Quantcast

Digitální televize O2TV nabízí program České televize v HD kvalitě

| Tisk

Telefónica O2 Czech Republic nabízí od 2. července 2007 jako první společnost u nás plošné vysílání programu České televize v kvalitě High Definition (HD). To je možné přijímat jak pomocí digitální televize O2TV , kterou v současnosti využívá více než 36 000 zákazníků, tak i díky digitálnímu pozemnímu vysílání (DVB-T).

O2 nabídne v HD kvalitě program České televize (ČT1), která se na vývoji a implementaci vysílání ve vysoké kvalitě také podílí. V HD kvalitě bude přenášeno kompletní programové schéma, přičemž část obsahu bude na vyšší kvalitu konvertována a část vznikne přímo ve formátu HD, moderní nahrávací technikou s HD technologií.

"Přechod k HD vysílání je jedním z nejzřetelnějších trendů posledních let. Z technického, ekonomického i legislativního hlediska byla ale implementace tak sofistikované technologie nesmírně obtížná a všem lidem, kteří se na ní podíleli, patří můj veliký dík. Pro naše zákazníky to bude obrovský kvalitativní posun a další důkaz, že naše společnost je s velkým náskokem leaderem technologických inovací trhu" dodává Simon Burckhardt, výkonný ředitel pro marketing rezidenčního segmentu společnosti Telefónica O2 Czech Republic.

Celý projekt navazuje na zkušební HD vysílání, které O2 spolu s Českou televizí testovala na podzim loňského roku v Brně a které bylo možné vyzkoušet na veletrhu Invex. Na rozdíl od tohoto omezeného provozu bude současné vysílání možné přijímat pomocí digitální televize O2TV, a v lokalitách pokrytých digitální pozemní televizí (DVB-T) digitálním multiplexem společnosti Telefónica O2.

Digitální televize O2TV se tak stane první službou na českém trhu, která divákovi přinese možnost sledovat programy ve formátu HD.

Cílem projektu je především otestovat a vyladit technické parametry služby před uvedením do běžného provozu. Vysílání budou moci přijímat zákazníci, kteří mají set-top-boxy od O2. Těm bude během několika měsíců aktualizován firmware, který umožní signál přehrát ve standardu 1080i na televizních obrazovkách. Intenzivnímu testování podrobí službu také technici přímo v O2, kteří budou zjišťovat dostupnost služby a později provedou vzdáleně aktualizaci všech set-top-boxů. Pro sledování programů ve formátu HD je nezbytný televizní přijímač, který je "HD ready" .

Po vyladění služby a ukončení testování dojde k upgradu firmwaru na všech set-top boxech a služba bude uvedena do běžného provozu. Dočasný zkušební režim ani nahrání nové verze softwaru do přijímačů se nijak nedotkne koncových zákazníků, kteří budou moci všechny služby využívat bez omezení.

O HDTV

HDTV je zkratka, která znamená televizní signál ve vysokém rozlišení ("High Definition TV") a v současné době existuje v několika verzích. O2 bude provozovat druhou nejvyšší z nich, která se označuje jako 1080i a nabízí nejlepší poměr kvality obrazu a náročnosti na přenosovou kapacitu. Maximální varianta 1080p má stejné rozlišení, ale vyžaduje dvounásobný datový tok a rozdíl v kvalitě je lidským okem prakticky nepostřehnutelný, navíc ji podporuje jen velmi malé procento televizních přijímačů. Varianta 1080i znamená nativní formát obrazu 16:9 (širokoúhlý) při rozlišení 1920 x 1080 bodů a mohou ji využívat televizory označené logem "HD ready" nebo "Full HD". Pro efektivnější přenos obrazu se využívají kompresní algoritmy, přičemž O2 pro vysílání použije nejvyspělejší kodek MPEG-4. Lepší kvalita obrazu se dramaticky projeví především na obrazovkách s vyšší úhlopříčkou. Současný standard PAL totiž nabízí rozlišení pouze 720 x 576 a poskytuje tak pouze 414 720 obrazových bodů, zatímco formát 1080i jich na obrazovce vykreslí přes dva miliony. Současné testovací vysílání má za úkol správně vyladit kompresní poměry pro kódování obrazu, stabilitu datových toků při přenosech a kvalitu obrazu na koncových zařízeních.

O O2TV



Digitální televize O2TV nabízí desítky televizních kanálů v digitální kvalitě obrazu a zvuku. Zákazníci si mohou vybrat ze 2 základních programových nabídek, O2TV Zábava (24 kanálů různého zaměření) a O2TV Kino (4 filmové kanály pro fanoušky) a k nim si lze doobjednat doplňkové programové nabídky, např. O2TV Děti plus (kanály speciálně pro dětské publikum) O2TV Dokumenty plus (prestižní dokumentární stanice) a jiné.

O2TV navíc nabízí Videotéku - virtuální půjčovnu filmů z pohodlí vašeho obýváku, TV Archiv - archív některých vybraných pořadů nahraných až 7 dní zpětně a další funkce jako Rodičovský zámek nebo TV Průvodce.

Při aktivaci základní programové nabídky s názvemO2TVZábava do 31. srpna 2007 získá zákazník 50% slevu, což je 224 Kč s DPH 1) / 273,50 Kč s DPH z běžné ceny za tuto službu.

Aktivace službyO2TVpřijde na 1,19Kč s DPH, stejně tak pořízení nezbytného Set-Top-Boxu a jeho pronájem pak na 1,19Kč s DPH měsíčně.

MARTIN ŽABKA
tiskový mluvčí O2





Reklama




Vybrané články