Quantcast

Nové zpravodajské studio a grafika Televize Seznam

| redakce | tisk

Televize Seznam bude dnes vysílat večerní zpravodajství z nového moderního studia. Zpravodajství získá také i zcela novou grafickou a hudební podobu. Večerní zprávy se nadále vysílají denně v 18:25 hodin.

Nezávislé a kvalitní zpravodajství je pro nás prioritou, proto jsme se rozhodli k tak výrazné změně. Dnešním dnem tak zpravodajství získává nejenom zcela novou znělku, grafickou i hudební výbavu, ale díky spolupráci s renomovanými odborníky na návrh a realizaci televizních studií i nové zpravodajské studio, které odpovídá stále se zvyšujícím technickým nárokům v rámci televizního vysílání,“ říká ředitel Televize Seznam Ivan Mikula a doplňuje, že projekt byl náročný především z pohledu prostoru, jelikož je nové studio umístěno v kancelářské budově Seznamu, kde je především výška limitujícím faktorem.

Nové zpravodajské studio Televize Seznam (foto: Televize Seznam)
▲ Nové zpravodajské studio Televize Seznam (foto: Televize Seznam)

Hledali jsme optimální tvarové, barevné a technologické varianty vybavení studia, abychom docílili lepší komunikace s diváky srze jeho vizuální stránku a využili nové technologické možnosti. Každá myšlenka tak byla zhodnocena z několika hledisek, než se přistoupilo k její realizaci,“ vysvětluje scénograf a architekt studia Jaroslav Holota.

Bylo pro nás výzvou přenést vizuální pestrost velkých studií do menšího prostoru v kancelářské budově,“ řekl Michal Pokľuda, CEO Showtacle zabývající návrhem a instalací efektového osvětlení televizních studií, a dodává: „Televizní studio bylo primárně navrženo pro zpravodajství Televize Seznam, kdy jednou ze zásadních vlastností dispozice studia je jeho vizuální flexibilita při jednotlivých relacích, a proto je podstatné, aby se vizuál studia dal rychle a jednoduše měnit. Tomu značně dopomáhá velký LED horizont v pozadí studia, který umožňuje zobrazovat libovolný statický či video motiv korespondující s danou relací. Obvodové digitální LED pásky upevněné na dekoraci studia zase umožňují světelné sladění s barvou pozadí, navíc v rámci vysílání je využito synchronizace obrazu a zvuku pomocí softwaru LED Strip Studio.“

Grafika sportovního zpravodajství Televize Seznam (foto: Televize Seznam)
▲ Grafika sportovního zpravodajství Televize Seznam (foto: Televize Seznam)

Jak doplňuje tvůrce designového stolu Tomáš Bára, největším oříškem byla pro tým výroba stolu, kde bylo nutné zkombinovat současně jak strojovou, tak i ruční práci. Spojení nohou a vrchní desky je pouze spasované, bez jakéhokoliv lepení nebo šroubování. Všechny zámky ve spojích jsou ručně doleštěny tak, aby byly co nejméně viditelné.

Grafika Počasí Televize Seznam (foto: Televize Seznam)
▲ Grafika Počasí Televize Seznam (foto: Televize Seznam)

Grafická jedinečnost u každé zprávy a hudební výbava Večerních zpráv
Současně s novým studiem získaly Večerní zprávy i novou grafickou a hudební výbavu, včetně úvodní znělky. Za její výrobou stojí interní tým Televize Seznam.

Grafickou výbavu Večerních zpráv jsme pojali, tak, aby korespondovala se studiem a co nejlépe využila jeho nových zobrazovacích možností. Každá zpráva bude nyní vizuálně jedinečná a vytvoří na obrazovce individuální atmosféru,“ říká Petr Černý, TV Art Director Seznam.cz, a přibližuje i proces výroby znělky: „Grafický úvod neboli znělku jsme vytvořili jinak, než je obvyklé, a využili pro to samotný odpočet času, který znělka zpravidla předznamenává. Tato část je tedy nyní více grafická a dynamičtější, než bývá zvykem. Základní barevnost celé zpravodajské relace je koncipována do podvečerních barev s výraznější a přehlednější typografií.“

Moderátoři zpravodajství Televize Seznam (foto: Televize Seznam)
▲ Moderátoři zpravodajství Televize Seznam (foto: Televize Seznam)

Autorem znělky zpráv Televize Seznam je studio Soundsgate, skladatel Matúš Luhový.

Ve studiu Večerních zpráv usednou vždy dva moderátoři
Není podstatné, jestli se vedle sebe posadí dvě ženy, nebo dva muži, jsme v roce 2022. Prioritou je, abychom ve studiu měli skutečné novináře a lidi s přesahem. Moderátory, u kterých víte, že rozumí tomu, co říkají. Nikoli jen mluvící hlavy, jak je v Česku trochu zvykem. Platí to i pro naše dva moderátory sportu, kteří si obsah relace chystají sami,“ říká Pavel Cyprich, šéfredaktor TV zpravodajství.





Reklama




Vybrané články