Quantcast

Vantage X221TS CI - DVB-S/T kombo s blindscanem (1.)

| Tisk

Vantage X221TS CI Připojeno ke kvalitě. Tak zní moto korejské značky Vantage, která byla před několika měsíci představena ve dvou recenzích - modelech pro příjem digitální satelitní televize. Vývoj jde dál a dnes na trhu první generaci přijímačů Vantage nahrazuje generace druhá. Ta se může pyšnit výkonnějším procesorem a také novými funkcemi.

Jeden z modelů druhé generace Vantage nese označení X221TS CI. Tento přístroj je nejvybavenější set-top-box z nové modelové řady.

Charakteristika přijímače
Vantage X221TS CI (dále jen Vantage) je set top box určený pro příjem digitální satelitních a pozemních televizních a rozhlasových programů. Přístroj má kapacitu 10000 předvoleb pro TV a R programy (celkem). Přijímač podporuje příjem SCPC i MCPC kanálů v Ku i C pásmu a dále DVB-T stanic v pásmech VHF a UHF.

Vantage má dále dvě integrované čtečky s licencovanými systémy Conax a Xcrypt a dva sloty Common Interface (CI) pro vložení takřka libovolných modulů. Testovaný přístroj má dále funkci blindscan pro nalezení tzv. skrytých satelitních kanálů.

Vantage X221TS CI Přístroj se na trh dodává ve stříbrném a černém provedení.

Přední a zadní panel, dálkové ovládání
Čelní panel nového Vantage nedoznal ve druhé generaci žádných zásadních změn. Nalevo najdeme tlačítko stand-by, 2 páry tlačítek pro přepínání programů a pohyb v menu, dále tlačítka menu (vstup do menu) a OK. Zhruba uprostřed je zelenožlutý 4číslicový 7mi segmentový displej. Pod odklopným víčkem najdeme 2 čtečky a 2 sloty pro vložení takřka libovolných modulů.

Na zadním panelu se nachází anténní vstup (připojení antény pro DVB-T; anténní výstup chybí), LNB IN (vstup pro satelitní anténu), LNB OUT (možnost prosmyčkování s dalším přijímačem), RS-232 (sériový port pro aktualizaci settingu a firmware), RF IN a RF OUT, 3x cinch (audio L+R, video), optický audio výstup, 2x SCART (TV a VCR v módech: RGB, YPbPr, CVBS) a kolébkový vypínač.

Vantage X221TS CI Dálkové ovládání u nové generace Vantage (v porovnání s předchozí modelovou řadou) doznalo minimálních změn. Některé funkce jsou na DO dvojkové generaci Vantage prohozena. Navíc nové dálkové ovládání pracuje i se starší řadou (a naopak).

OSD menu
Menu Vantage je multijazyčné. Přístroj s námi může komunikovat v různých jazycích. Nebybí ani bezchybná čeština. V posledním řídícím firmware došlo k podstatnému vylepšení češtiny v menu, původní atypická slova vodorovná, svislá polarizace byla nahrazena obvyklejšími slovy horizontální a vertikální. Došlo i k "optimalizaci" českých slov, delší slova byla nahrazena kratšími termíny.

Menu se po grafické stránce příliš neliší od první generace Vantage. Jednu inovaci divák přeci jenom zpozoruje - menu (informační proužek) je v 3D provedení.

Základní menu obsahuje položky Instalace (1), Nastavení systému (2), Nastavení kanálu (3), Rodičovský zámek (4), Hry (5), Common Interface (6) a Podmíněný přístup (7).

Položka (1) slouží pro instalaci satelitních a pozemních programů. Je zde i možnost uvést přístroj do továrního nastavení. V menu (2) lze nastavit jazyk menu, zvuku, titulků, EPG a teletextu, čas, naprogramovat události a lze zde zjistit i informaci o nainstalovaném firmware. Pod položkou (3) se skrývá manipulace s nainstalovanými programy, které můžeme mazat (dle satelitu, transpondéru či kanálu), přesouvat i přejmenovávat, či přidat do některé z devíti favoritních skupin. Dále se v této části menu nachází i možnost uploadu firmware a settingu do počítače.

Vantage X221TS CI V submenu (4) lze nastavit rodičovskou pojistku na kanál a menu. Pod (5) se skrývají 3 jednodušší logické hry (Lotto, Tetris, TingTong). Je zde i aplikace Biorytmus. Zpráva a správa nainstalovaných modulů je v menu (6) a informace o vložených kartách v (7).

Zkušenosti s příjmem


K přijímači Vantage jsem připojil pozemní i satelitní anténu. Nejprve jsem otestoval příjem pozemní digitální TV a R v DVB-T, což je u Vantage novinka.

Příjem DVB-T
V hlavním menu jsem vybral Instalace - Pozemní TV a Automatické vyhledávání. Vantage prohledal VHF (K5 až K12) a UHF (K21 až K69) pásma. Vyhledávání bylo dokončeno za 1 minutu a 14 sekund (rychlost vyhledávání se liší podle dostupnosti multiplexů a signálu). Přístroj našel všechny dostupné TV a R programy v DVB-T.

Vantage podporuje i ruční vyhledávání multiplexů (podle kanálu či kmitočtu). Neumožňuje vložit DVB-T kanály pomocí PIDů.

pokračování příště

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články