Quantcast

TV Nova už může oficiálně vysílat v DVB-T v celém Česku

| Tisk

logo TV Nova se nemůže už vymlouvat na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), že ji brání šířit program v DVB-T. Nejen na Domažlicku, ale v celé ČR může oficiálně vysílat.

Televize Nova je oprávněna digitálně vysílat na celém území ČR, a to ve kterékoliv sítí určené pro DVB-T. Rozhodla o tom RRTV. Ta schválila žádost, kterou Nova požadovala úředně potvrdit.

Přestože se digitálně na Domažlicku vysílá od 1. listopadu 2006, program Novy nebyl v digitálu k dispozici. Petr Dvořák, generální ředitel TV Nova, se vymlouval, že k tomu potřebuje souhlas, bez kterého vysílat v DVB-T není možné.

Předseda RRTV Václav Žák médiím potvrdil, že radní a TV Nova si musely ujasnit, jak vypadá licence Novy po změně zákonů souvisejících s vysíláním. V původní licenci byl mimo jiné rozsah vysílání v Česku určen tzv. souborem technických parametrů vč. analogových kmitočtů. Nyní to zákon udává pomoci určení územního rozsahu.

Lidé na Domažlicku by se měli v DVB-T dočkat kromě programů České televize (ČT1, ČT2, ČT24, ČT4 Sport) i televize Nova. Ta zatím nesdělila, kdy se tak stane.

V současné době se v DVB-T vysílá v Praze, Ostravě a Brně. V řádném digitálním vysílání je v provozu přechodný „multiplex A“ provozovaný Radiokomunikacemi a.s. V tzv. experimentu se vysílá i na Domažlicku. V prvním polovině roku 2007 by na řadu mělo přijít Ústecko.

Domažlicko je první oblastí, kde bude nutné současné analogové vysílání vypnout kvůli nástupu digitálního rozhlasového vysílání v sousedním Německu. To ruší televizní signál. Stejný problém je i v regionu Ústí nad Labem. Analogová televize podle předběžných odhadů skončí na Domažlicku ke konci prvního pololetí příštího roku.

Televize Nova kvůli rušení svého analogového signálu v oblasti Šumavy našla ve spolupráci s Radiokomunikacemi a.s. řešení.



Program Novy si mohou diváci naladit v Klatovech od 21.12.2006 na kanále 11 se stejnou polarizací.

V Železné Rudě od 19.12.2006 na kanále 26 se stejnou horizontální polarizací (místo kanálu 33). V Nýrsku od 20.12.2006 se bude souběžně vysílat kromě částečně zarušeného kanálu 7 i na kanále 26 s horizontální polarizací. Po přeladění všech společných antén se bude program šířit pouze na kanále 26.

K příjmu pozemní digitální televize je nutný tzv. převaděč signálu, neboli set-top box nebo televizor se zabudovaným digitálním tunerem.

Vysílač Vraní vrch u Domažlic s výkonem 5 kW pokrývá digitálně území s 220 tisíci lidmi, tedy téměř celé Domažlicko, část Tachovska, Klatovska a jižního Plzeňska.

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články