Quantcast

NileSat 301 bude vynesen 10. června

| redakce | tisk

Společnost SpaceX potvrdila, že 10. června vynese nosná raketa Falcon 9 geostacionární telekomunikační družici NileSat 301. Stane se tak v případě, že budou dobré povětrnostní podmínky.

Start s egyptskou družicí proběhne ze startovací rampy SLC-40 na stanici Cape Canaveral Space Force Station v 1:00 ráno floridského času. Spuštění bylo odloženo již 30. dubna.

Společnost SpaceX rovněž potvrdila, že na žádost provozovatele bude družice umístěna na mírně vyšší oběžnou dráhu, což bude vyžadovat přídavné spalování. To znamená, že nedojde k přistání prvního stupně rakety Falcon 9.

Zajímavé je, že o tři dny dříve z Mysu Canaveral (7.6.2022 v 15:30 GMT) se uskuteční další důležitý start ze startovací rampy LC-39A. Raketa společnosti SpaceX vynese kosmickou loď Dragon 2 na její pátou zásobovací misi k Mezinárodní vesmírné stanici. První stupeň rakety Falcon 9 zde přistane na bezpilotní lodi v Atlantickém oceánu.

Smlouva o výstavbě a vypuštění byla podepsána již v lednu 2020. Satelit postavený společností Thales Alenia Space měl být původně vypuštěn v roce 2022. Odložení startu způsobila epidemie Covidu.

Družice NileSat 301 byla postavena na platformě Spacebus 4000-B2 a při startu bude vážit přibližně 4 000 kg, přičemž její životnost je navržena na více než 15 let.

NileSat 301 bude složit na pozici 7°W a bude spolupracovat s družicí NileSat 201 na stejné pozici a poskytovat služby v Ku pásmu na Blízkém východě a v severní Africe.

Satelit NileSat 301 také pomůže rozšířit služby společnosti v oblasti komunikace v pásmu Ku a televizní vysílání ve dvou nových hlavních regionech v Africe a zároveň poskytne širokopásmové připojení v Ka pásmu v celém Egyptě.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články