Quantcast

Eutelsat Hot Bird 13C ukončil šíření programů na 13E

| redakce | tisk

Na evropském satelitním systému Eutelsat Hot Bird, který se nachází na orbitální pozici 13°E, došlo k významné změně. Eutelsat Hot Bird 13C, jeden ze satelitů Hot Bird, zde ukončil poskytování svých služeb.

Všechny transpondéry a s tím i spojené služby (přenos televizních, rozhlasových a datových služeb) byly převedeny na nový satelit Eutelsat Hot Bird 13G, jenž byl uveden do komerčního provozu na konci května 2023. Po přesunu transpondérů na novou družici se technické parametry multiplexů nezměnily, zůstalo i pokrytí EMENA (Evropa, Střední východ a severní Afrika) s tím, že mimo hlavní zónu pokrytí se mohly příjmové podmínky změnit (zlepšit, zhoršit). Pro diváky ve střední Evropě se příjmové podmínky nezměnily.

Satelit Eutelsat Hot Bird 13C byl vynesen pod názvem Hot Bird 9 dne 20. prosince 2008 nosnou raketou Ariane 5 ECA. Dodavatelem kosmického aparátu byla společnost EADS Astrium.

Eutelsat Hot Bird 13C je vybaven celkem 64 transpondéry, které mohou pracovat v celém kmitočtovém Ku pásmu (10,7 až 12,75 GHz) se šířkou pásma 24, 33, 36, 47 a 50 MHz. Satelit v únoru 2009 na pozici 13°E nahradil družici Hot Bird 7A.

Jaké bude další poslání satelitu Eutelsat Hot Bird 13C zatím není známo. Faktem je, že očekávaná životnost této družice je minimálně 15 let, což znamená, že je již na konci své projektované životnosti. Nicméně může mít dostatek paliva k poskytování služeb na další orbitální pozici.

Nový Eutelsat Hot Bird 13G, který nahradil Eutelsat Hot Bid 13C, byl vynesen nosnou raketou Falcon 9 společnosti SpaceX z kosmodromu Cape Canaveral na Floridě (USA) začátkem listopadu 2022. K separaci plně elektrického satelitu došlo 35 minut po startu a první inicializace proběhla po třech hodinách od startu.

Eutelsat Hot Bird 13G je vybaven také kapacitou EGNOS GEO-4 pro Agenturu Evropské unie pro kosmické programy (EUSPA). Kapacitu EGNOS GEO-3 poskytuje Eutelsat na své družici Eutelsat 5 West 5 5°W).

Eutelsat Hot Bird 13G spolu s novým satelitem Eutelsat Hot Bird 13F, na kterém stále ještě probíhají technické testy, budou zajišťovat služby na pozici 13°E a postupně nahradí i zbývající postarší družice Eutelsat Hot Bird 13B a Eutelsat Hot Bird 13E.





Reklama




Vybrané články