Quantcast

ADT, mobilní operátoři i ČT není spokojena s TPP

| Tisk

logo Rozpaky nad Technickým plánem přechodu (TPP) z analogového vysílání na DVB-T. Tak lze charakterizovat další vývoj české digitalizace.

Skončila lhůta, dokdy dotčené subjekty mohly Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ) doručit připomínky. Bylo jich hodně. A celkově vyplývá, že se TPP nikomu nelíbí.

Silná kritika k TPP zní z úst předsedy Asociace digitálních televizí (ADT) Jiřího Balvína. Ten opět vidí problém v TV Nova. Tato komerční televize podle slov předsedy ADT genrálního ředitele TV Óčko nejedná korektně. Svědčí o tom prý také fakt, že nezveřejnila připomínky k poslední verzi TPP.

TV Nova totiž svůj materiál označila jako za „důvěrný“. Nejsilnější komerční televize prý „tajným“ materiálem dává najevo, že nestojí o digitalizaci. „Nikdo přesně neví, co Nova s Primou od digitalizace očekávají,“ říkají svorně zástupci ADT.

ADT dále sdělila, že by chtěla vyvolat jednání a následnou reakci, ve které by komerční televize odryly karty. Balvín také upozornil na fakt, že ačkoliv v jiných druzích podnikání existuje pluralita, v televizní branži nikoliv.

ADT se rovněž nelíbí samotný dokument TPP. Ten je ČTÚ označen jako opatření obecné povahy. „Chybí mu tedy právní vymahatelnost,“ upozorňuje nejhlasitější kritik, generální ředitel Febio TV Richard Rybníček. Nejen on, ale i ostatní zástupci nových digitálních kanálů požadují, aby technický plán se stal naopak závaznou normou.

Balvínovi se dále nelíbí, že poslední verze TPP je příliš obecná a neřeší řadu závažný otázek jako přesné označení odpovědných subjektů či specifikaci sankcí. „Ve formulacích jsou vágní věty, které nic neříkají. Je to výsměch české digitalizaci, ale přitom je to dokument, který je velice důležit.“ Na druhou stranu se prý plán až příliš zabývá technickou stránkou digitálního vysílání.

Přestože se snáší kritika na experiment přechodu z analogového vysílání na DVB-T v oblasti Domažlicka, Balvín je optimistický. „Nezdá se, že by česká digitalizace byla naprosto marná. Výsledky z oblasti Domažlicka to dokazují. Domažlice ukázaly, že nebude takový problém pokrýt ČR digitálním signálem.“

Rybníček i nadále vyjadřuje nespokojenost Febio TV se současnou situací a dodává, že digitální televize jsou zatím odsouzeny ke krachu. Digitální vysílání je prý v jiné pozici, stále reálným termínem vypnutí analogu je 9. září 2009, když předtím proběhne šestiměsíční souběh analogového a digitálního vysílání. „Nedodržení termínů a odpovědnost za přechod by měl nést ČTÚ se všemi finančními sankcemi. Musí platit jasná manažerská pravidla,“ konstatuje.



Ovšem nespokojeny jsou i ostatní účastníci DVB-T. České televizi (ČT) vadí nastavení multiplexu veřejné služby a chce být považovaná ze telekomunikačního operátora. Když se ostatní nedohodnou, je ČT připravena na digitalizaci po vlastní ose. Naopak mobilní operátoři se soustředí především na zavádění DVB-H.

Veřejnoprávní televize zatím vysílá v přechodné digitální vysílací síti A, kterou provozují Radiokomunikace. ČT společně s Český rozhlasem (ČRo) tu zabírají a platí přibližně 85 % datového toku, dále je tam TV Nova.

V rámci procesu digitalizace čeká ale ČT i ČRo přesun do multiplexu veřejné služby, který je označený číslem 1. Jeho parametry i vznik definuje právě TPP. Způsob řešení otázky veřejnoprávního multiplexu se ČT ale vůbec nelíbí.

Připomínka ČT obsahuje i radu pro další postup ČTÚ. Regulátor by mohl veřejnoprávní televizi prohlásit za telekomunikačního operátora, který multiplex 1 provozuje. Pak by si Česká televize mohla stanovit parametry sítě podle svého uvážení a na základě standardních zákonných postupů.

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články