Quantcast

ČT a Radiokomunikace se dohodly na řešení rušení TV vysílání

| Tisk

logo Česká televize a Radiokomunikace projednaly výsledky měření rušení signálu analogové televize v příhraničních oblastech České republiky a shodly se na budoucím postupu jeho řešení.

Jednání se uskutečnilo poté, co byly vyhodnoceny výsledky zkušebních měření, které Radiokomunikace prováděly v postižených lokalitách ve spolupráci s Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ). Výsledky měření byly porovnány s matematickým modelem a na jejich základě byly vybrány konkrétní oblasti, pro které je nutné stanovit nový analogový kmitočet.

Rušení bylo potvrzeno v deseti lokalitách. Naopak v pěti lokalitách, kde rušení předpokládal matematický model, se neprokázalo. Jako první bude přeladěna oblast Jindřichovic pod Smrkem. Náhrada zarušených televizních frekvencí v německém příhraničí závisí především na tom, zda budou v příslušných místech k dispozici volné vhodné kmitočty.

České televizi šlo o to, aby diváci v daných lokalitách nepřišli o možnost příjmu jejího vysílání, proto jsme iniciovali spolupráci ČT a Radiokomunikací na urychleném řešení situace,“ dodává Rudolf Pop, ředitel techniky České televize.

Další oblasti, ve kterých bylo potvrzeno rušení analogového televizního signálu německým digitálním televizním vysíláním:

Indikace rušení Co je rušeno
ČT1 - Kamenický Šenov ATV K39 sekundár
ČT1 - Kraslice Sněžná ATV K22 sekundár
ČT1 - Aš Háj ATV K22 sekundár


ČT1 - Stříbrná ATV K27 primár (ZCKRA22)
ČT1 - Velký Šenov 36 ATV K36 sekudár

Martin Krafl
Tiskový mluvčí ČT





Reklama




Vybrané články