Quantcast

Falcon 9 vynesl satelit Nilesat 301

| redakce | tisk

Dne 8. června společnost SpaceX úspěšně vypustila do vesmíru egyptský telekomunikační satelit Nilesat 301 - družice bude umístěna na pozici 7°W. Start rakety Falcon 9 se uskutečnil z mysu Canaveral. Jednalo se o první komerční start geostacionárního nákladu v tomto roce.

Družice Nilesat 301, postavená ve Francii společností Thales Alenia Space, nahradí družici Nilesat 201, která byla vypuštěna v roce 2010.

Po úspěšném startu zahájila družice Nilesat 301 patnáctiletou misi, jejímž cílem je poskytovat služby televizního vysílání a internetového připojení v Egyptě a dalších částech Afriky a Blízkého východu.

Raketa Falcon 9 odstartovala ve středu 8.6.2022 v 17:04 místního času (21:04 SEČ) ze startovací rampy LC-40 na vesmírné stanici Cape Canaveral na Floridě a zahájila 33minutovou misi, jejímž cílem bylo vynést družici Nilesat 301 na prodlouženou přenosovou oběžnou dráhu ve výšce téměř 45 000 km nad Zemí.

Nový satelit, který vlastní egyptský operátor Nilesat, jenž je z velké části kontrolován egyptskou vládou, by měl pracovat na geostacionární dráze (GEO), 36 000 kilometrů nad rovníkem na pozici 7° západní délky, kde bude poskytovat televizní vysílání a internetové služby.

Pro závěrečné manévry k dosažení konečné operační dráhy bude Nilesat 301 používat vlastní pohonný systém.

Je třeba dodat, že start družice Nilesat 301 byl 23. úspěšným startem rakety Falcon 9 v letošním roce a prvním startem družice směřující na geostacionární dráhu, která je oblíbeným místem pro satelity vysílající televizní kanály.

Zajímavostí je, že se jednalo o první skutečně komerční start na geostacionární dráhu na světě v roce 2022.

První stupeň Falconu 9 se úspěšně vrátil na Zemi a dokončil tak svůj sedmý let.

Vypuštění družice Nilesat 301 bylo prvním ze šesti startů rakety Falcon 9 naplánovaných na červen. 18. června má společnost SpaceX na programu vypuštění německého vojenského radarového sledovacího satelitu z kosmodromu v Kalifornii a v polovině až na konci června dvě mise z Floridy se satelitem Globalstar a dalšími družicemi Starlink.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články