Quantcast

První komerční kvantový satelit SpeQtral-1

| redakce | tisk

Singapurská společnost SpeQtral oznámila, že zahájila přípravy na misi, jejímž cílem je postavit a vypustit satelit pro distribuci tzv. kvantového klíče. Satelit by přenášel tzv. kvantové klíče na mezikontinentální vzdálenosti pro partnery po celém světě.

Družice SpeQtral-1, jejíž start je naplánován na rok 2024, je jedním z prvních satelitů QKD postavených komerční společností.

Co je kvantová distribuce klíčů (QKD)?
Jedná se o soubor postupů pro přenos tajných zpráv s bezpečností zaručenou základními principy kvantové mechaniky. Kvantová distribuce klíčů umožňuje bezpečnou komunikaci pomocí kvantové mechaniky.

SpeQtreal-1 (foto: SpeQtral)
▲ SpeQtreal-1 (foto: SpeQtral)

Obě strany mohou vytvořit náhodný tajný sdílený klíč, který lze později použít k šifrování a dešifrování zpráv. Kvantová distribuce klíčů je někdy nesprávně nazývána kvantovou kryptografií, přestože se jedná pouze o nejznámější problematiku v této oblasti.

Nová družice SpeQtral-1 prokáže technologickou proveditelnost symetrického mezikontinentálního přenosu mimo pásmo se zaměřením na uspokojení praktických potřeb komerčních koncových uživatelů. V této komerční pilotní fázi mohou společnosti, které chtějí zabezpečit datovou komunikaci pomocí QKD, využít satelit SpeQtral-1 k získání kvantových klíčů.

Technologické řešení QKD společnosti SpeQtral je klíčovou součástí při budování globálních kvantových komunikačních sítí.

QKD (Quantum Key Distribution) využívá na rozdíl od současných matematických šifrovacích technologií kvantovou fyziku k distribuci symetrických šifrovacích klíčů, které lze použít k zabezpečení komunikačních sítí. Platforma QKD společnosti SpeQtral umožňuje vytvářet a distribuovat výpočetně nezničitelné šifrovací klíče s využitím fyzikálních zákonů namísto matematických algoritmů.

Družicovou misi podporuje singapurská národní kosmická agentura, Úřad pro vesmírné technologie a průmysl ("OSTIn"), v rámci Programu rozvoje vesmírných technologií ("STDP"). Díky poslednímu kolu financování vedenému společností Xora Innovation urychlí toto partnerství veřejného a soukromého sektoru vývoj a implementaci kvantové komunikace ve vesmíru.

SpeQtral bude spolupracovat s místními a mezinárodními partnery na realizaci vize globální sítě QKD. Na této misi bude spolupracovat Centrum pro kvantové technologie při Národní univerzitě v Singapuru, z něhož byla společnost SpeQtral vyčleněna.

Družice SpeQtral-1 bude také důležitou součástí programu "Kompletní mezinárodní případy využití komerčních provozních aplikací a služeb QKD" financovaného Evropskou kosmickou agenturou (ESA). ("INT-UQKD").

Tento program zahrnuje účast konsorcia evropských institucí na vytvoření spojení QKD mezi Singapurem a Evropou.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články