrazu prozradí dokument na Spektrum TV

| redakce | tisk

Jste spíše teplomilové a při teplotách okolo nuly máte pocit, že umrznete? Pak si budete zřejmě muset vzít svetr už při sledování pořadu V sevření mrazu, který vysílá od září stanice TV Spektrum.

Možná znáte kryoterapii, tak si ji zněkolikanásobte a stále nebudete na úrovni ledového dobrodružství, které každodenně prožívají obyvatelé Aljašky.

Staré zvyklosti předávané z generace na generaci
Drsná krajina Aljašky skrývá mnohé krásy, ale stejně tak je i nebezpečná. Dokument V sevření mrazu neboli Life Below Zero sleduje příběhy několika lidí, kteří se snaží v tomto nelítostném a proměnlivém koutu země udržet při životě sebe, své rodiny a prastaré zvyklosti života Atapasků. Spolehnout se mohou jen sami na sebe, lov zvěře a omezené prostředky, které mají k dispozici. Temná a mrazivá zima a odlehlé končiny s sebou přinášejí nebezpečí nejen v podobě teplot hluboko pod bodem mrazu, ale také šelem, které stále číhají na svou kořist.

Dokument V sevření mrazu (foto: AMC)
▲ Dokument V sevření mrazu (foto: AMC)

Tipy pro přežití v extrémně nízkých teplotách
Lidé žijící daleko za polárním kruhem si již na drsné prostředí přivykli, pro chvilkové návštěvníky je toto prostředí ale velmi nebezpečné. I když se otužujete a nízké teploty vám nedělají problém, na pobyt v takto extrémních mrazech je potřeba se dobře připravit. Někdy i drobnost totiž rozhoduje o tom, zda člověk přežije, nebo bude silnější příroda. Zima otupuje lidské smysly a myšlení a zásadní je v danou chvíli uspokojení základních potřeb - potrava, voda a přístřeší.

Co se potravy týče, jednu z důležitých věcí si můžeme vzít od indiánů žijících za polárním kruhem. Ti několikrát denně uvidíte s lahví v ruce. Ovšem pozor, nejedná se o alkohol, jak by asi mnohé z vás napadlo. Jejich mokem je tulení tuk, neboť jim dodá energii a teplo. Proto první věc, kterou se na pobyt v extrémním mrazu vybavte, je alespoň 500 ml rostlinného či živočišného tuku. Namítnete-li, že je lepší vzít s sebou proteinové tyčinky, není to tak. Ty vám rozhodně nedodají tolik energie na přežití jako to umí právě tuk. Mimochodem přírodní tuk využijete též na ochranu obličeje před omrzlinami. V žádném případě se nesnažte zahřát alkoholem, který teplo ze středu těla odvádí. Velmi dobrým zdrojem tuků, proteinů a cukrů jsou také jehličnaté stromy a jejich kořínky, šišky a kůra. Vždy si však vybírejte jen smrk, borovici či jedli.

Dokument V sevření mrazu (foto: AMC)
▲ Dokument V sevření mrazu (foto: AMC)

Před cestou do krajiny sevřené mrazem určitě investujte do pořádné čepice, protože odkrytou hlavou uniká nejvíc tělesného tepla (uvádí se až 45 %). Dalšími místy náchylnými ke ztrátě tepla jsou krk, kotníky a zápěstí. Kromě čepice tedy nešetřete ani na dalších částech oblečení. Ideální je pamatovat si pravidlo COLD.

Clean - udržovat oblečení čisté
Overheating - vyhnout se přehřátí, aby oblečení nezavlhlo
Layers - žádné přiléhavé oblečení, ale volné a ve vrstvách
Dry - udržujte oblečení suché, skvělé je oblečení, které nepropouští vodu

Vodu v krajině pokryté sněhem získáte poměrně snadno, stačí sníh rozpustit. Ovšem i tady je potřeba mít se na pozoru. Led či sníh umístěte do nádoby a tu na chvíli vložte mezi vrstvy oblečení. Určitě není dobrý nápad rozpouštět sníh přímo v ústech, můžete si tak přivodit vnitřní poranění.

V sevření mrazu to zvládnete i bez stanu
Úkryt před nepřízní počasí vám v přírodě poskytne kromě stanu i přístřešek z přírodních materiálů. Lesy nabízejí nepřeberné množství různých větví, mechu, jehličí apod. Pokud se ocitnete na místě, kde široko daleko žádný z těchto materiálů není, vždy lze využít sníh a postavit iglú popřípadě vyhloubit i obyčejnou sněhovou jámu. Při stavbě však vždy myslete na dostatečné odvětrání a nespěte přímo na zemi. Ať už bude váš provizorní přístřešek jakýkoliv, vyhněte se použití kovových materiálů, které odvádějí teplo.

Vydejte se za ledovým dobrodružstvím prostřednictvím svých obrazovek a sledujte od 6. září od 20:00 seriál V sevření mrazu na TV Spektrum.

zdroj: AMC





Reklama




Vybrané články