Quantcast

Vyneseno 49 nových satelitů Starlink

| redakce | tisk

Paket 49 satelitů Starlink, který byl vynesen z mysu Canaveral na orbitální dráhu nosnou raketou Falcon 9 v úterý 18. ledna večer ve 21:02:40 (ve středu ve 02:02:40 SEČ), obsahoval 2000. internetový satelit Starlink.

Úspěšným vypuštěním posledních 49 družic společnosti SpaceX se celkový počet postavených a vypuštěných družic Starlink zvýšil na 2042, včetně prototypů a testovacích kusů, které se již nepoužívají.

Start mise byl původně naplánován na pondělí 17. ledna večer, ale společnost SpaceX jej o jeden den odložila, aby vyčkala na zlepšení povětrnostních podmínek v místě startu prvního stupně rakety Falcon 9 v Atlantiku 650 km od Floridy poblíž Baham.

Vynesení satelitů Starlink (foto: SpaceX)
▲ Vynesení satelitů Starlink (foto: SpaceX)

Navzdory technickému zpoždění (posunutí startu o 24 dní) raketa Falcon 9 úspěšně odstartovala z odpalovací rampy LC-39A Kennedyho vesmírného střediska ve 21:02 místního času.

První stupeň rakety Falcon 9 úspěšně přistál o devět minut později na plošině. První stupeň rakety - vedlejší číslo B1060 - debutoval 30. června 2020 vynesením navigační družice GPS americké armády.

Jednalo se o desátý let téhož prvního stupně a 36. vyhrazený start Starlinku. Jednalo se o 103. misi společnosti SpaceX.

Společnost SpaceX potvrdila, že má již 1469 aktivních družic Starlink a 272 družic, které jsou stále na operačních oběžných drahách. Laserové mezisatelitní spoje, které slouží k přenosu internetového provozu z družice na družici bez průchodu pozemní stanicí (uplink), mají být brzy aktivovány.

Mise Starlink 4-6 připravuje půdu pro další dva starty Falconu 9 z Floridy 27. ledna a 29. ledna, které vynesou italskou družici dálkového průzkumu Země a další skupinu družic Starlink.

zdroj: satkurier.pl + SpaceX





Reklama




Vybrané články