Quantcast

Leopardice v rámci pásma Měsíc velkých koček na Viasat Nature

| redakce | tisk

Z temných zákoutí lesů Serengeti se kdykoliv bez varování může vynořit leopardice, královna a přízrak, která zde číhá na svou kořist.

Má taky proč - má pětiměsíční mládě, které musí nakrmit. Pro někoho její útok bude znamenat náhlou a předčasnou smrt, ale pro ni a jejího potomka přežití na dalších pár dní. Leopardice dokáže být celé dny takřka neviditelná, načež se vynoří jako stín a zaútočí náhle a neočekávaně.

Leopardice (foto: Viasat)
▲ Leopardice (foto: Viasat)

První měsíce života představují pro leoparda největší nebezpečí. Mládě je bezbranné a vydané napospas nepřátelům. Minimálně ve chvíli, kdy máma loví nebo na chvíli přestane dávat pozor. Zajímavé je, že největšími nepřáteli leopardů jsou také kočkovité šelmy - lvi. Ti dokážou využít jakékoliv příležitosti k útoku.

Ve chvíli, kdy leopardice a její mládě nejsou v přímém nebezpečí, snaží se matka zajistit pro oba potravu a vodu. Úzké řeky parku Serengeti poskytují v sezóně vody dostatek, ale jakmile nastane sucho a prameny vysychají, je boj o tekutiny mnohem náročnější. Poslední zdroje pitné vody se skrývají ve stínu lesů. K jídlu jsou pak ideální selátka prasete bradavičnatého, skrývající se ve svých norách. Jen najít včas tu správnou noru.

Leopardice (foto: Viasat)
▲ Leopardice (foto: Viasat)

Mladý leopard musí mamahotel brzy opustit. Do teritoria jeho matky přišel nový nápadník a „puberťák“ tak musí hledat teritorium nové. Navíc brzy získá dvě nové, mladší sestry. Ty se brzy mohou stát královnami lesů a převzít tak žezlo po své matce. Záběry páření leopardů jsou velkou raritou - tohle se podaří natočit skutečně jen málokomu.

To vše je obsahem poutavého dvoudílného televizního seriálu s názvem Leopardice. Jeho první díl vysílá v premiéře kanál Viasat Nature, od pondělí 2. května ve 20:00 v rámci pásma pořadů Měsíc velkých koček. Nenechte si ujít pohled na tyto nádherné kočky!

Trailer:

zdroj: Viasat





Reklama




Vybrané články