Quantcast

Vantage X101SCI - levný a kvalitní set top box s CI sloty

| Tisk

Vantage X101SCIMinule jsem vám představil velmi levný FTA přijímač Pixx plus, dnes se budu věnovat přijímači poměrně u nás neznámé značky Vantage. Na našem trhu se objevil typ X101SCI, který jsem měl k dispozici na testování.

Jedná se o levný přijímač s dvěma CI sloty. Korejská firma Vantage Digital vyrábí celkem 6 modifikací tohoto přijímače. V posledních dnech se u dodavatele těchto přijímačů objevil „nejvyšší“ typ X121SCI, který by měl kromě dvou CI slotů obsahovat také dvě čtečky dekodéru Conax.

Popis přijímače

Na předním panelu se nachází kromě displeje základní tlačítka pro obsluhu přijímače. Pod odklopným víčkem nalézáme dva CI sloty. Na zadním panelu se nachází dva F konektory (vstup a výstup), dva konektory SCART (video + TV), anténní vstup a výstup, koaxiální S/PDIF konektor, RS 232 konektor, dva audio cinch výstupní konektory a jeden cinch video výstupu.

Menu přijímače

Vantage X101SCIHlavní menu má přehlednou strukturu a je k dispozici také v češtině. První nabídka se zabývá instalací. Jsou zde k dispozici snad všechny družice na celé orbitální dráze. Pro natáčení je k dispozici funkce Diseq 1.2 nebo USALS. Pro vyhledání programů lze použít automat nebo ruční vyhledávání podle parametrů včetně PIDů.

Druhá nabídka se zabývá nastavením. Zde máme k dispozici volbu jazyka menu, zvukového doprovodu, jazyku teletextu (!), jazyka titulků a jazyka EPG (!). Tento přijímač má dokonce spořič obrazovky, tak jak ho známe z PC. Podle mě zcela zbytečná funkce, naštěstí jde vypnout..

Třetí nabídka se věnuje nastavení kanálu. Zde najdeme všechny editační funkce přijímače. Kanály lze přesouvat (bohužel jen jednotlivě), mazat, přejmenovávat a uzamčít. Programy lze zařazovat do 9 favoritních skupin. Lze dokonce mazat celé satelity nebo jednotlivé transpondéry.

Čtvrtá nabídka slouží k nastavení rodičovskému zámku a pátá obsahuje čtyři vestavěné hry. Poslední nabídka se věnuje vloženým CI modulům.

Popis a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední neoficiální firmware 00.14.00.15H-O (z 8.6.06). Upgrade proběhl bezproblémově. Automatické vyhledávání programů je velmi rychlé. Přijímač prohledává družice „bleskem“. Výrobce tuto funci označuje jako „super signal finder“.

Vantage X101SCIProhledání 82 transpondérů na družici Turksat na pozici 42° východně trvalo přijímači cca 2,5 minuty! A to se jedná o satelit, kde jsou většinou scpc kanály. Přijímač uložil do paměti 148 TV programů. Pro srovnání scan družic Astra na 19° východně (68 transpondérů) trval přijímači pod 2 minuty a to uložil do paměti 688 TV kanálů.

Přepínání mezi programy je standardní. Je pravdou, že u scpc kanálů jsem čekal větší rychlost, vzhledem k tomu, jakou rychlostí byly programy vyhledány. Přijímač byl schopen naladit programy v celém rozsahu SR 1-45 Msym/s. Program TRSP na družici Eutelsat Sesat s SR 1 Msym/s vyhledal okamžitě, bez jakýchkoliv dodatečných korekcí parametrů.

Síla a kvalita signálu je zobrazována pouze proužkovým ukazovatelem.

Přijímač umí uložit audio track na předvolbu a hravě si poradí i s uložením levého nebo pravého audio kanálu na předvolbu. Přijímač má i vestavěný teletext (OSD i VBI). České znaky se zobrazují v pořádku, jen velká písmena bez diakritiky. Velikost okna teletextu je téměř přes celou obrazovku a je velmi pěkně čitelný. České titulky se zobrazovaly také v pořádku (testováno na NGC a Extreme Sport).

Přijímač si poradí i se zobrazováním jiných znakových sad v teletextu, jako je turečtina nebo ruština. Musím se přiznat, že korektní azbuka na teletextu ruské ORT v C pásmu mě příjemně překvapila.

Citlivost tuneru je velmi dobrá. Přijímač si bez problémů poradil s dx příjmem kanálu „The Pentagon Channel“ na družici Intelsat 10-02, s programy BBC na Astře 2D apod.

Rovněž jsem vyzkoušel příjem v C pásmu. Tradičně jsem naladil mé oblíbené ruské programy na družici Express AM1 (3677 R), kde se používá vysoká SR 33.477 Mbps. Příjem byl v pořádku. Přijímač rovněž umí automaticky přepnout na normu NTSC, která se také v C pásmu používá.

Neoficiální firmware obsahuje také funkci emulace kódovaných programů v systémech irdeto, viaccess, nagravision, cryptoworks a biss. Na tomto místě je třeba připomenout, že sledování placené televize bez řádného placení poplatků je protiprávní.

Jedinou drobnou chybu jsem našel v nefunkčním tlačítku TV/SAT na DO. Přijímač stále generoval na pinu 8 TV scart konektoru přepínací napětí.

Spolupráce s CI moduly

Spolupráce s CI moduly byla v pořádku. Komunikace mezi přijímačem a vloženým modulem byla velmi svižná. Informace o vložené kartě se zobrazovaly bez jakéhokoliv grafického omezení. Rovněž přepínaní mezi zakódovanými programy bylo velmi rychlé. Úspěšně jsem vyzkoušel moduly AlphaCrypt 3.05, Cryptoworks 1.15.015 a 3.02.007, Technisat Cryptoworks, Conax 4.00e, Neotion, Viaccess 1.20, Matrix, X-cam a T-Rex modul. Pouze modul Matrix a X-cam blokuje použití emu.

Při součastném použití karet Slovaklink a Czechlink (při vypnutém emu) se neobjevovala žádná rušivá hláška.

EPG

Informační lišta ukazuje název současného a následujícího pořadu. Dají se také vyvolat podrobné informace o pořadu, bohužel cca po 5 sec toto okno samo zmizí. Stabilně jsou tyto informace k dispozici v samotném EPG, jen v menším okně. Škoda, že tohle okno nejde zvětšit. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá. Byl jsem velmi potěšen správným zobrazováním českých znaků na kanálech UPC Direct.

Vůbec EPG bylo na velmi vysoké úrovni. Nedocházelo k žádnému ořezávání textů informací. Správné zobrazování azbuky u paketu NTV plus bylo samozřejmostí. Pokud je vysíláno více jazykových verzi EPG, přijímač umožňuje zvolit v hlavním menu jaký jazyk preferujete. Multijazyčné EPG používá např. UPC Direct.

Spolupráce s PC



Komunikace mezi PC a přijímačem probíhala přes port RS 232. Na přenos firmwaru se používá program Winup 2.2. Upgrade probíhal vždy bezproblémově. Na úpravu settingu je k dispozici editor Vantage Uploader 1.0.13. Oficiální podpora pro tento přijímač.

Závěr

Velmi zajímavý přijímač, který mě příjemně překvapil. Na některých fórech byl Vantage označen jako pokračovatel legendárního Humaxu 5400. S tím by se zatím dalo jistě polemizovat. Softwarová podpora je zatím na velmi dobré úrovni. Bezchybná čeština v EPG vám určitě udělá radost. Velmi rychlé vyhledávání programů mě také velmi potěšilo.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě OMKO, Kaštanová 62, Brno ( www.omko.cz ) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články