Quantcast

Kaon KTSC-570 - DVB-S a DVB-T v jednom

| Tisk

Kaon KTSC-570 - DVB-S a <span class=DVB-T v jednom!">Řada zájemců o příjem digitálních signálů má zájem nejen o příjem programů ze satelitu, ale i sledování digitální terestrické televize (DVB-T), která si získává u samotných uživatelů stále větší popularitu. Pro příjem satelitního vysílání (DVB-S) a terestrického (DVB-T) potřeboval zájemce obvykle dva set top boxy. Doba se mění, výrobci přístrojů reagují na požadavek "dva v jednom" výrobou kombo zařízení, které vyhoví požadavkům příjmů digitálních družicových a pozemních signálů.

V katalogu výrobků Kaon se objevila hned 4 hlavní kombo zařízení - pro terestrický a satelitní příjem modely KTSF-570 (bez CI slotů) a KTSC-570 (se 2 CI sloty) a kabelový a satelitní příjem set top boxy KCSF-570 (bez CI slotů) a KCSC-570 (se 2 CI sloty). Navíc všechny 4 modely výrobce na svých stránkách představuje bez vestavěného modulu a pak ještě s vestavěným modulem Cryptoworks, Conax nebo Nagravision. Celkem nabízí 16 kombo modelů! Otázkou je, kolik z nich se postupně dostane i na náš trh.

K testům se mi podařilo získat model Kaon KTSC-570, což je satelit + terestriál v jednom se dvěma sloty standardu Common Interface. Vzorek nemá žádný vestavěný dekodér.

PŘEDNÍ PANEL
Na předním panelu stříbrného set top boxu Kaon KTSC-570 (dále jen Kaon) se vlevo nachází tlačítko Standby, dále pak 4 číslivový sedmi segmentový displej. Kolem něj jsou funkční tlačítka - 2 pro přepínání programů, dále tlačítka Menu, Exit a 2 pro ovládání hlasitosti. Napravo pod dvířky jsou dva sloty pro vložení libovolných modulů. Otestoval jsem CAM Cryptoworks v.1.15, který fungoval bez problémů.

Kaon KTSC-570 - DVB-S a <span class=DVB-T v jednom!">ZADNÍ PANEL
Vzadu je umístěn vstup a výstup terestrické antény, vstup pro satelitní anténu a LNB OUT pro prosmyčkování s dalším satelitním (analogovým nebo digitálním) receiverem, sériové rozhraní RS-232, RF LOOP IN, TV OUT, 4 konektory cinch (1 pro napájení 12V/50mA, 1 pro video a dva pro audio /L+R/). Nakonec jsou tu dvě zásuvky SCART, digitální audio výstup SPDIF a velmi žádaný kolébkový vypínač.

DODÁVANÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ
Spolu se set top boxem Kaon a dálkovým ovládačem (včetně baterií) je dodávána několikastránková příručka a nezbytné propojovací kabely.

Dálkový ovladač je ve stříbrno-černém provedení. V horní části DO je tlačítko standby, T/S (viz. dále), numerická tlačítka, dvojice tlačítek pro přepínání programů a ovládání hlasitosti, volbu audio stopy, Mute (potlačení hlasitosti), tlačítko OK a okolo 4 funkční tlačítka, dále tlačítka Exit, Menu, barevná tlačítka, dále několik funkčních tlačítek a pak také pro ovládání modelu přístroje Kaon s HDD (testovaný model HDD nemá).

OSD MENU
Kaon KTSC-570 - DVB-S a <span class=DVB-T v jednom!">Grafické menu mne velmi potěšilo - je velmi povedené, rychlé a přehledné. Při prvním spuštění po mne přístroj požadoval nastavení jazyka ve kterém bude komunikovat. Mezi mnoha jazyky nechybí ani české menu. Dále přístroj požadoval nastavení jazyka titulků a preferované audio stopy.

OSD menu přístroje je společné pro DVB-T a DVB-S a obsahuje celkem 7 položek - Instalace (1), Seznam kanálů (2), Editace seznamu kanálů (3), Průvodce programem (4), Nastavení systému (5), CI přístupový modul (6), Obslužný program (7).

Položku (1) nyní vynechám, neboť o ni bude zmínka v další části recenze. Menu (2) slouží pro výpis nainstalovaných televizních nebo rozhlasových programů a to buď DVB-T nebo DVB-S, dále lze zde programy třídit podle abecedy (vzestupně, sestupně), podle zámku kanálů a výpis všech nainstalovaných programů.

V submenu (3) lze programy přidávat do některé ze 4 favoritních skupin, zamykat, mazat a přejmenovávat. Dále je tu možné programy přesouvat či nastavovat přeskočení (skip) kanálu.

Pod položkou (4) najdeme EPG - tedy elektronický programový průvodce. Jinými slovy přehled právě vysílaných a následujících pořadů včetně informací o dalších pořadech (pokud jej provozovatel vysílá).

V menu (5) si může uživatel přijímač nakonfigurovat podle svých požadavků již vzpomínaný jazyk menu, audia a titulků, výstup SCARTu, typ obrazovky, trvání informačního proužku při přepínání programů, čas, výstupní kanál modulátoru, dětský zámek, SPDIF a další. Nechybí zde ani možnost uvést přijímač do továrního nastavení. Menu (6) zobrazí informace o nainstalovaných přístupových modulech.

Kaon KTSC-570 - DVB-S a <span class=DVB-T v jednom!">Menu (7) přináší 4 typy obslužných programů - Hry (viz. dále), Demonstration, Kalendář, SacoDX. Submenu Demonstration slouží pro demo účely - přístroj ukáže možnosti fungování a ovládání přístroje. Menu Kalendář nepotřebuje komentář a SatcoDX slouží pro přenos dat (settingu) ze specializovaného serveru s přehledy satelitních TV/R programů.

ZKUŠENOSTI S PŘÍJMEM
Musím se přiznat, že jsem byl na přístroj Kaon velmi zvědavý. V rukou jsem sice měl již několik satelitních modelů tohoto výrobce, ale terestriál ani kombo dosud ne. Proto mne zajímalo v první řadě fungování přístroje s DVB-T.

* DVB-T
Jak jsem již uvedl výše, menu přístroje je společné pro DVB-S i DVB-T. V menu jsem vybral Instalace (1) a z podnabídky jsem mohl vybírat mezi "DiSEqC: Nic, přepínač" (a), "DiSEqC: Motor (DiSEqC 1.2)" (b), "DiSEqC: USALS" (c) a "pozemní hledání" (d). Zvolil jsem možnost "d". Objevila se mi tabulka s kanály od 5. do 12. a od 21. do 69.kanálu. Přístroj mi umožnil vybrat kanály, chci skenovat. Samozřejmě je možné automaticky skenovat i celé kmitočtové pásmo.

Kaon bez problémů našel všechny programy v obou aktuálně dostupných pražských multiplexech Českých Radiokomunikací (ČRa) a Czech Digital Group (CDG). Prodleva mezi přepínanými programy byla velmi nízká, což mne zároveň potěšilo. Mezi televizními a rozhlasovými programy se přepíná tlačítkem se symbolem noty.

Kaon KTSC-570 - DVB-S a <span class=DVB-T v jednom!">* DVB-S
Vyzkoušel jsem i satelitní část přístroje a příjem několika družic. Přijímač podporuje DiSEqC 1.2 i USALS. S parabolou a DiSEqC motorem HH-120 jsem otestoval jen funkčnost USALS. Zadal jsem zeměpisnou délku a šířku místa příjmu a vybral satelit (Astra 2), který chci přijímat (a nainstalovat). Motor přesměroval na pozici 28,2°E a po chvíli ukázal signál. Přístroj mi nabídl skenování všech programů podle informací v databázi transpondérů či podle NIT informací na transpondérech. Přístroj může vyhledat všechny programy, nebo podle nastavení jen volné programy.

Potěšilo mne, že na pozici Astra 2 / Eurobird-1 našel přístroj i interaktivní kanály britské veřejnoprávní BBC a také interaktivní kanály Sky Active operátora Sky Digital.

Do paměti přístroje jsem vedle pozice Astra 2 uložil i volné programy ze satelitu Astra 1 (19,2°E) a všechny programy ze satelitu Hot Bird. I po obsazení značné volné kapacity přístroje nedošlo k žádnému zpomalení načítání menu či jiným podobným neduhům.

Po nainstalování satelitních programů jsem mohl využít tlačítko T/S na dálkovém ovládání, které slouží pro přepínání mezi terestrickým a satelitním příjmem. Prodleva mezi DVB-T a DVB-S jsou asi 2 sekundy. Zprovoznění terestrických a satelitních programů se mi podařilo na první nastavení.

CITLIVOST TUNERU (DVB-T)
Kaon KTSC-570 - DVB-S a <span class=DVB-T v jednom!">Příručka, která se dodává k přístroji neobsahuje informace o citlivosti tuneru pro příjem DVB-T. Podle provedených praktických testů má přístroj standardní citlivost tuneru, která je vhodná pro příjem místních a nedalekých digitálních signálů.

EPG (DVB-T, (DVB-S)
EPG - tedy Elektronický programový průvodce jsem původně nechtěl ani nijak zvlášť testovat - tedy pokud jde o DVB-T. Ale přece jen mne zajímalo, jak si poradí s českými znaky u programů paketu Českých Radiokomunikací. Zde přístroj pracoval naprosto bezchybně včetně českých znaků! Jediný znak, který nebyl ošetřen je jen "ť". Jediné, co mohu EPG vytknout je zobrazení pouze části podrobných informací o pořadu.

Otestoval jsem EPG i u DVB-S programů v rámci paketu UPC Direct na satelitu Astra. Přijímač si v tomto případě s českými znaky neporadil a choval se jako většina přístrojů - tj. místo znaků s diakritikou zobrazoval zástupné symboly.

TELETEXT
Kaon podporuje i teletext vložený ve VBI (příjem teletextu na televizoru s teletextovým dekodérem). Módní záležitostí je OSD teletext, tj. teletext, který se přijímá přímo na set top boxu. I testovaný Kaon má OSD teletext.

VBI teletext funguje bezproblémově jak na DVB-S, tak i na DVB-T kanálech. Horší je to i DVB-T kanálů, kdy OSD teletext nefungoval korektně - vypadávaly řádky, písmena apod. Srovnával jsem v ten okamžik s VBI TXT, kde bylo vše v pořádku.

AUDIO STOPY
Vlastností přijímačů Kaon je volba audio stop. Uživatel si může v menu přijímače vybrat preferovaný jazyk, který chce u všech multijazyčných kanálů přijímat. Horší je to v okamžiku, kdy chceme u jednoho programu změnit audio track na jiný a uložit jej do paměti. Bohužel, přístroj toto neumožňuje. Při opětovném spuštění multijazyčné stanice jde audio track podle nastavení v menu, případně přístroj nastaví na první audio stopu v seznamu.

Paradoxně poněkud odlišná je situace v oblasti ukládání levého/pravého kanálu. Zde si přijímač bez problému zapamatuje poslední nastavení, levý či pravý kanál či mono, nebo stereo příjem stanice.

Kaon KTSC-570 - DVB-S a <span class=DVB-T v jednom!">HRY
Pro chvíle odpočinku, odreagování nebo čekání na skončení bloku reklam si může uživatel zahrát některou z pěti jednodušších her. K dispozici je Tetris, Hexa, Puzzle, Slider a Mine.

AKTUALIZACE FIRMWARE
Aktualizace firmware přístroje je možná pomocí souborů na internetu. Uživatel přístroje si může stáhnou nový firmware (pokud je k dispozici) v sekci Podpora webu www.kaonmedia.com . Testovaný přístroj měl k dispozici nejnovější verzi firmware.

Pro update firmware je zapotřebí null modem kabel, počítač a nezbytný ovládací program pro aktualizaci software a nový firmware pro přijímač.

VÝHODY "KOMBA" KAONU
Pro koho je kombo od Kaonu určeno? Učitě divákům, kteří mají zájem o příjem digitálních programů z DVB-T a DVB-S zároveň a kteří jsou v dosahu některého vysílače DVB-T. Přístroj Kaon bude nejzajímavější pro diváky v Praze a ve Středních Čechách (v dosahu DVB-T), neboť za velmi příznovou cenu získají přístroj pro příjem DVB-T a DVB-S a také pro sledování českých televizních a rozhlasových programů. Uživatel nepotřebuje ani modul a dekódovací kartu Czech Link, neboť české programy může přijímat z DVB-T, kde je navíc i Nova, TV Praha ale i Óčko.

ZÁVĚR
Korejská firma Kaon má v nabídce 4 hlavní podoby kombo zařízení pro příjem terestrické a satelitní, resp. kabelové a satelitní televize a rádia. Testovaný model KTSC-570, který je určen pro DVB-T a DVB-S, na mne udělal velmi dobrý dojem. Menu přístroje je do češtiny velmi dobře přeloženo a je vidět, že na něm výrobce a dovozce odvedli velký kus práce. Přístroji mohu vytknout pouze špatnou funkci OSD teletextu u DVB-T stanic a nemožnost uložení vybrané audio stopy u televizních a rozhlasových stanic. Kaon KTSC-570 je možné pořídit za cenu do 8000,-Kč.

Za zapůjčení přístroje k testům děkuji firmě Omko, Staňkova 33, Brno, www.omko.cz .

HODNOCENÍ
+ graficky povedené a rychlé menu
+ české menu
+ podpora češtiny v EPG u terestrických stanic
+ modulátor
+ možnost uložení levého/pravého kanálu
+ OSD teletext, DVB titulky
+ 2 sloty CI
+ DiSEqC 1.2, USALS (pro DVB-S)
- neumí uložit vybranou audio stopu
- u DVB-T kanálů OSD TXT nepracuje korektně

VYBRANÉ TECHNICKÉ PARAMETRY KAON KTSC-570
* 4000 předvoleb pro TV a R programy (DVB-S)
* 1000 předvoleb pro TV a R programy (DVB-T)

TERESTRIAL TUNER
* rozsah vstupních kmitočtů 147...230 MHz / 470...860 MHz
* demodulace COFDM 2k/8k
* ochranný interval: 1/4, 1/8, 1/16, 1/32
* modulace: QPSK, 16-QAM, 64-QAM
* šířka pásma: 8 MHz

SATELLITE TUNER
* demodulace: QPSK
* FEC: 1/2, 2/3, 3/4, 5/6, 7/8
* vstupní rozsah: 950 ~ 2150 MHz
* symbol rate: 2 ~ 45 Mbaund

SPOLEČNÉ VLASTNOSTI
* video rozlišení: 720 px x 576 řádků
* vstupní bit rate: max. 90 Mbit/s


* obrazový formát: 4:3, 16:9
* audio dekódování: MPEG/ Musicam Layer I a II (dual, stereo, joint stereo)
* A/V vstupy: 2x SCART (CVBS, RGB)
* odběr méně jak 30 W (v provozu)
* napájení přijímače: AC 90 ~ 250V, 50/60 Hz
* hmotnost: 2,5 kg
* rozměry: 340 x 60 x 250 mm
* barva přijímače: stříbrná

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články