Quantcast

Head HD2000 Plus - přijímač s dekodérem Conax

| Tisk

Head HD2000 Plus je další ze satelitních set top boxů, který se objevil v poslední době na našem trhu. I s touto značkou jste se již zde mohli na serveru seznámit v recenzi věnované modelu Head HD500 FTA Premium.

Head HD2000 Plus - přijímač s dekodérem Conax (přední panel) Jednalo se o levný jednoduchý přijímač pro příjem volných programů. Model HD 2000 Plus vybavila firma Head Intelligence navíc vestavěným dekodérem Conax. Přijímač je určen jen pro příjem programů ve standardním rozlišení (SD) v normě DVB-S a kompresním formátu MPEG-2.

Popis přijímače

Na předním panelu se nachází kromě displeje základní tlačítka pro obsluhu přijímače. Dále je zde jedna čtečka pro vložení dekódovací karty. Na zadním panelu se nachází dva F konektory (vstup a výstup), dva konektory SCART (TV a video), anténní vstup a výstup, RS232 konektor, S/PDIF konektor, dva audio cinch výstupní konektory, jeden cinch video výstupu a 12V konektor.

Menu přijímače

Menu je k dispozici kompletně v češtině, není však úplně bez chyb. Je velmi jednoduché a přehledné. Menu má obdobný vzhled jako u populárních přijímačů Ferguson. Hlavní menu tvoří pět položek. První položka je nazvána „Hledání kanálů“. To je možné jak manuální, tak automatické na dané družici.

Je možné vyhledávat i s pomocí PIDů (VPID, APID, PCR a navíc se zadává SID), toto menu je však ukryté a to v druhé položce hlavního menu, které se jmenuje „Editace“. Zde můžeme kanály mazat, přesouvat, přejmenovávat a uzamykat. Můžeme rovněž editovat celé satelity (mazat, přejmenovávat), nabídka obsahuje 109 družic a další lze přidávat. Lze editovat i samotné transpondéry jednotlivých družic.

Head HD2000 Plus - přijímač s dekodérem Conax (zadní panel) Třetí položka v menu se věnuje „Nastavení systému“. Zde si zvolíme jazyk menu a zvukového doprovodu, jazyk titulku zde chybí. Dále typ video výstupu (CVBS, RGB), nastavení času, UHF nastavení apod.

Čtvrtá položka s názvem „Různé“ obsahuje doplňkové informace jako je typ použitého hardwaru a softwaru, zobrazení síly signálu a vestavěné hry.

Poslední položka „Informace o kartě“ nám zpřístupňuje informace o použitém kódovacím systému vložené karty.

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední dostupný neoficiální firmware PH_20.V304 z 9.1.2007. Vyhledávání programů přijímači nečinilo žádné potíže a to i nízkým parametrem symbol rate. Přijímač byl schopný vyhledat kanály od SR 1 Msym/s. Nejvyšší SR 44,951 Msym/s, která se používá na družici Express AM22 však nezvládnul. Rychlost přepínání mezi programy byla standardní.

Přijímač umí uložit do paměti max. 4000 kanálů. Síla a kvalita signálu je zobrazována proužkovým ukazovatelem a v procentech. Lze rovněž zapnout akustickou kontrolu síly signálu. Přijímač se choval po celou dobu testování stabilně.

Head HD2000 Plus - přijímač s dekodérem Conax (dálkové ovládání) Přistroj neumí uložit audio track na předvolbu a neporadí si ani i s uložením levého nebo pravého audio kanálu na předvolbu. Zřejmě se jedná o softwarovou chybu, která jsem popisoval i u předešlého modelu HD500 FTA Premium. Přijímač má i vestavěný teletext. České znaky se však ne úplně všechny zobrazovaly v pořádku (občas chyběla diakritika). Teletext byl zobrazen téměř přes celou obrazovku a byl velmi pěkně čitelný.

Rovněž jsem vyzkoušel příjem v C pásmu. Tradičně jsem naladil mé oblíbené ruské programy (Telekanal Kultura a Ren TV) na družici Express AM2 (3677 R), kde se používá vysoká SR 33.477 Msymb/s. Příjem byl v pořádku. Přijímač rovněž umí automaticky přepnout na normu NTSC, která se také v C pásmu používá.

Citlivost tuneru byla standardní. Pokud byl FEC 5/6 (příjem BBC na satelitu Astra 2D) byla citlivost výrazně nižší než u referenčního přijímače Topfield TF5510 PVR.

Firmware obsahuje také funkci emulace kódovaných programů v systémech Irdeto, Viaccess, Seca, Nagravision, Cryptoworks, Biss a Constant control word. Na tomto místě je třeba připomenout, že sledování placené televize bez řádného placení poplatků je protiprávní.

Spolupráce s vestavěným univerzálním dekodérem

S neoficiálním firmwarem se stává čtečka Conaxu čtečkou univerzálního dekodéru. Je tedy možné vložit karty Irdeto, Seca, Nagravision, DreamCrypt, Viaccess, Conax a Cryptoworks. Vyzkoušel jsem naše domácí karty CS Link (kartu Gital i kartu Trade and Technology) a SkyLink, obraz byl dekódován bez problémů.

Úspěšně jsem vyzkoušel kartu Conax od firmy Technisat pro příjem paketu MTV unlimited. Do čtečky jsem také vložil i Viaccess kartu na švýcarský balík SRG SSR, dále pak Firecrypt (DreamCrypt) kartu na porno program InXtc vysílaný na družici Hot Bird. Dekódování bylo v pořádku.

EPG

Elektronický programový průvodce má k dokonalosti hodně daleko. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následujícím pořadu. Podrobné informace byly v mnoha případech oříznuty nebo se nezobrazovaly vůbec.



České znaky na programech UPC Direct a CS Link se kupodivu zobrazovaly v pořádku. Bohužel podrobné informace byly u těchto providerů oříznuty. Navíc docházelo k lámání řádků textu uprostřed slov, což přece jen snižuje přehlednost. Azbuku na kanálech NTV+ přijímač neuměl zobrazit vůbec. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.

Spolupráce s PC

Upgrade přijímače proběhl naprosto bez problémů. Na komunikaci mezi PC a receiverem se používá utilita „Loader 2.3“. Na úpravu a zálohování settingu se používá program „SettingEditor V3.1“, úprava settingu i komunikace probíhala bez závad.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě OLMI servis, Vltavská 2A, Brno ( www.olmi.cz ) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články