Quantcast

Brzký konec analogové ČT2 z Kojálu signalizuje piktogram

| Tisk

logo V pondělí 30. listopadu 2009 definitivně skončí analogové vysílání na 29. kanálu z vysílače Brno – Kojál. Vypnuta bude analogová ČT2, nahradí ji digitální vysílání všech čtyř programů ČT. Na to od 8. října 2009 upozorňuje piktogram a textová lišta – vložené jsou do obrazu analogového vysílání na 29. kanálu z Kojálu (v současnosti ČT1). Informovala dnes o tom ČT.

Digitalizace televizního vysílání bude na přelomu listopadu a prosince 2009 pokračovat na významném jihomoravském vysílači velkého výkonu Brno – Kojál. Česká televize zde uskuteční kroky vyplývající z Technického plánu přechodu (TPP), nařízení vlády ČR. Aby bylo možné z tohoto stanoviště k 1. prosinci 2009 spustit digitální zemské vysílání veřejnoprávního multiplexu na 29. kanálu a současně mohlo ještě nějakou dobu zůstat zachováno i analogové zemské vysílání ČT1, je na Kojálu nutné nejprve zaměnit analogové vysílací kmitočty ČT1 a ČT2, následně ukončit analogové vysílání ČT2. Na to nyní diváky upozorňuje piktogram a textová lišta.

Piktogram, grafický symbol v podobě čtyř čtverečků situovaných do pravého spodního rohu obrazovky, je od 8. října 2009 vložen do obrazu analogového zemského vysílání z kóty Brno – Kojál na 29. kanálu. Na tomto kmitočtu je v současnosti šířen analogový signál ČT1. Jednička se ovšem ve 48. týdnu přesune na 46. kanál, jež je nyní využíván pro analogové zemské vysílání programu ČT2. Dvojka naopak přejde právě na 29. kanál, na němž bude následně k 30. listopadu 2009 analogový signál ČT2 definitivně vypnut a nahradí jej digitální zemské vysílání sítě 1 s multiplexem veřejné služby.

Na 29. kanálu z Kojálu se od 8. 10. 2009 průběžně zobrazuje vedle piktogramu také textová lišta. Ta poskytuje základní údaje o blížícím se konci analogového zemského vysílání ČT2 z vysílače Brno – Kojál, doporučuje divákům, aby si zajistili digitální příjem, a odkazuje na zdroje podrobnějších informací.

Od prvního listopadového týdne bude brzký konec analogové Dvojky z Kojálu připomínán ještě důrazněji: do analogového zemského vysílání ČT2 z vysílače Brno – Kojál (v té době ještě na 46. kanálu) bude vkládán několikrát denně speciální spot (ostatní vysílače v ČR budou v tu dobu vysílat běžné programové upoutávky) a piktogram s textovou lištou se objeví také v obrazu analogového zemského vysílání ČT1 z Kojálu (v té době ještě na 29. kanálu).

Přeladění analogového zemského vysílání ČT1 a ČT2 na vysílači Brno – Kojál proběhne 26. listopadu 2009. Poté diváci zaznamenají záměnu ČT1 a ČT2 na předvolbách svých přijímačů, pokud přijímají oba programy shodně z Kojálu. Lidé přijímající z kóty Brno – Kojál jen jeden program a druhý z jiného vysílače (Brno - město – Barvičova nebo z některého z desítek analogových vysílačů malého výkonu rozesetých po celé jižní Moravě) budou mít rázem stejný program na dvou předvolbách současně. V tom případě bude potřeba chybějící program znovu naladit – buď se přeorientovat na jiný zdroj analogového signálu, na digitální satelitní příjem, nebo na digitální zemský příjem z vysílačů v brněnské Barvičově či na Hádech (oba vysílače budou 1. 12. 2009 přeladěné ze stávajícího 25. na finální 29. kanál), případně počkat do 1. prosince 2009 na spuštění multiplexu veřejné služby z vysílače Brno – Kojál (29. kanál).



Několik desítek analogových převaděčů ČT1 v Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském, Pardubickém kraji a na Vysočině využívá analogové vysílání Jedničky z Kojálu jako svůj zdroj. Proto tyto vysílače malého výkonu, lokálního významu od 8. října 2009 přebírají vysílání prvního programu České televize včetně piktogramu a textové lišty. Není tím ovšem signalizováno jejich brzké vypnutí. Jedná se jen o důsledek jediného reálného technického řešení a dané analogové převaděče ČT1 zůstanou i po 30. listopadu 2009 prozatím v provozu. Budou totiž přeladěné na jiný zdroj – větší část z nich ještě během října, zbývající pak z technických důvodů až po 1. 12. 2009. Po přeladění analogového převaděče divákům přijímajícím jeho signál zmizí z obrazovky piktogram i textová lišta a analogový příjem zůstane zachován bez nutnosti jakýchkoliv úprav na anténách či přijímačích. Obdobná situace nastane na začátku listopadu 2009 na desítkách analogových převaděčů ČT2 závislých na zdrojovém signálu z vysílače Brno – Kojál. Podrobné informace zveřejní Česká televize v závěru října, současně bude informovat dotčená města a obce.

Digitální zemské vysílání ČT ze stanoviště Brno – Kojál bude na 29. kanálu zahájeno v brzkých hodinách 1. prosince 2009. Tento vysílač se stane už dvacátým vysílačem velkého výkonu v rámci sítě 1, která šíří multiplex veřejné služby – tedy programy ČT1, ČT2, zpravodajský ČT24 a sportovní ČT4 v digitální kvalitě, digitální doplňkové služby (teletext, elektronického programového průvodce EPG, dálkovou aktualizaci programového vybavení některých přijímačů podle standardu SSU) a sedm stanic ČRo. Digitální signál z Kojálu pokryje téměř celý Jihomoravský kraj i okrajové části sousedících krajů.

Jednadvacátým vysílačem velkého výkonu v síti 1 se také 1. 12. 2009 stane vysílač Mikulov – Děvín. Digitální zemské vysílání ČT na tomto stanovišti tedy začne s půlročním předstihem oproti TPP. Signálem veřejnoprávního multiplexu pokryje prakticky celé Břeclavsko a sousedící okrajové části Znojemska a Hodonínska. Využit bude rovněž 29. kanál. Vysílač se tak zapojí do lokální jednofrekvenční sítě (SFN) s vysílači Brno – Kojál a přeladěnými Brno – Hády i Brno - město – Barvičova.

Digitální zemské vysílání (DVB-T) je jedním ze způsobů příjmu digitálního vysílání. Širší nabídku programů v digitální kvalitě nabízejí kabelové, satelitní a IPTV platformy.

redakce





Reklama




Vybrané články