Quantcast

Kdy bude TV Prima v UPC Direct?

| Tisk

TV PrimaNa podzim loňského roku byla domácí pay-tv platforma UPC Direct rozšířena o české programy Galaxie Sport a Stanice O. Tyto programy neměly být jediným rozšířením programové nabídky UPC Direct. Podle původních informací se již začátkem roku 2003 měla v nabídce objevit i komerční Televize Prima.

Programový balík UPC Direct se začátkem roku 2003 o TV Prima nakonec nerozšířil. Skutečné důvody, proč se tak nestalo, tají TV Prima i UPC Direct. Podle nepotvrzených informací neměla TV Prima vyřešeny některé právní problémy, mj. satelitní šíření signálu TV Prima DTH (Direct to Home) či šíření programu na území jiného státu (Slovensko).

A jaká je situace nyní? Probíhají ještě jednání o zařazení TV Prima do nabídky UPC Direct? "K určitým posunům v jednání došlo a jednání nadále probíhají", sdělila na dotaz serveru Parabola.cz tisková mluvčí TV Prima Jana Malíková. Vzhledem k dovoleným se nám nepodařilo získat stanovisko UPC k TV Prima v satelitní nabídce UPC Direct. Neoficiální a nepotvrzené informace hovoří o snad brzkém ukončení všech složitých legislativních záležitostí.

Nemalé komplikace TV Prima k satelitnímu ale i terestrickému šíření mohla připravit bývalá Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Dlouho se totiž vedla debata o povaze licence, podle které TV Prima vysílá, zda má licenci k celoplošnému vysílání. Licence byla nakonec prodloužena novou RRTV. Byl tak vyřešen jeden z bodů nutných pro samotnou existenci stanice.

logo UPC DirectSamotná TV Prima má zájem o zařazení své stanice do placené televize UPC Direct. Prima má totiž nejméně kvalitní pokrytí terestrickým signálem, každý technický prostředek, kterým lze zlepšit dostupnost stanice je rozhodně vítán. Vedle terestrických vysílačů můžeme TV Prima přijímat i v rámci experimentálního vysílání DVB-T zatím jen na území hlavního města a Středních Čech; pro příjem je nutný set top top pro DVB-T, který si již nyní můžeme pořídit u většiny prodejců se satelitní a anténní technikou.

TV Prima lze přijímat ze satelitu již nyní. Signál, který primárně slouží pro distribuci signálu na terestrické vysílače a kabelové operátory, nalezneme na družici Eurobird 1 (pozice 28.5°E), v paketu Czech Link na kmitočtu 12,607 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4. Program je zakódován systémem Cryptowors. Pro příjem je tak zapotřebí digitální receiver s modulem Cryptoworks (interním nebo externím) s přístupovou kartou Czech Link.



A co ostatní celoplošné televize? "Pro ČT by zařazení do paketu UPC Direct nepředstavovalo přínos v zajištění pokrytí území tv signálem, neboť podle současných statistik je zajištěno pozemním způsobem šíření pokrytí u programu ČT1 pro 97% obyvatelstva, u programu ČT2 pro 96% obyvatel",sdělil začátkem roku 2003 mluvčí ČT Richard Klatovský.

TV NOVA A co Nova v UPC Direct? Provozovatel TV Nova, společnost CET21 o satelitním vysílání nechce ani slyšet. Nabídky Czech Link a UPC Direct nejsou pro CET21 příliš zajímavé. Proč by Nova vysílala na satelitu, když má nejlepší pokrytí území signálem? Snad se změní zamítavý postoj CET21 k satelitnímu vysílání a to třeba z důvodu problémů s 12.kanálem, který musí opustit kvůli vysílání digitálního rozhlasu (DAB).

Bohužel, zřejmě se nedočkáme ideálního stavu, kdy veřejnoprávní a komerční televize spolu s placenou televizí vysílají z jednoho satelitního systému (viz například Canal Digitaal NL, Premiere, Cyfra+ a další). Je to škoda pro všechny. Provozovatelé všech českých a slovenských platforem tak 'neosloví' všechny diváky. Koncový divák tak musí do příjmu českých a slovenských programů, které jsou umístěny na třech různých pozicích, investovat prostředky navíc.

V nabídce UPC Direct však můžeme čekat v nejbližších měsících nový TV program - francouzský kanál Motors TV, který doposud vysílá volně na družici Astra 19.2°E, na kmitočtu 12,610 GHz (pol. V, SR 22000, FEC 5/6). Motors TV se stane, podobně jako Fashion TV, placeným kanálem. Pro abonenty UPC Direct bude Motors TV představen ve verzi pro východní Evropu.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články